De ieri, Romania nu mai are lot olimpic feminin. Fetele au fost trimise acasa, iar antrenorii Belu si Bitang au anuntat ca isi reziliaza contractele cu COSR

Dupa trei ore de discutii, sefii federatiei de gimnastica au decis ieri: Catalina Ponor, Dana Sofronie si Floarea Leonida au fost trimise sa se pregateasca la echipele de club, primele doua la Farul Constanta, iar ultima la Steaua Bucuresti. Un Octavian Belu mai calm ca niciodata si o Mariana Bitang careia aproape ii dadeau lacrimile au explicat ieri ca ei nu vor mai reveni la lotul olimpic feminin si ca renunta la contractele si primele de 5.000 de dolari cu COSR.

Practic, in acest moment, Romania nu mai are lot olimpic feminin! Motivatia principala a deciziei luate ieri a fost lipsa totala de dorinta a fetelor de a mai face sport de performanta si indisciplina. "Nu inseamna ca nu vom participa la Mondialele din noiembrie, din Australia! Daca fetele vor fi in forma la Nationalele din octombrie, ele vor participa la Mondiale alaturi de antrenorii de la cluburi! Usile pentru ele sint deschise", a declarat secretarul general Adrian Stoica. Dintre actualele componente ale lotului feminin, doar Dana Sofronie si-a manifestat dorinta de a se retrage definitiv.

O situatie asemanatoare a avut loc in urma cu trei ani, cind Romania a fost reprezentata in concursul de senioare din cadrul Europenelor de la Patras doar de Oana Petrovschi.

"Chiar daca fetele vor reveni la lot, noi nu mai lucram cu ele! In momentul de fata, e prematur sa spunem daca vom onora vreun contract in strainatate. Oricum, nu va fi o decizie mediatizata"
Octavian Belu si Mariana Bitang

"Oricum, vom cere federatiei sa faca un nou lot olimpic!""
Ioan Dobrescu - secretar general COSR

Bitang: "Eu la Dinamo - speculatii!"

Daca Octavian Belu a declarat ca nu stie ce va face in perioada urmatoare, el fiind asteptat totusi de federatia romana sa lucreze in interiorul forului, Mariana Bitang a spus ca zvonurile din ultimul timp ce o dadeau ca si angajata la clubul Ministerului de Interne sint doar speculatii. "Gata, asta a fost ultima conferinta din viata mea ca antrenoare la lot!", a spus la final Bitang.

Ponor vrea sa continue

Catalina Ponor si Dana Sofronie au plecat ieri dupa-amiaza la Constanta. Floarea Leonida este din Bucuresti, insa ea a fost preluata de o masina decapotabila cu numar de Galati! "Eu vreau sa ajung la Mondiale si sa arat cine sint. Pentru birna am un exercitiu foarte bun, realizat de Mariana Bitang. Voi incerca sa demonstrez ca se poate face performanta chiar daca nu sintem tinute din scurt!", a declarat Ponor, care a adaugat ca nu se simte vinovata pentru situatia creata. "La discoteca a fost bine!", a incheiat rizind Ponor. Ea se va pregati la malul marii alaturi de cel care a format-o, Matei Stanei. La Bucuresti, Floarea Leonida se va antrena la Steaua.

REACTIE
"Catalina va merge la Mondiale"
Matei Stanei, antrenorul din Constanta care a descoperit-o pe tripla campioana olimpica, i-a acuzat dur pe Belu si pe Bitang
Ionut Coman (Constanta)

In luna ianuarie, Matei Stanei, antrenorul care a descoperit-o pe Catalina Ponor, i-a acuzat pe Octavian Belu si pe Mariana Bitang de situatia in care a ajuns gimnastica romaneasca. Ieri, la aflarea vestii ca antrenorii si-au dat demisia, a reactionat ironic: "In sfirsit, o fapta buna!".

- Domnule Stanei, ce parere aveti de cele intimplate?
- Am prevazut ce se va intimpla inca din ianuarie, pentru ca boala lunga este cancer. Cei doi au incercat sa distruga gimnastica romaneasca si in ultimii 15 ani si-au batut joc de fiecare ciclu olimpic. Belu a spus ca este tributar sistemului de pregatire. Pai, daca poti sa afirmi asa ceva, inseamna ca esti depasit atit ca antrenor, cit si ca om.

- Gimnastele au fost acuzate de indisciplina.
- A fost o diversiune, pentru ca au stiut exact cind si unde se vor duce fetele si le-au luat ca din oala. Ca antrenor trebuie sa previi sa se intimple asa ceva, pentru ca sint doar niste copii care fac greseli. Sportivele erau date in grija lor si trebuiau sa raspunda pentru ce fac ele. Daca as fi parintele uneia dintre ele, i-as stringe de git!

- Are sanse Catalina Ponor sa mearga la Mondiale?
- Catalina va merge suta la suta la Mondiale si va concura asa cum trebuie si asa cum stie sa o faca. Schimbarea se va vedea inca de la Nationale. Am sa le arat lui Belu si lui Bitang ca au goluri mari in privinta tactului pedagogic. Eu cred ca ea va participa la sol la fel de bine, nu numai la birna. Inainte sa ma pronunt cu privire la sansele la o medalie, trebuie sa port o discutie cu Catalina.

- Ati accepta sa preluati lotul olimpic?
- In ianuarie as fi fost dispus, dar acum vreau sa lucrez doar cu Catalina. Vom face pregatirea in sala Tomis din Constanta. Daca totul va merge bine, voi cere sa ni se aduca un podium performant sau poate vom continua antrenamentele in Bucuresti.


Despre autor:

Gazeta Sporturilor

Sursa: Gazeta Sporturilor


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.