Floyd Landis, fostul coleg al lui Armstrong, spune ca sextuplul cistigator al Marii Bucle are o atitudine dictatoriala fata de colegi, care trebuie sa ii indeplineasca ordinele.

Lance Armstrong a imbracat ieri, pentru a 79-a oara in cariera, tricoul galben al Turului Frantei si a devenit al doilea ciclist din istorie, dupa Eddy Merckx (111), intr-un clasament al celor care au purtat de cele mai multe ori insemnele de lider. Cu toate performantele sale, americanul va ramine unul dintre cei mai controversati eroi pe care i-a avut vreodata Marea Bucla, suspiciunile de dopaj si moralitatea indoielnica, compensate cu teribila lupta dusa impotriva cancerului, facind dificila o incercare de caracterizare a sa.

"Cred ca nu-i prieten nici cu Hincapie"

Floyd Landis (locul 8 in clasamentul general, la 9’33’’ de Lance), liderul echipei Phonak, i-a fost coleg la US Postal in perioada 2002-2004, iar intr-un interviu recent l-a descris si el pe sextuplul cistigator al Turului: "In general, este foarte greu sa fii prieten cu seful tau. Armstrong priveste Marea Bucla ca pe o afacere si el s-a erijat in seful nostru. In majoritatea echipelor exista relatii prietenesti. Dar, la US Postal, actuala Discovery Channel, alaturi de cineva care isi ia rolul de sef si da numai ordine si directive, nu poti merge pe drumul prieteniei. Nu sint convins ca Armstrong a fost vreodata apropiat de vreun coleg de echipa, nici chiar de George Hincapie, chiar daca il cunoaste de 17 ani".

In plan sportiv, Turul a continuat cu etapa a 16-a, ultima din Pirinei, iar spaniolul Oscar Pereiro (Phonak) a obtinut primul sau succes in Marea Bucla.

Klöden a plecat acasa

In aceeasi etapa, germanul Andreas Klöden (T-Mobile) a cazut si a suferit o fractura la mina, el abandonind ieri, de pe pozitia a 11-a a clasamentului, iar kazahul Andrei Kasecikin (Credit Agricole), al 16-lea la general, a fost lovit in fata de un spectator. Cu nasul insingerat, el s-a indreptat spre grupul de spectatori pentru a se razbuna, dar s-a razgindit si a asteptat apoi masina de asistenta. Ieri a fost etapa cea mai lunga a Turului, Pau-Revel (239,5 km), iar azi se pleaca din orasul lui Toulouse-Lautrec, Albi, pina in Mende, inima Masivului Central.