Lipsa rezultatelor la nivelul echipei nationale, dar si la nivelul echipelor de club, a facut ca jucatorii romani sa nu se poata transfera la echipe bune din strainatate. Chiar daca Steaua a reusit sa ajunga in primavara europeana, nici un fotbalist "ros-albastru" nu a fost solicitat de nici una din fortele europene.

Poate ca si din aceasta cauza, patronul Gigi Becali s-a trezit ca nu mai are bani sa-si plateasca jucatorii. Intr-o situatie asemanatoare se gasesc dinamovistii si rapidistii, care nu-si mai pot completa bugetul din vanzarea de fotbalisti. Spania, Italia, Anglia, Franta sau Germania au devenit himere pentru valorile autohtone. Cum nici macar in Turcia sau Ucraina nu mai avem asa mare cautare, impresarii romani s-au orientat catre piata asiatica sau catre campionate nu cu mult mai puternice decat al nostru.

Mihalcea a plecat in Coreea, Bogdan Stelea in Grecia, iar Cristi Munteanu s-a decis sa evolueze in Cipru. Singurul transfer mai important este cel al lui Sergiu Radu, in a doua liga germana, la Energie Cottbus. Rica Neaga a incercat in zadar sa plece afara, atunci cand juca la Steaua, dar nimeni nu a parut interesat de serviciile lui.

Acum, dupa sase luni in Coreea, fostul stelist este intens curtat de catre englezii de la Wigan Athletic, nou-promovata in Premier League. Israel ar putea deveni o alta tina pentru fotbalul romanesc, Angelo Alistar si craioveanul Florin Parvu fiind foarte aproape de un transfer la Hapoel Petah - Tikva. Penibilul a fost atins insa de catre Ionut Lutu care a reusit sa se transfere in Kazahstan. Chiar daca a reusit sa obtina un salariu bun, 80.000 de dolari pe sezon, Lutu este un fotbalist terminat, din punct de vedere fotbalistic.

De asemenea, o parte dintre jucatorii care nu au loc in campionatul intern incearca sa mearga chiar si in Azerbaidjan, cum este cazul lui Catalin Cursaru, care incearca un transfer in respectiva tara. Mai mult, fotbalistii transferati in strainatate au inceput, incet-incet, sa se intoarca acasa. Florin Bratu si Bogdan Mara sunt doar doua exemple. Fostul rapidist nu a facut prea multi purici nici la Galatasaray si nici la Nantes, astfel ca a fost imprumutat la Dinamo, unde va avea sanse mai mari sa evolueze.

Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul lui Mara, care insa a semnat un contract pe trei ani cu Rapid. Aflati in imposibilitatea de a transfera in strainatate, cluburile romanesti incearca sa atraga in structurile lor oameni puternici, din punct de vedere financiar. Asa se face ca majoritatea cluburilor vor sa devina societate pe actiuni, iar multe dintre ele chiar intentioneaza sa se listeze la Bursa.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.