Dupa ce "Furia rosie" a castigat pentru prima data un Campionat Mondial, spaniolii au uitat de probleme, de politica sau de criza si au fluturat impreuna steagul Spaniei.

Multe ziare spaniole au sugerat ca victoria Spaniei in fata Olandei, din finala Campionatului Mondial de fotbal, ar putea vesti un nou inceput pentru tara. “De la razboiul civil din Spania nu au mai fost atetea steaguri fluturate pe strada”, nota El Pais, potrivit CNN.

Si ABC a mentionat ca “Nationala de fotbal este o metafora pentru ceea ce aspira Spania sa fie”.

Chiar si ziarul Marca, care este pro-Real Madrid, a lasat garda jos si a laudat “inamicul” : “Iniesta (Barcelona) ne-a ridicat la ceruri…Am suferit, dar a meritat”.

Finala Campionatului mondial a cunoscut de-a lungul anilor si o semnificatie politica si cel mai bun exemplu este turneul final din 1954 cand Germania de Vest a invins Ungaria, cea mai buna echipa din lume de la vremea respectiva. “Miracolul de la Berna” a venit intr-un moment in care tara era inca bantuita de atrocitatile naziste din al Doilea Razboi Mondial. Istoricul german, Joachim Fest, chiar sustine ca in acel moment s-a nascut Germania moderna.

  • Deci sa fie un nou inceput pentru Spania?

Complexitatea identitatii Spaniei a fost subliniata cu 24 de ore inainte de marea finala a Campionatului Mondial din Africa de Sud. In timp ce mai mult de un milion de catalani protestau in centrul Barcelonei impotriva masurilor luate de guvern de a reduce autonomia regiunii, doar 75.000 de persoane au urmarit partida dintre Spania si Olanda.

"In Spania avem o problema cu identitatea nationala” a declarat, pentru CNN, Abellam. “In unele locuri din Spania, precum Tara Bascilor sau Catalunya, este rar sa vezi un steag spaniol sau un joc al nationalei lipsit de probleme, insa acest campionat pare sa fi schimbat lucrurile”, a continuat acesta.

Spania, noua campioana Mondiala


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.