Ieri dupa-amiaza, stadionul Ilie Oana din Ploiesti. Meciul de retragere din fotbal pentru Valeriu Rachita. Se disputa o partida amicala, Rapid '95 - Petrolul '95, reeditarea finalei Cupei Romaniei din urma cu 10 ani, cistigata atunci de ploiesteni la penalty-uri. La una dintre linii asistent este Zoltan Erdei, ca si in 1995, atunci cind a gresit grav in defavoarea prahovenilor.
Meciul se incheie. Erdei pleaca la cabine. Intra la baie, unde i se face rau. Iese de acolo si ii spune "centralului" Ionita ca nu se simte bine. "Repede, sa vina doctorii", striga Ionita. Cind medicii ajung, Erdei era intins pe canapea, fara reactie. Fata i se invinetise.

A fost urcat in Ambulanta. Dupa un prim consult, doctorii anunta diagnosticul: atac cerebral facut la ora 19:23. "Se afla in stop cardio-respirator". I se fac manevre de resucitare in ambulanta. Ajunge la Spitalul Judetean de Urgenta din Ploiesti, dar pe drum mai sufera doua infarcturi! Ultimul iii e fatal si intra in moarte clinica. I se continua manevrele de resucitare. Fara rezultat. Medicii anunta decesul la ora 21:03.

"A fost vorba despre o moarte subita. La ora 20:10 a venit la spital cu stop cardio-respirator, fara activitate cardiaca. 55 de minute au durat manevrele de resuscitare, fara nici un rezultat. A decedat la 21:03"
Andrei Ilinca, medic Camera de Terapie Intensiva
"Era meciul meu de retragere. Am vrut sa fie o sarbatoare, nu o tragedie, insa daca asa a vrut Dumnezeu..."
Valeriu Rachita

"Ce s-a intimplat? A murit Zoltan Erdei? Nu mai am aer. M-ati terminat cu vestea asta"
Ion Craciunescu

"Sint bulversat. Nu-mi vine sa cred ca am pierdut unul dintre cei mai buni prieteni pe care mi-i facusem in arbitraj"
Nicolae Grigorescu

N-a semnalizat ofsaid la Iulian Chirita

Zoltan Erdei a intrat in istorie prin gafa comisa in minutul 87 al finalei disputate pe 21 iunie 1995. Atunci, Iulian Chirita a egalat pentru Rapid dintr-o pozitie clara de ofsaid, asistentul nu i-a semnalizat nimic lui Craciunescu, iar "centralul" vilcean a validat reusita, ducind astfel meciul in prelungiri. La loviturile de departajare, s-a facut dreptate: ploiestenii au inscris de 5 ori, in vreme ce giulesteanul Florin Frunza a ratat al patrulea penalty.
Petrolul Ploiesti - Rapid 1-1, 5-3 dupa 11 metri
Au marcat in timpul regulamentar: Andreicut (82) / I. Chirita (87)

Au marcat la loviturile de departajare de la 11 metri: Zmoleanu, Oct. Grigore, Grama, Andreicut, Rachita / D. Lupu, Vladoiu, I. Chirita. A ratat Fl. Frunza
Petrolul: St. Preda - D. Chirita (41 Bastina), Oct. Grigore, Rachita, Balaceanu, Leahu - Grama, Pirlog, Abaluta, Zmoleanu - Zafiris (67 Andreicut). Antrenor Ion Marin

Rapid: Toader - Ad. Matei, Bealcu, Vamesu (77 Fl. Frunza) - C. Zamfir, T. Curt, Chebac (58 Mutica), D. Lupu, Constantinovici - Vladoiu, I. Chirita. Antrenor Sorin Cirtu

Arbitri I. Craciunescu (Rm. Vilcea). Asistenti Z. Erdei (Slatina), N. Grigorescu (Timisoara)

"Era vesel!"
Vali Ionita, cel care l-a inlocuit ieri pe Ion Craciunescu, a povestit ultimele clipe de viata ale lui Erdei

Din brigada care a condus finala din '95, Craciunescu - Grigorescu - Erdei, la rejucarea de ieri s-a prezentat doar ultimul. Rolul "centralului" a fost preluat de bucuresteanul Vali Ionita, care a dezvaluit aseara cum a petrecut fostul asistent minutele dinaintea tragicului accident.

- Domnule Ionita, ati observat ceva in neregula cu Erdei inainte sa sufere accidentul cerebral?
- Nu, dimpotriva. Totul era in regula, Zoli zimbea si glumea tot timpul, era bucuros si multumit ca a fost invitat. Chiar se mira ca ploiestenii nu i-au purtat pica pentru faptul ca acum 10 ani n-a semnalizat ofsaid la golul egalizator al Rapidului.

- A spus in vreun moment ca se simte rau?
- Inainte de meci mi-a zis ca nu s-a mai antrenat de mult, dar nu s-a plins din cauza efortului. In timpul partidei, a facut vreo citeva sprinturi, probabil de la asta i s-o fi tras.

- Ce s-a intimplat la final, in vestiar?
- Dupa ce a iesit de la dusuri, s-a asezat pe o canapea si a spus ca simte o durere in zona pieptului. M-am speriat si am chemat medicul, care a venit imediat. L-a consultat chiar in vestiar, dupa care l-a suit pe targa si l-a dus la spital. Cind a plecat, inca respira. Chiar m-am enervat ca lumea daduse navala sa vada ce s-a intimplat, motiv pentru care i s-a pus o masca de oxigen.

- A mai apucat sa spuna ceva?
- Ne-a rugat sa avem grija de masina si de lucrurile personale pina se intoarce...
De ce a lipsit Craciunescu
Organizatorii meciului de aseara au invitat toata brigada partidei din 1995, adica Ion Craciunescu, Nicolae Grigorescu si Zoltan Erdei. Doar ultimul a acceptat sa mearga la Ploiesti. "Erdei era suparat ca n-a venit si Craciunescu. Zicea: 'Au trecut atitia ani, nici un ploiestean nu-i mai purta pica>>", a povestit aseara Constantinovici. "Am crezut ca m-au invitat ca simplu participant, nu ca arbitru, si n-aveam dispozitia necesara dupa ce acum 10 zile a murit acel arbitru din Constanta", a explicat seful CCA. "N-am stiut ca sint chemat ca asistent, nu scria pe invitatie", a spus si Grigorescu.

Sprit cu lautari dupa meci!

Vivi Rachita a inchiriat restaurantul Bulevard pentru petrecerea de dupa meciul sau de retragere. Desi aflasera ca Erdei a decedat, multi dintre cei care participasera la joc, in frunte cu Danut Lupu (foto, primul din stinga) au venit la local, unde au stat la sprituri si s-au distrat citeva ceasuri, delectindu-se cu muzica unui taraf! Altii, printre care si Jean Vladoiu, s-au declarat prea afectati de moartea asistentului pentru a mai putea merge la petrecere.


Despre autor:

Gazeta Sporturilor

Sursa: Gazeta Sporturilor


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.