Reprezentativa de polo a invins Germania cu 6-5 si s-a calificat intre primele opt echipe ale lumii

Aproape trei decenii au fost nevoiti poloistii romani sa astepte pentru a se bucura de o noua calificare in sferturile de finala ale Campionatelor Mondiale, dupa ce ultimul rezultat notabil data de la editia de la Berlin (1978), cand Romania a ocupat locul sase. Duminica noapte, in bazinul din Parc Jean-Drapeau, in atmosfera incendiara creata de peste 500 de reprezentanti ai comunitatii romanesti din Montreal, reprezentativa pregatita de Vlad Hagiu si Mihai Simion a reusit sa treaca de selectionata Germaniei, scor de 6-5 (3-3, 0-1, 2-1, 1-0), si a urcat din nou in elita mondiala, urmand sa intalneasca in aceasta seara puternica echipa a Serbiei& Muntenegru, campioana europeana en-titre.

Eroul Radu Cosmin

Puternic motivati de indemnurile din tribune, dar si de fostul mare jucator Vlad Hagiu, actualul selectioner, care si-a dorit enorm sa readuca poloul autohton in prima grupa valorica a CM, "tricolorii" au inceput foarte bine meciul cu Germania si au deschis rapid scorul, prin George Georgescu, cu un sut splendid de la 7 metri.

A urmat o bara a lui Bonca, dupa care Kreuzmann egaleaza din superioritate numerica. Dornic sa arate tuturor ca este un centru de calibru continental, Radu Cosmin iese la rampa in minutul 3 si concretizeaza in gol o pasa excelenta primita de la Edi Andrei. A urmat o zvacnire de orgoliu a nemtilor, care au preluat conducerea cu 30 de secunde inainte de finalul primei parti, prin golurile tunarilor Nossiek si Politze, dar Radu Cosmin isi face din nou datoria si egaleaza pe finalul reprizei, dintr-o pasa foarte buna a fundasului Kadar.

Echilibrul se mentine si in partea a doua, Iosep si Dunca trimit din nou balonul in bara, iar Politze readuce avantajul echipei sale, 4-3 (min. 13). Repriza a treia incepe cu o noua bara in contul lui Diaconu, nemtii rateaza si Bonca inscrie pe un contraatac fulgerator, aruncand tribunele in delir. Finalul reprizei mai aduce doua bare, de data asta in contul lui Edi Andrei, in vreme ce Politze isi arata din nou coltii si duce scorul la 5-4 (min. 20).

Cand mai erau doar doua secunde de joc, Kadar trimite o torpila de la 9 metri si plasa portii lui Tchigir se scutura din nou: 5-5. Tensiunea creste in repriza a patra la cote maxime, apararea noastra exceleaza, Nenciu Bertini inchide poarta, Bonca este trimis definitiv pe banca pentru trei eliminari, iar tribunele asteapta in picioare golul. Si acesta vine cu trei minute inainte de final, acelasi Radu Cosmin reusind o noua faza de mare spectacol, dupa o angajare excelenta a lui Kadar.

Ultimele secunde

Hagiu cere time-out sa-si linisteasca jucatorii, iar tehnicianul nemtilor, Hagen Stamm, cauta solutii disperate pentru a-si salva echipa. In disperare de cauza, cu 16 secunde inainte de final cere si el un time-out, desi le epuizase pe cele destinate Germaniei, iar arbitrul Margeta acorda lovitura de penalitate conform regulamentului. Radu Cosmin se ridica din apa, Tchigir apara si trimite rapid mingea pe contraatac.

Edi Andrei intercepteaza in uralele publicului colorat in rosu, galben si albastru, dar, de bucurie, crezand ca s-a terminat, trimite mingea in tribuna, desi mai erau inca cinci secunde. O greseala care ar fi putut sa ne coste scump, dar duminica seara Dumnezeu a tinut cu echipa Romaniei, chiar daca cele sapte bare contabilizate de "tricolori" au scos peri albi asistentei. Iata si alte rezultate inregistrate in meciurile de baraj pentru sferturile de finala, cu precizarea ca Serbia &Muntenegru, Ungaria, Rusia si Grecia sunt deja calificate in aceasta faza: Spania - Cuba 17-2, Italia - SUA 6-5 si Croatia - Australia 10-6.

Potec si Coman doar pe cinci

Cu ceva mai multa sansa, delegatia de natatie a Romaniei isi putea indeplini obiectivul propus la actuala editie a Campionatelor Mondiale de la Montreal inca din prima zi. Din pacate, insa, atat campioana olimpica de la Atena, Camelia Potec, cat si medaliatul cu bronz mondial de la Barcelona, Dragos Coman, au ratat de putin un loc pe podium, clasandu-se pe cea de-a cincea pozitie in finalele de la 400 de metri liber. Dornici sa inceapa cu dreptul competitia din Canada, ambii elevi ai antrenoarei Doina Sava au debutat fulminat in seriile de dimineata si au obtinut al doilea timp de intrare in ultimul act, depasind mai multi adversari de calibru.

"Sper sa avem macar o medalie diseara!", spunea optimist secretarul general al forului de specialitate, Stefan Iamandi. N-a fost sa fie, insa, dar sa nu uitam ca proba favorita a Cameliei, unde este si campioana olimpica si europeana, este cea care se va desfasura astazi, 200 de metri liber. Asadar, dupa ce a "tras" intr-o serie de foc, Camelia Potec a intrat cu al doilea timp in finala, 4:08,40, fiind depasita doar de reprezentanta gazdelor, Brittany Reimer, in vreme ce detinatoarea laurilor olimpici, Laure Manaudou, a prins finala de pe ultima pozitie.

Seara, situatia s-a schimbat radical si frantuzoaica a demonstrat din plin ca ramane "stapana" probei, castigand medalia de aur, cu timpul de 4:06,44, la mare lupta cu japoneza Ai Shibata (4:06,74), clasata pe locul secund, in vreme ce Camelia Potec a sosit a cincea, cu 4:08,08. De mentionat ca, daca ar fi reusit aceeasi cursa de la JO 2004, unde a obtinut locul patru, cu 4:06,34, Camelia ar fi urcat pe cea mai inalta treapta a podiumului de premiere! In proba similara masculina, Coman n-a mai reusit aceeasi evolutie buna din serii, unde a avut al doilea timp pentru finala, 3:46,70, record personal, si a atins marginea bazinului abia al cincelea, cu 3:47,15.

Total neasteptat, multiplul campion olimpic si mondial, americanul Michael Phelps, a ratat calificarea in finala si s-a clasat pe pozitia 18, lasand astfel drum liber pentru australianul Grant Hackett, vicecampionul olimpic de la Atena, care a castigat detasat, cu timpul de 3:42,91, urmat de rusul Yuri Prilukov (3:44,44) si de tunisianul Oussama Mellouli (3:46,08). Tot in reuniunea inaugurala de duminica, Simona Paduraru a evoluat destul de modest in seriile de la 200 metri mixt, clasandu-se in final abia pe locul 21, cu 2:19,38.

Azi noapte a intrat in focurile mondiale si singurul medaliat cu bronz olimpic din istoria natatiei masculine romanesti, Razvan Florea, care a evoluat in seriile de la 100 de metri spate. Totodata, mai merita de mentionat faptul ca la debutul intrecerilor de natatie au fost consemnate deja un record mondial, prin sud-africanul Roland Schoeman, care a castigat una din semifinalele de la 50 de metri fluture cu incredibilul timp de 23,01, si doua recorduri ale competitiei, prin stafetele de 4x100 metri liber ale Australiei (feminin) si SUA (masculin).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.