Jucatorii din Ghencea se plang ca nu si-au mai primit drepturile financiare de luni de zile, in timp ce surse din anturajul lui Gigi Becali sustin ca acestia au fost platiti din nou "cu sacosa" si ca li s-a cerut sa nu faca public acest lucru

Cu o saptamana inainte de debutul european, Steaua nu scapa de discutii si de scandaluri. Jucatorii se plang pe la coturi, sub protectia anonimatului, ca nu si-au primit banii de luni de zile, sumele ajungand la zeci de mii de dolari de fiecare, plus bonusul pentru castigarea titlului, iar Gigi Becali anunta ca le va vira drepturile in cateva zile, intrucat nu dispune de lichiditati. "Nu am precizat nici un termen pentru plata primelor pentru castigarea campionatului", a mai precizat Gigi Becali.

Atmosfera de saracie a bantuit Ghencea toata vara, fiindca Steaua a ramas mult in urma rivalelor la capitolul achizitii. Astfel, ros-albastrii nu au adus decat un jucator cunoscut, Victoras Iacob, insa oficialii stelisti au explicat ca o campioana nu are motive sa faca multe transferuri. Gigi Becali a incercat sa aduca cativa jucatori de valoare din Divizia A, insa i s-au parut prea mari preturile cerute pe Plesan, Prepelita sau Pascovici, semn ca latifundiarul din Pipera ar fi ajuns la fundul sacului.

Alex Radulescu, presedintele Asociatiei Fotbalistilor Romani, a declarat ca a fost contactat de mai multi jucatori de la Steaua, care s-au plans de neprimirea banilor, iar el le-a promis ca va incerca sa-i ajute. Dar nu prea are cum, fiindca ros-albastrii au contracte de cinci milioane de lei vechi pe luna, depuse la LPF, iar restul de bani ii incaseaza prin sponsorizari si alte subterfugii menite sa "dribleze" fiscul. Conform regulilor fotbalului romanesc, un jucator care nu isi primeste drepturile financiare in termen de 30 de zile se poate adresa LPF, care il declara liber de contract, insa aceasta nu se poate aplica deoarece la forul prezidat de Mitica nu sunt inregistrate decat salariile de cinci milioane de lei vechi, prin urmare Gigi Becali le poate plati fotbalistilor acei bani si totul este in regula.

Practic, atunci cand au acceptat acele contracte, jucatorii Stelei au devenit sclavi pe plantatie, care sunt platiti atunci cand vrea si daca vrea patronul. Acesta si-a schimbat ieri atitudinea, negand orice problema financiara. "Nu exista nici o problema la Steaua, toate platile sunt la zi. Nu este nici un jucator nemultumit, nu vrea nimeni sa plece. Sindicatul poate sa se intereseze, desi mie nu-mi place sa se bage nimeni in familia mea, totul este in regula, nu am restante fata de jucatori", a precizat ieri Becali, sustinut de Petre Marin, care a afirmat ca el personal nu s-a plans nici unui sindicat si nici nu stie vreun coechipier care sa o fi facut-o.

Cacealma de ochii ANAF

Surse din anturajul patronului stelist sustin ca tot scandalul cu neplata la timp a jucatorilor este doar o cacealma regizata de Gigi si jucata cu maiestrie de fotbalisti. La doua zile dupa castigarea titlului, lotul Stelei s-a prezentat la sediul clubului, iar a doua zi presa a sustinut ca Becali nu le-a dat jucatorilor nici un ban pentru aceasta performanta.

Intalnirea dintre patron si fotbalisti a durat aproximativ o ora si s-a desfasurat in spatele usilor inchise, iar sursa sustine ca atunci s-au achitat primele de obiectiv. La iesire, nici un jucator nu a dorit sa dea vreo declaratie. Explicatia ar fi simpla: dupa ce a aruncat cu banii in jucatori in prezenta camerelor de luat vederi, Gigi Becali a intrat in atentia organelor fiscale ale statului, care s-au interesat daca Steaua plateste impozite pe acele zeci de mii de euro platite "la sacosa".

Scena s-a petrecut in luna februarie a acestui an, dupa eliminarea Valenciei din Cupa UEFA, dar ulterior nu s-a repetat. Intre timp, Gigi Becali este in atentia Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, institutie condusa de Sebastian Bodu si care se ocupa cu recuperarea datoriilor catre stat. Gigi a renuntat sa mai fie patronul in acte al Stelei, iar platile catre jucatori se fac acum in primul rand prin contractele ridicol de mici semnate de jucatori cu clubul, iar sumele substantiale prin intermediul nepotilor sai, sub forma de donatii.

Practic, prin acest circ, Becali incearca sa evite din nou fiscul, dar mai discret, insa rezultatul este acelasi: un muncitor amarat castiga trei milioane si plateste impozit atat el, cat si angajatorul, in timp ce Radoi ridica 12.000 de dolari pe luna, fara ca el sau patronul sa vireze vreun cent la stat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.