Rinat Ahmetov, presedintele de la Sahtior Donetk, a ramas fara combinatul siderurgic Krivorojstal, scos la licitatie de statul ucrainean

Dupa ce a contribuit la falsificarea alegerilor de anul trecut din regiunea Donetk, Rinat Ahmetov, patronul echipei de fotbal Sahtior Donetk, si-a insusit, in mod ilicit, si combinatul siderurgic Krivorojstal", din orasul Krivoi Rog, scrie publicatia ucraineana "Ostrov". Statul ucrainean a decis, la inceputul acestei saptamani, sa scoata la licitatie uzina de oteluri si prefabricate si sa anuleze contractul de vanzare-cumparare pe care presedintele de la Sahtior l-a intocmit fraudulos cu fosta putere de la Kiev.

Patronul lui Lucescu a devenit proprietarul fabricii in 2004, cand au fost realizate asa-numitele privatizari ale fostelor combinate sovietice. Oligarhul din Donetk s-a aliat in acest sens cu consortiul liderilor de firme din Ucraina, coordonat de ginerele fostului presedinte Viktor Pinciuk (un apropiat al lui Ahmetov). Cei doi au pacalit statul in complicitate cu seful comunist Leonid Kucima, preluand uzina cu suma de 800 de milioane de dolari (648 de milioane de euro). Ahmetov a scos din buzunar 500.000 de euro, detinand pana acum majoritatea pachetului de actiuni la "Krivorojstal".

Fugit in Italia

Odata cu schimbarea puterii de la Kiev, Ahmetov nu s-a simtit deloc in largul lui. Amenintat cu inchisoarea, el a fugit de doua ori din Ucraina, aflandu-se in prezent in Italia.

Daca presedintele Viktor Iuscenko vrea sa-l vada pe multimiliardar dupa gratii, Ministerul de Interne l-a gasit "curat"! Pana si Serghei Kornici, seful Departamentului de lupta impotriva crimei organizate, a retractat afirmatiile pe care le facuse la adresa lui Ahmetov: 23 iunie - "Ahmetov e un bandit"; 4 august: "Ahmetov e un om linistit, n-avem nimic cu el. Poate calatori oriunde"! Presa ucraineana oscileaza in reactii pe aceasta tema: ori este o cursa pe care i-au intins-o oficialitatile pentru a-l prinde, ori politistii s-au inteles cu Ahmetov.

Statul ucrainean a actionat in instanta compania System Capital Management (care ii apartine sefului de la Sahtior), considerand ca privatizarea combinatului Krivorojstal a fost realizata intr-un mod fraudulos. Dupa lupte aprige, vanzarea uzinei a fost anulata si a reintrat in posesia statului.
Ahmetov a pierdut astfel o jumatate de miliard de euro! Combinatul de la Krivoi Rog urmeaza sa fie scos la licitatie, suma de pornire fiind de 2 miliarde de dolari.

Printre favoritele la preluarea pachetului de actiuni se numara si compania Mittal Steel, care controleaza si combinatul siderurgic de la Galati, noteaza agentia Bloomberg.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.