Curtea de Apel Ploiesti a decis, vineri, punerea in liberate a finantatorului echipei FC Arges, Cornel Penescu, a fostului presedinte al CCA Gheorghe Constantin, si a lui Liviu Facaleata, directorul general al PIC SA, transmite NewsIn.

"Vinerea trecuta s-a judecat la Tribunalul Prahova cererea inlocuirea masurii arestarii preventive cu masura obligarii de a nu parasi tara si s-a respins. Cei trei inculpati au declarat recurs, iar cererea s-a judecat vineri dupa-amiaza la Curtea de Apel Ploiesti. Completul de judecata a admis recursul inculpatilor si a decis inlocuirea masurii arestarii preventive cu cea a obligatiei de a nu parasi tara. Masura este executorie si definitiva. In aceasta seara, dupa ce vor fi completate toate hartiile, cei trei vor fi pusi in libertate", a declarat pentru NewsIn purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Ploiesti, judecatorul Simona Buzoianu.

Motivatia va fi publicata pe siteul Curtii de Apel Pitesti, dupa ce va fi redactata de judecatorii Curtii de Apel Ploiesti, a mai precizat Buzoianu. Magistratii Curtii de Apel au admis, astfel, recursul depus de inculpati la decizia Tribunalului Prahova, care a stabilit ca masura arestarii preventive este justificata. In urma cu o saptamana, pe 22 ianuarie, Tribunalul Prahova a decis ca este temeinica si legala masura arestarii preventive, dupa trimiterea in judecata, luata fata de Cornel Penescu, finantatorul echipei FC Arges, Gheorghe Constantin, fostul presedinte al CCA, si a lui Liviu Facaleata, directorul general al PIC SA.

"Prin incheierea din data de 22 ianuarie 2010, pronuntata de Tribunalul Prahova - Sectia Penala, s-a constatat legalitatea si temeinicia masurii arestarii preventive luata fata de inculpatii Penescu Cornel Gheorghe, Facaleata Liviu Ilie si Constantin Gheorghe, in dosarul penal nr. 4285/105/2009, stramutat de la Tribunalul Arges, in care acestia au fost trimisi in judecata pentru savarsirea unor infractiuni de coruptie", se precizeaza intr-un comunicat al Biroului de informare si relatii publice din cadrul Tribunalului Prahova.

Aceeasi instanta a respins ca neintemeiata inlocuirea masurii arestarii preventive in cazul lui Liviu Facaleata cu masura obligarii de a nu parasi tara. "Instanta a respins cererea de inlocuire a masurii arestarii preventive a inculpatului Facaleata Liviu Ilie, cu masura obligarii de a nu parasi tara, precum si cererea de ridicare a sechestrului asigurator instituit asupra bunurilor acestuia, pana la concurenta sumei de 149.619 lei, ca neintemeiate", se mai arata in comunicat.

Castig de cauza a avut fostul sef al OPC Arges, Dan Cristian Libertatu, caruia i-a fost inlocuita obligatia de a nu depasi limita teritoriala a judetului Arges cu obligatia de a nu parasi teritoriul tarii. "In baza art.1603 C.p.p. a fost admisa cererea formulata de Libertatu Dan Cristian de modificare a controlului judiciar, in sensul ca a fost modificata obligatia acestuia de a nu depasi limita teritoriala a judetului Arges, cu obligatia de a nu parasi teritoriul tarii", se mai arata in incheierea de sedinta.

Solutiile date asupra cererilor identificate anterior pot fi atacate cu recurs in termen de 24 de ore.

Tribunalul Prahova, Sectia Penala, a dispus acordarea unui nou termen de judecata la data de 25 februarie 2010 in dosarul penal nr. 4285/105/2009 stramutat de la Tribunalul Arges, in care Penescu Gheorghe Cornel, Facaleata Liviu Ilie, Gheorghe Constantin, Savaniu Marcel, Corpodean Sorin (si altii) au fost trimisi in judecata pentru savarsirea unor infractiuni de coruptie.

Cei trei inculpati care se mai afla in arest preventiv in dosarul coruptiei din fotbal - Cornel Penescu, Gheorghe Constantin si Liviu Facaleata - au fost transferati, pe 21 septembrie 2009, de la Penitenciarul Colibasi, din judetul Arges, la Penitenciarul Margineni, din judetul Dambovita, inainte cu cateva zile de inceperea procesului la Tribunalul Ploiesti.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis, in data de 26 august 2009, cererea de stramutare formulata de finantatorul echipei FC Arges, Cornel Penescu, care a dorit sa fie judecat de o alta instanta din tara din cauza "dusmaniilor locale" din Arges.

Procurorii DNA Pitesti i-au trimis in judecata, in data de 25 iunie 2009, pe Cornel Penescu, Gheorghe Constantin si Florin Prunea, alaturi de alti 11 inculpati, printre care cinci arbitri, in dosarul coruptiei din fotbal declansat la jumatatea lunii aprilie.

In sarcina lui Cornel Gheorghe Penescu, aflat in stare de arest preventiv, actionar majoritar la S.C. PIC S.A. Pitesti, iar prin intermediul acestei societati actionar majoritar la societatea Fotbal Club Arges Pitesti, s-au retinut trei infractiuni de dare de mita, dintre care doua in forma continuata, infractiunea de cumparare de influenta in forma continuata si infractiunea de initiere si constituire de grup infractional organizat.
Directorul general in cadrul S.C. PIC S.A. Pitesti, Liviu Ilie Facaleata, aflat in stare de arest preventiv, este acuzat de doua infractiuni de complicitate la dare de mita in forma continuata, infractiunea de initiere si constituire de grup infractional organizat, precum si infractiunea de detinere, fara autorizatie, de substante clasificate in categoria precursorilor de droguri.

In sarcina fostui presedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA) din cadrul Federatiei Romane de Fotbal Gheorghe Constantin, in prezent arestat preventiv, s-au retinut doua infractiuni de luare de mita si infractiunea de initiere si constituire de grup infractional organizat.

Cornel Penescu, patronul echipei FC Arges, a fost trimis in judecata si pe data de 11 septembrie, in calitate de actionar la SC PIC SA si asociat la alte doua firme, pentru dare de mita si instigare la infractiunea de fals intelectual savarsit in legatura directa cu infractiunea de dare de mita.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.