Dupa ce Andrei Pavel a trecut de Mario Ancici la capatul unui meci dramatic, Ivan Ljubicici, liderul gazdelor, l-a invins usor, aseara, pe Victor Hanescu, scor 6-3, 6-2, 7-6 (3), restabilind echilibrul pe tabela: 1-1. Croatul de nationalitate bosniaca nu i-a dat nici o sansa lui Hanescu, timorat de miza prea mare a partidei.

Refugiat de razboi

Nascut la Banja Luka, in Bosnia Hertegovina, Ljubicici a primit cetatenia croata dupa ce a ajuns pe malul Marii Adriatice in calitate de refugiat de razboi. Numarul 1 croat (26 de ani, al 19-lea la nivel mondial), care a jucat cinci finale de turnee ATP in 2005, a servit impecabil si a obtinut a cincea victorie (a treia in 2005) din tot atatea dispute cu "Hane". Partida a durat numai o ora si 46 de minute!
Staff-ul echipei noastre este multumit de scorul inregistrat dupa prima zi, situatie care respecta intru totul calculele hartiei. Tricolorii promit sa traga cu dintii in meciul de dublu de astazi, in care perechea Andrei Pavel/ Gabriel Trifu va infrunta cuplul Ivan Ljubicici/Mario Ancici. "Am auzit ca in tara sunt inundatii mari. Sper ca macar noi sa le aducem o mica bucurie romanilor de acasa", a spus Pavel.

Dramatic

Echipa Romaniei de Cupa Davis a debutat cu dreptul in cel mai important meci disputat de tricolori in ultimele doua decenii, sfertul de finala cu Croatia, de la Split. Andrei Pavel, numarul 1 roman, a castigat ieri in fata pustiului croat Mario Ancici (21 de ani) primul meci al confruntarii, scor 1-6, 6-4, 4-6, 6-3, 6-4.
Un adversar puternic, un public ostil, un teren neprietenos si arbitri "gazdari", dar la care s-a adaugat un strop de noroc. Aceasta a fost reteta uneia dintre cele mai dramatice victorii inregistrate de Andrei Pavel, chiar in ziua in care romanul a sarbatorit al 50-lea meci in Cupa Davis, unde a debutat in urma cu 14 ani.

Bucuria de dupa tragerea la sorti de joi, cand toata delegatia tricolora spunea ca Victor Hanescu va intra pe teren, cu Ivan Ljubicici, la 1-0 pentru Romania, a fost justificata, "Cneazul" facandu-si inca o data treaba excelent.

Inceput anevoios

Primul set a fost transat de croat in 26 de minute. Andrei Pavel a avut o zvacnire de orgoliu in setul al doilea, cand a reusit nu mai putin de trei
break-uri si a restabilit egalitatea. Schimburile au devenit tot mai aspre, dar serviciul lui Ancici n-a mai functionat la parametri optimi. Cu toate astea, croatul si-a trecut fara emotii, in cont, setul al treilea. In plus, Pavel n-a scapat de ceea ce i-a fost frica, arbitrii de linie (toti croati) neezitand sa-l ajute pe Ancici in momentele importante sau la mingile controversate.

Ca la 20 de ani

La 31 de ani, Pavel a avut resurse sa egaleze din nou, 2-2. Nikki Pilici, capitanul-nejucator al Croatiei, n-a mai rezistat tensiunii si a fugit la toaleta.
In decisiv, Andrei Pavel a jucat ca la 20 de ani. Nervii celor doi tenismeni erau intinsi la maximum, zgomotele facute de suporteri depasisera de mult cota de avarie, iar arbitrul de scaun vorbea in franceza, desi engleza este limba oficiala a competitiei.

Romanul a reusit un break la scorul de 2-2 la game-uri, iar apoi a tinut cu dintii de avantajul serviciului pana la final, impunandu-se dupa trei ore si 40 de minute de chin.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.