Federatia Irlandeza de Fotbal a facut, saptamana trecuta, o cerere catre FIFA prin care cere ca meciul cu Franta din barajul pentru Campionatul Mondial sa se joace, pentru ca francezii s-au calificat la turneul final din cauza unei "greseli grosolane a arbitrului", informeaza AFP.

UPDATE: FIFA anunta ca meciul Franta-Irlanda nu se va rejuca. "FIFA a raspuns astazi (vineri, n. red) unei cereri din partea Federatiei Irlandeze de Fotbal (FAI), referitoare la rejucarea partidei din 18 noiembrie, din barajul pentru Campionatul Mondial din Africa de Sud. I-am anuntat ca rezultatul partidei nu poate fi schimbat si partida nu se va rejuca. Asa cum se mentioneaza in Legile Jocului, deciziile luate de arbitru in timpul meciului sunt finale", se arata intr-un comunicat al FIFA, citat de NewsIn.

"Aceasta decizie grosolana a arbitrului a pus in pericol integritatea acestui sport si vrem sa cerem forului mondial ca partida cu Franta sa se rejoace. Reluarile video arata hentul clar al lui Thierry Henry, care a dus la golul marcat de francezi in prelungiri, si nu am vazut doar noi asta, ci si milioanele de telespectatori care s-au uitat la televizor", a transmis anterior prin intermediul unui comunicat, Federatia Irlandeza de Fotbal.

Forul irlandez a adus in discutie un caz similar din anului 2005, atunci cand FIFA a anulat rezultatul unei partide dintre Uzbekistan si Bahrein, din cauza erorilor grave ale arbitrilor acelui meci.

Selectionerul Giovanni Trapattoni nu crede insa ca rejucarea acestei partide este posibila, desi greseala arbitrului a fost evidenta si a dus la eliminarea nationalei Irlandei. Secundul sau insa, Liam Brady, a afirmat: "Pentru demnitatea acestui sport trebuie sa mai jucam o data. Sepp Blatter vorbeste de fair-play, iar acum o sa vedem ce parere are despre ce s-a intamplat miercuri seara. Incotro merge fotbalul daca o echipa care triseaza merge la un turneu final? Incotro merge daca situatia va ramane aceeasi".

Demersul Federatiei Irlandeze de Fotbal este sustinut si de Ministrul de Interne al tarii britanice, Dermot Ahern, care sustine: "FIFA trebuie sa tina cont de ceea ce s-a intamplat. Macar atat pot face pentru milioanele de fani care sufera dupa meciul cu Franta. Daca lucrurile vor ramane asa, putem crede ca daca vrei sa castigi, trebuie sa trisezi".

Vicecampioana mondiala, Franta, a obtinut calificarea la turneul final din 2010, dupa ce a remizat, miercuri, pe teren propriu, cu Irlanda, scor 1-1, dupa prelungiri, in mansa secunda a barajului. Irlandezii au marcat prin Robbie Keane (32) si au dus meciul in prelungiri. William Gallas a punctat in minutul 103 si a adus calificarea pentru reprezentativa lui Domenech.

La faza golului, Thierry Henry, cel care a centrat decisiv pentru Gallas, a atins mingea cu mana de doua ori ininate sa trimita balonul in fata portii, dar arbitrul nu a dictat nimic. Mai mult, atacantul a recunoscut ca a jucat mingea neregulamentar, dar a precizat ca nu este el arbitru, asa ca, daca acesta nu a fluierat nimic, a continuat sa joace.

In prima mansa a barajului, disputata, sambata, la Dublin, fosta adversara a Romaniei din preliminariile CM 2010 a invins cu scorul de 1-0.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.