Presiunea crescanda a cluburilor asupra FIFA, UEFA si federatiilor nationale e pe cale sa se concretizeze intr-o noua revolutie care ar putea sa fie fatala competitiilor intertari. Nemultumiti ca fotbalistul marocan Abdelmajid Oulmers s-a accidentat grav la un meci din preliminariile Mondialelor, conducatorii clubului belgian Charleroi au dat in judecata FIFA, acuzand forul mondial de abuz de putere. Jean Pierre Deprez, avocatul reclamantilor, a depus plangerea la tribunalul din Charleroi. "FIFA obliga cluburile sa puna la dispozitia echipelor reprezentative jucatorii", a motivat Deprez.

Un eventual verdict favorabil clubului - care are in spate grupul G-14, o asociatie alcatuita din cele mai bogate echipe din Europa - ar provoca un soc la nivel mondial care s-ar solda, cel mai probabil, cu disparitia meciurilor intertari.

"Abuz de putere"

Ar fi lovitura de gratie pentru federatiile nationale si pentru competitiile cele mai populare din lume - Cupa Mondiala si Campionatul European -, dupa ce, la mijlocul deceniului trecut, un jucator belgian pe nume Bosman a invins UEFA in tribunal, reusind sa impuna o prima reforma majora.

Legea care-i poarta numele, prin care s-au desfiintat restrictiile asupra numarului de jucatori straini (dar cetateni ai UE) care pot fi folositi de echipele din Comunitatea Europeana, a bulversat tot fotbalul mondial, marile cluburi fiind clar avantajate.

Belgienii trag din toate pozitiile

"FIFA abuzeaza de pozitia sa, organizand competitii in care evolueaza jucatori platiti de altii. Mai multe articole din regulamentul FIFA sunt in contradictie cu dispozitiile tratatului UE. Articolele 36-40, 81 si 82 restrictioneaza libera concurenta si constituie un abuz de putere", sustin belgienii.

Articolele 36 si 40 obliga cluburile sa puna jucatorii la dispozitia federatiilor pentru meciurile internationale, iar articolul 37 prevede ca echipele nu au dreptul la compensatii financiare in caz de accidentari. O plangere similara a depus, in urma cu un an, si G-14, la Comisia Elvetiana a Concurentei. Procesul e pe rol.

Actiunea inaintata de belgienii de la Charleroi poate avea consecinte drastice. Daca tribunalul le va da dreptate reclamantilor, echipele nu vor mai fi obligate sa le dea drumul jucatorilor la echipele nationale.
Cum formatii puternice, precum Chelsea Londra, Bayern München, Real Madrid si AC Milan, au avut deja mai multe razboaie pe aceasta tema cu UEFA si FIFA, cautand diferite motive pentru a nu-si lasa jucatorii la echipele nationale, e de asteptat ca un verdict favorabil al tribunalului sa echivaleze cu vaduvirea reprezentativelor de fotbalistii cei mai buni.

Tarile nu vor mai fi reprezentate, astfel, de cei mai buni jucatori, ci de cei care vor fi lasati sa vina la lot. E greu de imaginat cum ar arata nationalele, stiindu-se ca aproape toti fotbalistii lor de top sunt legitimati la formatii din vestul Europei, care impartasesc punctul de vedere al belgienilor de la Charleroi.

Banul, ochiul dracului

Marul discordiei il reprezinta banii, iar Mondialele si Europenele nu prezinta interes pentru cluburi din acest punct de vedere. Liga Campionilor a capatat un nou format (cerut de G-14), iar meciurile intertari au fost ingradite. S-au redus zilele petrecute de jucatori la echipele nationale. Apoi s-a sistematizat calendarul meciurilor internationale. Se preconizeaza disparitia completa a partidelor amicale. Federatia germana a acceptat de curand sa plateasca salariile fotbalistilor pe durata prezentei lor la nationala.