Comisia de invatamant a Senatului discuta o initiativa legislativa a deputatului Alin Trasculescu de modificare a Legii privind combaterea violentei in sport, printre propuneri figurand marirea amenzilor organizatorilor de evenimente sportive care nu respecta masurile de prevenire a incidentelor.

Discutia despre majorarea cuantumului amenzilor aplicate organizatorilor de evenimente sportive care nu respecta normele legale a avut loc in cadrul Comisiei de invatamant din Senat, sesizata pe fond cu propunerea legislativa a deputatului PDL Alin Trasculescu de modificare a Legii 4/2008 privind prevenirea si combaterea violentei cu ocazia competitiilor si jocurilor sportive, initiata de presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, relateaza NewsIn.

In Legea actuala, reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 10.000 lei savarsirea de catre organizator a unor fapte precum neanuntarea unitatii de jandarmi competenta teritorial, cu 5 zile inainte, despre evenimentul sportiv; neafisarea, in locuri vizibile, de atentionari asupra faptului ca in arena sportiva participantii vor fi supravegheati video; ne-efectuarea la intrarea in arena sportiva a unui control riguros al persoanelor si al bagajelor acestora. Cuantumul amenzilor pentru aceasta categorie de contraventii a fost pastrat.

Senatorii Comisiei de invatamant au propus insa ca urmatoarea categorie de contraventii sa prevada amenzi duble. Astfel, in prezent, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda incalcarea prevederii de a asigura emiterea si distribuirea abonamentelor catre suporteri, urmarind inserarea, pe fiecare abonament in parte, a numelui, prenumelui si a codului numeric personal si a unei fotografii a acestuia, precum si tinerea unei evidente clare a abonatilor.

La aceeasi categorie de contraventie se incadreaza si nerespectarea cerintei de asigurare a inregistrarii si supravegherii video a comportamentului participantilor in arena sportiva si in zona punctelor de acces, pe timpul afluirii si defluirii acestora, precum si pe timpul desfasurarii jocului sportiv, printr-un sistem propriu, conectat in punctul de comanda si deservit de catre un tehnician, sub indrumarea unui reprezentant al fortelor de ordine. Cele doua contraventii s-ar sanctiona, in prezent, cu amenda intre 5.000 si 15.000 de lei, insa daca propunerea senatorilor din Comisia de invatamant trece de Parlament, amenda minima va fi de 10.000 de lei, iar cea maxima de 30.000 de lei.

In fine, si la categoria "superioara" a contraventiilor senatorii au propus marirea amenzilor. Astfel, organizatorii de competitii care nu respecta prevederea de a nu permite accesul persoanelor carora le-a fost interzisa intrarea la asemenea genuri de manifestari, al persoanelor care se afla in stare vadita de ebrietate sau se afla, in mod evident, sub influenta substantelor halucinogene, al persoanelor care au asupra lor bauturi alcoolice, arme si munitii de orice fel, faclii, torte, artificii, petarde, materiale explozive, incendiare sau fumigene, dispozitive pentru socuri electrice, substante toxice, halucinogene, iritant lacrimogene ori paralizante, recipienti, corpuri contondente, cutite, pumnale, sisuri, castete ori alte asemenea obiecte fabricate sau confectionate anume pentru taiere, impungere ori lovire primesc in prezent amenda intre 5.000 si 50.000 de lei.

Senatorii au propus ca acest gen de contraventie sa fie sanctionata cu o amenda de la 30.000 de lei la 50.000 de lei.

La fel se va intampla, daca propunerea trece de Parlament, si pentru organizatorii care nu asigura separarea grupurilor de suporteri rivali prin rezervarea de locuri amplasate in sectoare opuse si directionarea accesului la acestea pe trasee separate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.