Fotbalistii de la Steaua lupta asta-seara cu norvegienii de la Rosenborg pentru integrarea in Europa

Steaua va forta in aceasta seara calificarea in grupele Ligii Campionilor, o performanta pe care fotbalul romanesc o asteapta de noua ani. Fotbalistii din Ghencea viseaza cu ochii deschisi la dueluri cu staruri de la echipe ca Real Madrid, FC Liverpool, FC Barcelona si Juventus Torino, dar si la sacii cu bani pe care i-ar putea incasa nu numai pentru calificare, ci si pentru fiecare punct obtinut in grupe. Pentru a-si indeplini acest obiectiv, stelistii trebuie sa treaca in aceasta seara, de la ora 21.45, la Trondheim, de ultimul obstacol, Rosenborg, in mansa secunda a turului trei preliminar al celei mai importante competitii europene intercluburi.

Dupa ce meciul-tur, disputat in Ghencea in urma cu doua saptamani, s-a incheiat la egalitate, scor 1-1, "ros-albastrii" pastreaza doar doua sanse de calificare: o remiza (cu conditia sa marcheze cel putin doua goluri) sau o victorie. Daca vor fi eliminati, elevii ucraineanului Oleg Protasov vor continua aventura europeana in Cupa UEFA, unde vor fi inscrisi in primul tur.

Fara gol "afara" de un an

Romanii vor pasi pe "Lerkendal" (o arena cu o capacitate de 21.000 de locuri), pe care au evoluat, de-a lungul celor opt ani de prezente consecutive ale norvegienilor in grupele Ligii Campionilor, aproape toate marile formatii de pe batranul continent.

"Militarii" trebuie sa depaseasca pragul psihologic al lipsei de randament ofensiv in meciurile internationale. In ultimele cinci partide sustinute "afara", cu FC Parma, Athletic Bilbao, FC Valencia, Villarreal CF (toate in editia precedenta a Cupei UEFA) si Shelbourne Dublin (in turul doi preliminar al Ligii Campionilor), stelistii n-au izbutit nici un gol. Practic, Radoi si compania n-au mai strapuns apararile adverse de peste un an, cand au remizat pe terenul formatiei TSKA Sofia, scor 2-2, obtinand calificarea in grupele Cupei UEFA.

De altfel, sterilitatea a parut si principala preocupare a antrenorului Oleg Protasov, un fost atacant incisiv, care a declarat ieri, la plecarea spre Norvegia, ca nu are emotii. "Am invatat cine este Rosenborg si mergem acolo sa ne luptam. Nu avem de ales. Le-am spus jucatorilor mei sa uite statisticile, fiindca suntem o echipa tanara si avem o oportunitate mare. Nu va fi usor, dar trebuie sa marcam si sa nu primim gol", a spus tehnicianul ucrainean.

Mihai Stoica: "Nu suntem doriti in Europa"

> Fundasul George Ogararu era optimist ieri: "Cred ca avem prima sansa, dar inca nu suntem calificati. Poate ca este mai bine ca plecam de la 1-1. Daca am fi avut 2-0 dupa meciul-tur, poate am fi fost mai relaxati".

> Patronul Gigi Becali se umfla-n pene la aeroport: "Rosenborg este o echipa pe care trebuie s-o scoatem si chiar ma gandesc la un scor de 2-0 sau 3-0. Vor marca Nicolita si Iacob". Latifundiarul din Pipera sustine ca-si va tine promisiunea de a da fiecarui jucator 100.000 de dolari in cazul calificarii. Fostul oier a venit insotit de trei bodyguarzi, sase nepoti si o gramada de prieteni, printre care Dan Diaconescu si Viorel Hrebenciuc.

> In schimb, presedintele executiv Mihai Stoica era urmarit de ganduri negre: "Stim ce putere are Rosenborg, stim ca nu suntem doriti in grupele Ligii Campionilor si nu vreau decat sa beneficiem de putina sansa. Daca sansa ne va ocroti, ne vom califica, fiindca le suntem superiori norvegienilor".

Nordicii merg pe cartea atacului

> Per-Mathias Hoegmo, antrenorul principal de la Rosenborg, a declarat ca echipa sa are nevoie de un joc bun in ofensiva. "Avem o sansa mare de calificare, dar trebuie sa fim bine organizati, mai ales in ofensiva. Apararea este bine sudata, existand relatii de joc puse la punct", considera Hoegmo.

> Bjorn Hansen, "secundul" celor de la Trondheim, a completat: "Nu putem risca, jucand la 0-0. Am simtit ca jucatorii inclina spre un asemenea rezultat, dar cand joci la 0-0 esti mereu pe muchie de cutit.
Trebuie sa invingem".

> Site-ul oficial al gruparii norvegiene noteaza ca, dupa 1-1 in tur, Steaua este nevoita sa atace pentru a inscrie. "Rosenborg trebuie sa evite primirea unui gol rapid, cunoscute fiind abilitatile jucatorilor nostri de a distruge constructia adversarului", scrie sursa citata.

Sponsorizati de un lant de magazine

Rosenborg este cel mai important club norvegian, avand un palmares impresionant: 19 titluri, 8 cupe si 8 prezente consecutive in grupele Ligii Campionilor. Echipa este sponsorizata de un lant de magazine alimentare - "Rema 100".

Chiar daca, la ora meciului, stadionul "Lerkendal" va fi probabil plin, interesul localnicilor nu este deosebit pentru disputa cu Steaua. Obisnuiti cu nume mari, ca Juventus sau Real Madrid, suporterii gazdelor nu par foarte atrasi de duelul cu campioana Romaniei. Meciul nu este popularizat aproape deloc. Nici presa norvegiana n-a alocat prea mult spatiu confruntarii decisive pentru accesul in grupele Ligii Campionilor.

Se insereaza la ora 22.00

Trondheim, orasul unde Steaua isi joaca viitorul, se afla la doar 500 de kilometri de Polul Nord, adica distanta dintre Bucuresti si Timisoara. Pe timpul verii, ziua este mult mai lunga decat noaptea. In nordul Norvegiei, soarele nu apune timp de doua luni si jumatate, iar la Trondheim, in august, se insereaza abia la ora 22.00. Localnicii se mandresc cu faptul ca orasul lor, acum condus de un primar-femeie, a fost prima capitala a tarii. In plus, ceremoniile de investire a noilor regi sau regine au loc in Trondheim.

Stelistii au aterizat ieri dupa-amiaza intr-un oras linistit, capitala tehnologica a Norvegiei si, totodata, un important centru universitar, in care invata 30.000 de studenti. Intr-o tara in care speranta de viata a barbatilor este de 75 de ani, iar a femeilor - de 81 de ani, viata de noapte e o expresie fara acoperire. Preturile sunt de-a dreptul prohibitive pentru un est-european: o bere costand patru euro, iar un ziar - doi euro.

LIGA CAMPIONILOR

Astazi, in mansa a doua din turul trei preliminar
Ora Meciul Postul In tur
18.00 Lokomotiv Moscova (Rusia) - Rapid Viena (Austria) ATV+ 1-1
21.00 Partizan Belgrad (Serbia) - Artmedia Bratislava (Slovacia) RTS Sat 0-0
21.15 FC Thun (Elvetia) - Malmo FF (Suedia) SF-2 1-0
21.45 AS Monaco (Franta) - Betis Sevilla (Spania) RTR Sport 0-1
21.45 Panathinaikos Atena (Grecia) - Wisla Cracovia (Polonia) NET Hellas 1-3
21.45 Udinese (Italia) - Sporting Lisabona (Portugalia) Sky Sport 1 (Italia) 1-0
22.05 FC Liverpool (Anglia) - TSKA Sofia (Bulgaria) ITV 1 3-1
> Tragerea la sorti pentru stabilirea grupelor va avea loc joi, de la ora 17.00.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.