Atunci cand a venit la conducerea tehnica a Nationalei in locul lui Anghel Iordanescu, Victor Piturca a fost primit cu simpatie de catre oamenii de fotbal din Romania. Cunoscut drept un tehnician care pune disciplina inainte de toate, cel poreclit "Satana" pentru sobrietatea sa era potrivit pentru a-i pune la punct pe fitosii Mutu, Chivu sau Lobont. Piturca a dat asigurari ca nimeni nu va mai veni la lot pentru distractie si ca, urmand acest principiu, va construi o echipa tanara, care sa aiba sanse sa se califice la CE 2008 si la turneele finale urmatoare.

Nici o surpriza placuta

Piturca a declarat, la venirea la Nationala, ca va incerca sa obtina chiar calificarea la CM 2006, din Germania. Daca ar fi reusit, ar fi fost cu adevarat o realizare, mai ales ca "mostenirea" lasata de Iordanescu nu ne dadea prea multe sperante. Piturca a dovedit, insa, ca nu este un super-antrenor si ne-a linistit rapid, pierzand ambele intalniri cu Olanda. Asa cum era planul initial, selectionerul ar fi trebuit sa inceapa reconstructia echipei, chiar din ziua ce a urmat infrangerii de la Amsterdam. Insa, surpriza! "Nu se poate sa dam credit tinerilor asa, dintr-o data. Ce ma fac, daca iau bataie cu 5-0 de la Cehia, la Bucuresti?", s-a intrebat, retoric, Piturca. Asadar, reconstructia mai poate astepta.

Fotbalistii expirati, la loc de cinste

Dupa componenta loturilor convocate pentru partidele precedente, dar si a listei cu stranierii chemati pentru meciul de miercuri, cu Andorra, in mintea lui Victor Piturca este o nebuloasa totala. Nu se intrevede nici o strategie pe termen lung, in afara aceleia de a mima profesionismul si de a lua banii de la FRF. Pentru intalnirea lipsita de importanta cu andorrezii, selectionerul si-a anuntat intentia de a-i avea in pregatiri, printre altii, pe Cosmin Contra si Mihai Tararache. Cei doi pot fi incadrati in orice program de reabilitare, dar nu si intr-unul de reconstructie. Contra cauta in zadar a doua tinerete. Dupa ce s-a milogit sa fie pastrat in lotul lui Athletico Madrid, "Gurita" a esuat la Getafe, unde, oricum, este putin probabil sa prinda echipa. La randul lui, Mihai Tararache are un loc sigur la FC Zürich, dar varsta si valoarea nu il recomanda ca unul dintre jucatorii in jurul caruia se poate construi Nationala pe care ne-o dorim.

Linie defensiva de cosmar

Linia defensiva a "nationalei viitorului", asa cum este ea vazuta de Piturca in acest moment, e una de cosmar. In afara lui Chivu, care este un jucator de talie internationala, nu avem nici un fundas care sa faca fata unor atacanti de valoare. Asta s-a vazut cel mai bine miercuri seara, la Donetk, cand Rat si Barcauan, aparatori convocati de Piti pentru "actiunea Andorra", au fost umiliti de cei de la Internazionale Milano. Presa ucraineana i-a considerat vinovati pe cei doi romani pentru infrangerea, cu 0-2, a lui Sahtior, care ii scoate, practic, pe "mineri" din ecuatia calificarii in grupele Ligii Campionilor. Ei se vor completa de minune cu Gabriel Tamas, fundas care gafeaza foarte des. Bineinteles, ipoteticele dureri de cap ale lui Piturca ar putea disparea o data cu convocarea lui Mirel Radoi, putin probabila, din cauza ambitiei prostesti a selectionerului.

Un singur stelist la lot pentru meciul cu Andorra!

Victor Piturca a dat publicitatii, ieri, lista cu jucatorii convocati pentru partida, de miercuri, de la Constanta, cu Andorra: Lobont (Ajax Amsterdam), G. Curca (Farul) - portari, Stoican, Barcauan, Rat (toti Sahtior), Contra (Getafe), Tamas (Dinamo), Chivu (AS Roma), Pascovici (Farul) - fundasi, Cocis (Serif Tiraspol), T. Balan (Sportul Studentesc), Fl. Petre (Dinamo), Tararache (FC Zürich), D. Munteanu (CFR Cluj), G. Coman (Poli Timisoara), N. Dica (Steaua) - mijlocasi, Mutu (Juventus), Cl. Niculescu (Dinamo), D. Niculae (Rapid), G. Bucur (Poli Timisoara) - atacanti.

Judecata cu unitati de masura diferite

Strategia convocarii unor jucatori pentru "publicitate" nu a functionat si in cazul lui Adrian Ilie.

Atunci cand a avut probleme la echipa de club, dupa o perioada mai lunga de indisponibilitate, "Cobra" nu a fost "fortat" la lot, precum Contra sau Soava, ultimul fiind febletea aberanta a lui Anghel Iordanescu. In nationala lui Piturca, locul lui Soava a fost luat de Tamas si va trebui ca o noua gafa a acestuia sa determine o catastrofa pana cand va intelege sa lase locul unuia care merita cu adevarat.