Presedintele ANS si directorul bazei sustin ca lucrarile la stadion vor incepe in zece zile, Loteria Romana alocind 80 de miliarde in baza unui act aditional. De altfel, contractul cu firma Swietelsky a fost renegociat, ajungind de la 127 la 111 miliarde de lei.

Situatia stadionului National din Complexul "Lia Manoliu" ia o noua intorsatura. Dupa mai bine de doi ani de tergiversari, promisiuni si, in fapt, zero realizari, celei mai mari arene de fotbal din tara i se da un nou termen. Ieri, Agentia Nationala pentru Sport a semnat un act aditional cu Loteria Romana prin care aceasta sa vireze in 2005 banii necesari lucrarilor, aprobati pentru anul trecut in urma unei conventii dintre Loterie, ANS si Complexul National Sportiv "Lia Manoliu".

In urma unor demersuri la Cancelaria primului-ministru, la Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului si la Ministerul Finantelor, in cele din urma acesta a aprobat o suma de doar 80 de miliarde de lei, din care 4,8 miliarde vor ajunge in conturile Universitatii de Arhitectura "Ion Mincu", care a realizat studiul de fezabilitate. "Se vor face lucrari incadrate in suma disponibila. Peste doua luni vom incepe demersurile pentru obtinerea restului de bani. Noi am vorbit cu cei de la Swietelsky Bau pentru a termina lucrarile, dar nu au fost de acord decit daca vom prezenta garantii ca-si vor primi banii", ne-a precizat secretarul general al ANS, Gavrila Alexe, completat de presedintele Gheorghe Florian: "Vom vedea pina la sfirsitul anului ce este de facut".

Contract cu 16 miliarde de lei mai mic

Pe de alta parte, ANS a renegociat contractul cu firma austriaca, astfel ca, daca initial se ridica la 127 de miliarde de lei, acesta a ajuns in prezent la 111 miliarde de lei, un argument fiind diferenta de curs valutar. "Acum lucram la actul aditional. In zece zile vor incepe lucrarile", a confirmat directorul bazei "Lia Manoliu", Dan Tudose. Astfel, in doua zile se va semna actul aditional dintre CNS "Lia Manoliu" si Swietelsky Bau, urmind ca in decurs de zece zile, conform contractului, austriecii sa se apuce de lucru. "In aceasta perioada, firma isi va renegocia, la rindu-i, contractul cu furnizorii, pentru ca acum suma este mai mica", ne-a declarat secretarul general al ANS.

Auditul a fost facut necorespunzator

Pe de alta parte, Swietelsky Bau a suscitat mai multe banuieli de cind a cistigat licitatia. In acest sens, ANS a comandat un audit asupra firmei, care insa a fost intocmit eronat, drept pentru care nu poate fi platit de forul condus de Gheorghe Florian. Mai mult, intr-o prima faza, austriecii au inregistrat intirzieri de o luna pentru lucrarile de pregatire, fiind amendati cu 78 de milioane de lei.

Pomelnicul aminarilor

Starea improprie a gazoanelor din Romania, pe care "tricolorii" au fost fortati sa joace in preliminariile Campionatului European din 2004, l-a determinat pe prim-ministrul de la acea vreme, Adrian Nastase, sa promita un gazon impecabil pentru meciul cu Danemarca din martie 2003. Rezultatul, dupa un contract oferit fara licitatie fratelui lui Marian Oprisan, a fost un esec, stadionul National fiind transformat intr-o plaja. A mai trecut un an pina cind sa se realizeze un studiu de fezabilitate, in mandatul lui Octavian Morariu la Agentia Nationala pentru Sport.

Au urmat doua licitatii, prima anulata pentru ca nu s-a prezentat decit o firma, Swietelsky Bau, care si-a adjudecat-o insa pe a doua. Incepute in septembrie 2004, dupa ce s-a stabilit, prin hotarire de guvern, ca banii sa fie acordati de Loteria Romana, lucrarile au fost sistate pe timpul iernii, din motive de vreme neprielnica, astfel ca, pina in martie, timp in care austriecii nu au dispus de un proiect, nu s-au facut decit lucrari de pregatire.

Abia o luna mai tirziu s-au acordat autorizatiile de constructie de la Primaria sectorului 2, insa nu s-a mai putut lucra din cauza schimbarii conducerii ANS, care a comandat un audit pentru verificarea modului in care s-a cistigat licitatia. Lucrarile nu au inceput nici pina in prezent.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.