Numarul fotbalistilor straini care au fost legitimati la echipele din Liga I in turul acestui sezon a scazut cu aproape 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut, de la 186 la 152, iar in urmatoarea perioada ar putea continua trendul descendent.

In turul sezonului trecut s-a inregistrat recordul absolut de jucatori straini legitimati pentru o singura parte de campionat, nu mai putin de 185 de fotbalisti de alta nationalitate decat cea romana evoluand pentru cele 18 competitoare, informeaza NewsIn.

Pana la finalul editiei trecute, numarul total de fotbalisti straini a crescut pana la 195. În incercarea de a stopa migratia strainilor fara valoare in Liga I, Comitetul Executiv al FRF a decis in urma cu sapte luni ca toate echipele sa fie obligate sa aiba cel putin 8 jucatori romani trecuti pe foaia de joc, insa hotararea nu a fost pusa in aplicare niciodata. La fel ca pana acum, CFR Cluj (18), FC Vaslui (16) si Timisoara (13) au avut cei mai multi fotbalisti straini in lot.

Chiar si asa, numarul strainilor din Liga I a scazut, crescand in schimb valoarea celor care au fost transferati in ultimele sase luni. Daca in urma cu un an, pentru Gloria Buzau evoluau jucatori transferati din liga a patra portugheza, in ultimele luni, cota medie a celor achizitionati a crescut considerabil. Printre exemplele care au reusit sa creasca cota Ligii I se numara brazilianul Helder (Rapid), jucator imprumutat de la AS Nancy si care a facut parte din lotul nationalei Braziliei la Cupa Confederatiilor din 2009, spaniolul Francisco Molinero (Dinamo), care in trecut a evoluat pentru Atletico Madrid, sau bosniacul Nemanja Supic, titular pentru nationala tarii sale in preliminariile pentru CM 2010.

Pentru prima oara in ultimii doi ani, tara care are cei mai multi reprezentanti in Liga I nu mai este Portugalia, ci Serbia, cu un total de 20 de jucatori, urmata de Brazilia, cu 18. Portugalia se claseaza doar pe trei, cu 17 reprezentanti, desi in urma cu un an avea aproape dublu (31). Armenia are cei mai vechi jucatori in Romania, fratii Arman si Artiom Karamian, care sunt legitimati la echipe din Liga I inca din anul 2004, al doilea fiind si recordmenul de jocuri disputate in Liga I in ceea ce priveste strainii.

Grecul Pantelis Kapetanos (Steaua) a devenit al doilea fotbalist strain care a incheiat turul pe primul loc in clasamentul golgheterilor, cu 9 reusite, dupa portughezul Juliano Spadacio (Rapid), la jumatatea editiei trecute. Alti doi straini se afla in topul marcatorilor, brazilianul Wesley Lopes (Vaslui), cu 6 reusite, si fotbalistul din Zimbabwe, Mike Temwanjera (Vaslui), care a inscris de 5 ori.

Prima divizie din Romania va avea cinci reprezentanti la editia 2010 a Cupei Africii pe Natiuni, Yssouf Kone (CFR Cluj - Burkina Faso), Emmanuel Kone (International Curtea de Arges - Coasta de Fildes), Serge Akakpo (FC Vaslui - Togo), Ze Kalanga (Dinamo - Angola) si Dede (FC Timisoara - Angola), ultimul fiind transferat de banateni chiar in aceasta iarna.

Conform site-ului specializat in evaluarea fotbalistilor, transfermarkt.de, cel mai scump strain din Liga I este Artiom Karamian (FC Timisoara), cotat la 3,3 milioane de euro. Pe urmatoarele locuri se afla Yssouf Kone (CFR Cluj) - 3,3 milioane, Wesley (FC Vaslui) si Spadacio (Rapid) - cate 2,8 milioane. Cel mai bine cotat jucator din Liga I este Florin Costea, la 4 milioane de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.