Fostul sef al barului „Melody” confirma cu jumatate de gura acuzatia ca Gigi Becali a preluat fraudulos echipa de fotbal Steaua

Domnule Paunescu, este adevarat ca Gigi Becali v-a santajat si v-a furat Steaua in 2003, asa cum sustine Dumitru Dragomir?
(ezita)... In primul rand, eu nu puteam fi santajat. Eu doar conduceam o asociatie care avea Steaua. Pe atunci, clubul nu era o societate pe actiuni. In ceea ce priveste modul in care a fost preluata Steaua de Gigi Becali, nu stiu prea multe fiindca am refuzat sa ma prezint la Adunarea Generala din februrie 2003, cand s-a intamplat asta, dupa ce, cu o luna inainte, nu fusesem de acord cu anumite lucruri.

Ce fel de lucruri?
Am incercat sa facem o societate pe actiuni intr-un anumit fel, dar pana la urma m-am retras si eu, si alti membri. Cei care au ramas va pot spune mai multe despre modul cum a fost preluata echipa... N-a fost vorba de o lupta. Mitica (n.r. - Dragomir) stie mai bine aceasta poveste.

Care era insa atunci statutul lui Gigi Becali la Steaua?
Era membru al Consiliului de Administratie. Dadea bani imprumut, fara dobanda, si a obtinut astfel dreptul de preemptiune la cumpararea echipei. Era vorba de milioane de dolari (n.r. - 7,5 milioane de dolari, potrivit afirmatiilor lui Gigi Becali). Mai departe nu cunosc...

Cum a ajuns un astfel de personaj la cel mai puternic club din Romania?
A venit odata cu Victor Piturca, in ianuarie 2000, dupa ce acesta fusese indepartat de la echipa nationala. Din luna martie a inceput sa dea bani cu imprumut pentru echipa si asa s-a apropiat. Banii erau inregistrati in contabilitate si primea garantii ca ii va recupera, dar n-a avut niciodata dezlegarea vreunui jucator.

Regretati ca l-ati acceptat pe Gigi Becali la Steaua?
(face o pauza elocventa) Nu pot sa dau un raspuns... N-am facut niciodata o analiza in acest sens. La inceput, venirea sa a parut benefica, dar...

In ce relatii sunteti acum cu Gigi Becali si cu Dumitru Dragomir?
In relatii normale.

Ati accepta o revenire la Steaua?
Am ramas legat de Steaua doar ca suporter. N-o sa mai accept vreo implicare financiara. E adevarat ca am primit inapoi banii pe care ii investisem la club prin diversele mele societati. Daca as fi vrut, ramaneam la Steaua.

Cum a fost preluata Steaua

Adunarea Generala de la FC Steaua, programata initial pe 20 ianuarie 2003, a fost amanata in ultimul moment de Viorel Paunescu, presedintele de atunci al Consiliului Director, care simtise ca Gigi Becali isi asigurase majoritatea. Pana pe 8 mai 2002, adunarea avea doar 17 membri, ca urmare a cotizatiei obligatorii de 1.200 de dolari. In acea zi s-au inscris inca 16 membri, iar peste doua saptamani - alti 57, aproape toti rude, prieteni si parteneri de afaceri ai lui Becali, asigurand astfel majoritatea.

Desi nas al lui Gigi Becali, Gica Hagi a dezvaluit public manevrele celor care doreau sa privatizeze clubul armatei. Pe 24 ianuarie 2003, latifundiarul din Pipera a obtinut 51 la suta din viitoarea societate pe actiuni, mai ales ca generalii de armata membri in Adunarea Generala au parasit sedinta in semn de protest. Atunci, Steaua era evaluata la doar 11 milioane de dolari.

Transfer de la MApN

Viorel Paunescu, sef al barului Melody inainte de 1989, a fost primul presedinte civil al Stelei. Ajutat de premierul Radu Vasile, fratele Paunescu l-a convins in 1997 pe Victor Babiuc , ministrul apararii nationale, sa-i cedeze clubul Steaua. O societate a lui Viorel Paunescu a preluat astfel, prin transfer gratuit de la MApN, echipa, palmaresul, stema si patrimoniul. Viorel Paunescu detine, impreuna cu familia sa, o avere estimata la aproximativ 600 de milioane de dolari. Printre proprietatile Paunestilor se numara hotelurile Intercontinental si Lido, din Bucuresti, si Rex - din Mamaia.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.