Romania a avut parte de o participare mai mult decat modesta la Campionatele Mondiale de Atletism de al Helsinki. Singurele medalii aduse de delegatia tarii noastre au fost castigate de saritorul de triplusalt, Marian Oprea si de maratonista Constantina Tomescu, care ieri a sosit pe locul trei la proba de maraton. Oprea a reusit sa castige bronzul cu o saritura de 17,40 metri, performanta depasita doar de americanul Walter Davis (17,57) si cubanezul Yoandri Betanzos (17,42).

Revenit in tara, Oprea s-a declarat multumit de prestatia sa. "Mi-am indeplinit obiectivul, castigarea unei meda-lii la Campionatele Mondiale, fiind si prima obtinuta la masculin. Nu am fost foarte emotionat, in timpul concursului mi-a fost ceva mai greu. Nu am conceput sa termin proba pe locurile 5-6, cum am fost mereu in timpul concursului, ci am crezut pana la capat la ultima saritura", a spus "Strutul", care a mai precizat: "Nu stiu cum ar fi fost daca ar fi participat si suedezul Christian Olsson" (n.r. - sportiv medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de la Atena).

Medalia obtinuta de Marian Oprea este prima pentru Romania in probele masculine in cele noua editii ale Campionatelor Mondiale in aer liber desfasurate pana in prezent. Performanta obtinuta de Oprea este cu atat mai importanta cu cat sportivul a participat accidentat la concurs. "Strutul" a precizat ca afectiunea de la picior i se pare destul de grava. "Nu pot sa sar din cauza durerilor. De fapt nu este o accidentare, ci o inflamatie si nu stiu cat va dura recuperarea. Urmeaza o perioada de odihna. Nu voi participa la Universiada din Turcia deoarece nu vreau sa-mi agravez starea de sanatate. Voi face recuperare, iar medicii stiu ce tratament voi urma", a declarat Oprea, care a fost asteptat la aeroport de presedintele Federatiei Romane de Atletism si de reprezentanti ai Agentiei Nationale pentru Sport.

Ieri, zestrea Romaniei s-a mai imbogatit cu o medalie de bronz, castigata de maratonista Constantina Tomescu. Romanca a reusit sa parcurga cei 42 de km cu un timp de 2:23:19, cu doar 11 secunde mai bun decat cel al ocupantei locului patru, etiopianca Tulu Deratu. Pentru medalia de bronz, atleta romanca va fi premiata de Federatia Internationala cu 20.000 de dolari. Pe primul loc s-a clasat britanica Paula Raddcliffe (2:20:57), iar pe pozitia secunda a sosit kenianca Catherine Ndereba. Celelalte doua romance participante la maraton au fost Aurica Buia, care a ocupat locul 21, si Nuta Olaru, care nu a putut termina cursa, abandonand dupa primii 30 de kilometri.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.