Daca va trece de Shelbourne, gruparea din Ghencea va intalni echipa norvegiana Rosenborg Trondheim in turul trei preliminar al Ligii Campionilor

Steaua a avut noroc la tragerea la sorti a turului trei preliminar al Ligii Campionilor, desfasurata ieri, la Nyon (Elvetia). Daca vor elimina gruparea irlandeza Shelbourne Dublin, din turul doi preliminar, stelistii ar urma sa intalneasca formatia norvegiana Rosenborg Trondheim. Echipa lui Oleg Protasov a reusit miercuri, in deplasare, un rezultat de egalitate, 0-0, cu Shelbourne. Returul contra irlandezilor este programat miercurea viitoare, pe 3 august. Daca se vor califica, stelistii vor juca pe 9 sau 10 august, meciul-tur cu Rosenborg, la Bucuresti. Returul va fi programat pe 23 sau 24 august, in deplasare.

Au scapat de "granzi"

Steaua n-a fost cap de serie la tragerea la sorti. "Ros-albastrii" au avut noroc cu carul, evitand intalniri cu super-puteri fotbalistice de pe continent precum FC Liverpool, Internazionale Milano, Manchester United, Villarreal, Anderlecht Bruxelles, AS Monaco, Sporting Lisabona, Werder Bremen sau Glasgow Rangers, in fata carora n-ar fi putut emite nici o pretentie. Pe lista adversarilor accesibili se mai afla doar Artmedia Bratislava, echipa slovaca detonand insa bomba saptamanii dupa ce invins pe Celtic Glasgow cu 5-0.

Sansa a facut ca Steaua sa nimereasca un probabil adversar in fata caruia poate spune ca are sanse reale. Mai ales ca Rosenborg nu mai este gruparea de temut din anii precedenti, dovada ca in acest moment ocupa locul 8 din 14 formatii in campionatul Norvegiei (5 victorii, 3 egaluri, 6 infrangeri).

"Blocati" in tururile preliminare

Cea mai importanta competitie europeana a fost numita Liga Campionilor si s-a desfasurat dupa sistemul cu grupe, din sezonul 1992-1993. De atunci, doar Steaua a reusit sa patrunda in faza grupelor de trei ori, intre 1994-1996. "Ros-albastrii" n-au depasit niciodata aceasta treapta a competitiei.

Din toamna anului 1996, de la ultima prezenta a "militarilor" in grupe, nici o alta formatie romaneasca nu a mai depasit tururile preliminare. Steaua a mai fost blocata de Paris Saint-Germain, Panathinaikos Atena si Dinamo Kiev. Dinamo n-a putut depasi pe Polonia Varsovia, FC Bruges si Manchester United, iar Rapid s-a impiedicat de Anderlecht Bruxelles si Skonto Riga.

Repere istorice

Rosenborg Trondheim (Norvegia)

In primii 40 de ani de existenta, Rosenborg a fost un club de periferie, unde copiii si tinerii din Trondheim veneau sa invete fotbal, hochei pe gheata si handbal. In 1988 insa incepe era de aur, odata cu venirea pe banca tehnica a legendarului Nils Arne Eggen. Roseborg, fosta echipa a lui John Carew si Steffen Iversen, a intrat in grupele Ligii Campionilor de opt ori consecutiv, record depasit de englezii de la Manchester United, care in 2004 s-au calificat pentru a noua oara la rand.

Dintre cele 19 titluri de campioana obtinute de Rosenborg, 13 au fost castigate consecutiv (intre 1992 si 2004). In editia 1996/1997, Rosenborg s-a calificat in sferturile de finala din Liga Campionilor, asigurandu-si prezenta in urmatoarea faza dupa ce, in ultima etapa din Grupa D, i-a invins, pe "San Siro", pe marii favoriti la castigarea trofeului, italienii de la AC Milan, scor 2-1, care au parasit competitia.

Meciurile de pe teren propriu ale echipei Rosenborg sunt urmarite in medie de 17.500 de spectatori. Multi dintre jucatorii formatiei, precum Christer Basma, Bjorn Tore Kvarme si Vodar Riseth, au fost componenti ai echipei nationale. In 2004, numai faptul ca a marcat mai multe goluri a ajutat-o pe Rosenborg sa castige titlul, la mare lupta cu Vaalerenga. Cele doua formatii aveau cate 48 de puncte, un golaveraj de 18, dar Rosenborg inscrisese 52 de goluri fata de cele 40 reusite de Vaalerenga.

Carte de vizita

> Anul infiintarii: 1917
> Presedinte: Ove Snuruaas
> Antrenor: Per Joar Hansen
> Stadion: Lerkendal
> Capacitate: 21.166
> Culori: alb si negru
> Palmares: 19 titluri de campioana, noua Cupe ale Norvegiei
> Loc in campionat: 8
> Linie de clasament: 14 5 3 6 25-20 18p
> Sezonul trecut in cupele europene: Liga Campionilor: turul doi preliminar - 2-1 si 2-0 cu Serif Tiraspol (Moldova); turul trei preliminar - 2-1 si 3-2 cu Maccabi Haifa (Israel); Grupa E (ultimul loc) - 1-2 si 2-2 cu Panathinaikos (Grecia), 1-1 si 1-5 cu Arsenal Londra (Anglia), 1-2 si 0-1 cu PSV Eindhoven (Olanda)
> Cea mai buna performanta in Europa: Liga Campionilor - sferturi de finala in sezonul 1996/1997 (1-1 si 0-2 cu Juventus Torino - Italia)


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.