Adrian Porumboiu critica hotararea de rejucare a meciului Uzbekistan - Bahrein

Greseala incredibila a arbitrului japonez Toshimitsu Yoshida, la meciul de baraj Uzbekistan - Bahrein pentru calificarea la Campionatul Mondial de fotbal Germania 2006, ar putea provoca un cutremur in fotbalul international. Dupa ce FIFA a decis rejucarea partidei, forul mondial s-ar putea confrunta cu o situatie neprevazuta. De-acum inainte, orice echipa dezavantajata de arbitraj ar putea solicita rejucarea partidei. Acest caz fara precedent a fost provocat si de politica paguboasa a forului mondial de a promova pe lista FIFA arbitri din toate tarile, chiar daca valoarea lor nu-i recomanda pentru a conduce meciuri capitale.

Toshimitsu Yoshida, nascut pe 29 august 1963, la Ibaraki, a uimit o lume intreaga prin decizia luata la partida Uzbekistan - Bahrein, desfasurata sambata, la Taskent. In minutul 39 al meciului, la scorul de 1-0 pentru ex-sovietici, Yoshida le-a acordat un penalty gazdelor. Jucatorul Djeparov a transformat, dar arbitrul a anulat golul pe motiv ca un coechipier a patruns in suprafata de pedeapsa inainte de executarea loviturii de pedeapsa. In loc sa dicteze repetarea penalty-ului, niponul a acordat lovitura libera indirecta pentru oaspeti! Meciul s-a terminat cu scorul de 1-0 pentru gazde. Federatia din Uzbekistan a cerut ca FIFA sa omologheze partida cu scorul de 3-0, dar forul mondial a "corectat" incredibila gafa printr-o decizie ciudata, care ar putea crea un precedent periculos.

Adrian Porumboiu, fost arbitru FIFA si actual observator UEFA, a comentat imensa gafa a arbitrului japonez si a avertizat ca decizia FIFA a deschis "Cutia Pandorei".

"Noi n-am brevetat fanta de lumina?"

EVZ: Cum ati comentat decizia arbitrului Toshida, dupa ce ati vazut prima data inregistrarea?
Porumboiu: Nu credeam ca o sa vad vreodata asa ceva, la un asemenea nivel. A avut reflexe inverse saracu’... Are nevoie de consultatii. Eu am decis de multe ori repetarea loviturilor de la 11 metri, fiindca intrau jucatorii in careu. Eram recordmen. O data, cand eram la inceputurile carierei, am arbitrat un meci de Divizia C si l-am pus pe un jucator sa repete de trei ori un penalty. La primele doua suturi a dat gol, dar la ultimul, care a fost regulamentar, a ratat. Au vrut aia sa ma omoare cu bataia, dar tot nu m-am lecuit. Mereu am decis repetarea penalty-urilor. Dar cum sa dai lovitura libera indirecta adversarilor?!

Cum e posibil sa ajunga pe lista FIFA un asemenea arbitru?
Se strecoara multi care n-au treaba cu arbitrajul. Dar ce sa mai radem noi de astia, ca am inventat si noi multe. Am brevetat fanta de lumina...

"A fost deschisa Cutia Pandorei"

Ce nota i-ati fi dat arbitrului daca ati fi fost observator la acea partida?
Ce nota sa-i mai dai, cand a fost de rasul lumii... El, saracu’, a stiut ceva. La lovitura de pedeapsa, daca un coechipier intra in careu, se da lovitura libera adversarilor doar daca se rateaza executia. Dar lovitura fusese transformata, deci trebuia sa se repete penalty-ul.

Credeti ca a gresit intentionat?
Poate japonezul avea in cap numai contul (rade). Cine stie?

Cum apreciati decizia FIFA de a se rejuca partida?
A fost deschisa Cutia Pandorei. E putin spus ca s-a creat un precedent periculos. S-au intamplat altele mult mai grave, iar acum toate echipele dezavantajate de arbitraj pot solicita rejucarea partidei. E o prostie. E grav ca deciziile arbitrului nu mai sunt inatacabile.

Daca se vor putea rejuca partidele, cate meciuri din Divizia A credeti ca s-ar disputa de mai multe ori?
Un campionat pe care, sa zicem, il incepem in toamna aceasta s-ar termina peste zece ani (rade).

"Arbitrii vor fi mai vulnerabili"

Dupa prestatiile din primele etape, ati fi dorit sa solicitati vreo rejucare?
Cel putin una, partida de la Bistrita. A avut unul de-al lor o interventie dura, de era sa-i rupa piciorul unuia de-al nostru, dar Balaj n-a dat nici fault. Se grabea si Balaj sa egaleze Gloria... Dupa ce nu ni s-a acordat un gol valabil la partida cu Sportul, Comisia Centrala a Arbitrilor a zis ca a fost o faza pe care ochiul si mintea umana nu puteau s-o perceapa. Va dati seama ce valoare are Vasluiul, daca ochiul si mintea umana nu mai pot percepe fazele noastre...

Cunoasteti vreun caz similar, in care sa se fi redisputat vreo partida influentata de arbitraj?
Nici la Lehliu Gara nu se intampla asa ceva. Nu cunosc cazuri similare.

Acest scandal ii va influenta pe arbitri?
Sunt mult mai vulnerabili. Nu mai au voie sa greseasca.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.