Concurenta dintre elvetianul Roger Federer si spaniolul Rafael Nadal este considerata de ATP rivalitatea deceniului, fiind pe primul loc intr-un clasament publicat pe site-ul oficial al forului international.

Cei doi tenismeni s-au intalnit in 20 de partide, 13 dintre ele fiind castigate de Nadal. Dintre cele 20 de intalniri, 16 au fost finale, iar 11 l-au avut in postura de castigator pe spaniol. Un moment important in istoria intalnirilor dintre cei doi a fost finala din 2008 de la Wimbledon, turneul de suflet al lui Federer, cand Nadal s-a impus dupa un meci care a durat patru ore si 48 de minute. Ibericul a reusit astfel sa intrerupa sirul de cinci victorii consecutive ale lui Federer pe iarba londoneza, scrie NewsIn

Pe locul doi in topul rivalitatilor este cea dintre americanii Pete Sampras si Andre Agassi. Acestia au disputat 34 de meciuri directe, Sampras adjudecandu-si 20 de victorii. Cei doi s-au intalnit de 16 ori in finala, Sampras impunandu-se in 9 randuri.

Pe ultimul loc al podiumului se afla rivalitatea dintre Rafael Nadal si sarbul Novak Djokovic, cei doi intalnindu-se in 21 de partide, dintre care 14 au fost castigate de iberic. Toate cele patru finale jucate de cei doi l-au avut ca invingator pe Nadal.

Restul clasamentului intocmit de ATP: 4. David Nalbandian-Roger Federer; 5. Patrick Rafter-Andre Agassi; 6. Fabrice Santoro-Marat Safin.

La capitolul recordurile deceniului, primul loc este ocupat de elvetianul Roger Federer, el fiind primul tenismen din circuitul profesionist care a castigat cate cinci titluri consecutive la doua turnee diferite de Mare slem, Wimbledon si US Open.

Jucatorul deceniului a fost desemnat tot Federer, care este caracterizat de ATP: "Roger Federer, posibil cel mai mare tenismen al tuturor timpurilor, a dominat circuitul masculin de la inceputul acestui mileniu. In iulie 2003, la 21 de ani, elvetianul a facut o promisiune castigand primul sau turneu de Mare slem, la Wimbledon. Ceea ce a urmat dupa a fost cu adevarat remarcabil".

ATP a intocmit si un clasament al celor mai dramatice esecuri, pe primul loc fiind Guillermo Coria, care in 2004 a pierdut finala de la Roland Garros in fata lui Gaston Gaudio, chiar daca a condus cu 2-0 la seturi si a avut doua mingi de meci.

La statisticile deceniului, ATP a facut trei clasamente, cei mai multi asi intr-un meci, unde conduce croatul Ivo Karlovic, cu 78 in meciul de Cupa Davis cu cehul Radek Stepanek. Karlovic are si cei mai multi asi intr-un singur sezon, 1.318 in 2007.

In clasamentul celor mai multe partide castigate intr-un singur sezon, conduce liderul mondial Roger Federer, cu 92 de victorii in 2006. Elvetianul este prima pozitie si la cele mai multe titluri castigate intr-un an, 12 in 2006.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.