In Stefan cel Mare e pe cale sa se repete istoria din 2002, cand echipa si antrenorii au tras ponoasele politicii nechibzuite a conducatorilor

Turneul efectuat in Franta, dar mai ales similitudinile cu intamplarile de acum trei ani, par sa indice faptul ca Dinamo, una dintre pretendentele la titlu si reprezentantele Romaniei in cupele europene, se indreapta spre criza. Rezultatele inregistrate in stagiul din Hexagon, o victorie, un egal si trei infrangeri, dar mai ales criza din atac prevestesc necazuri in sezonul care sta sa inceapa.

Retrospectiva unui episod similar, petrecut in 2002, tot la Dinamo, arata insa ca dificultatile nu sunt provocate, asa cum a incercat sa sugereze presedintele Ioan Becali, de incompetenta antrenorului si a colaboratorilor sai, ci tocmai de conducerea clubului! Lacomii afaceristi care stapanesc acum destinele echipei "ros-albe" n-au scrupule si, se pare, nici macar capacitatea de a invata din propriile greseli. Aducerea unui numar mare de fotbalisti intr-un interval scurt, corelata cu schimbarea sistemului de joc, au provocat un cutremur in echipa, care a intrat fortat intr-un proces de reconstructie.

Jumatate din jucatorii pe care-i are acum la dispozitie Andone au fost impusi de Becali si Netoiu, dar n-au nici valoare, nici mentalitate pentru a evolua la o echipa mare. E de asteptat ca, in perioada urmatoare, pe "caini" sa-i astepte momente grele. Iar prima victima a acestor schimbari dictate de interese financiare, si nu valorice, va fi tocmai Ioan Andone, antrenorul pe care Becali il pandeste pentru a-l da afara.

Greseala lui Ando

La plecarea in turneul francez, tehnicianul "cainilor rosii" spunea ca dispune de cel mai valoros lot din Divizia A. Declaratia - un cadou facut, de fapt, lui Becali si Netoiu, care i-au bagat pe gat armata de fotbalisti "resapati" sau provenind de la retrogradata Craiova - se intoarce acum impotriva antrenorului. "Falcosul" trage ponoasele unei campanii de achizitii nechibzuite.

In fapt, la Dinamo se repeta episodul consumat in 2002. Netoiu a adus atunci o intreaga echipa de la Craiova (13 jucatori si un antrenor), carora li s-a adaugat Claudiu Niculescu, transferat cu cateva saptamani inainte. "Comandantul" afirma ca, din fuziunea cu lotul gasit la Dinamo, va rezulta o superechipa care va domina autoritar competitia interna. Acea combinatie dinamovisto-craioveana a fost trimisa, la fel ca si acum, sa se caleasca intr-un turneu in Franta.

A urmat un sezon catastrofal. Dinamo s-a comportat penibil in preliminariile Ligii Campionilor, fiind eliminata de FC Bruges dupa o dubla infrangere, 1-3 si 0-1, si a facut cel mai slab sezon din ultimul deceniu. Florin Marin, antrenorul pus de Netoiu, a capotat inainte de startul campionatului. Urmasul sau, Cornel Dinu, n-a rezistat nici el prea mult. Adus la mijlocul turului, Ioan Andone a bifat o neverosimila serie de sapte esecuri consecutive. Dinamo a terminat sezonul pe locul 6.

Vinzi, cumperi, negustor te numesti

Vara lui 2005 aduce alti actori, dar aceeasi scena. Pe banca, Andone n-are trabuc, dar joaca rolul lui Dinu. "Procurorul" canta si el, acum trei ani, in struna sefilor, spunand ca are cel mai tare lot. Acelasi pluton de jucatori adusi "la legatura" din Banie, cu titlul de "mari valori", acelasi turneu in Franta. Numai ca, de data aceasta, lui Netoiu i s-a alaturat si impresarul-presedinte Ioan Becali, care vrea sa-si aduca si el jucatorii pentru o "vopsea", inainte de a fi revanduti.

Cine sunt, de fapt, "starurile" despre care cuplul Netoiu-Becali spune ca au intarit Dinamo? Pentru Guso, Daouda, Moti, Plesan si Iordache vorbesc rezultatele obtinute la Craiova, echipa care era virtual retrogradata inca de la jumatatea campionatului trecut. E posibil ca unii dintre ei sa aiba un anumit potential, dar in acest moment n-au valoare de Dinamo, iar mentalitatea cu care au venit in Stefan cel Mare n-are nici o legatura cu aspiratiile clubului.

Netoiu a platit la FC National 500.000 de dolari pentru Octavian Chihaia, iar Andone e strans acum cu usa pentru a-i face loc cu orice pret atacantului, care nu poate fi vandut daca nu joaca. Florin Bratu s-a facut de ras in Turcia si Franta, dar a fost impus in echipa de Becali, care urmareste "reconditionarea" sa si, ulterior, o noua comercializare. Vladut Munteanu ii apartine lui Cristi Borcea, jucatorul fiind readus de la FC National (unde era imprumutat) in acelasi scop ca si ceilalti doi: o "eticheta" pentru exportul peste hotare.

De mentionat ar fi ca, in fiecare dintre cazuri, clubul are de castigat foarte putin sau chiar nimic, pentru ca fotbalistii apartin actionarilor, iar banii vor umple doar buzunarele acestora. Iar cu aceasta atmosfera care aduce mai degraba a bazar, Dinamo si-a propus, in noul sezon, sa rupa gura targului.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.