Procurorii sunt gata sa il retina vineri sau luni pe magnatul din Pipera. Ce se va alege de Steaua?

La nici 24 de ore de la prima acuzatie oficiala, complicitate la abuz in serviciu, Gigi Becali a intrat in vizorul Directiei de Combatere a Crimei Organizate si Terorismului. De aceasta data, latifundiarul este acuzat, alaturi de Victor Becali si de trei dintre membrii conducerii FC Steaua, intr-un dosar penal privind spalarea de bani si evaziunea fiscala. Conform surselor noastre de la Directia de Combatere a Crimei Organizate si Terorismului din cadrul Parchetului General Bucuresti, Gigi Becali si Victor Becali sint promotorii unei retele prin care s-au spalat sume impresionante de bani, ce au depasit - numai in anul 2004 - 125 de miliarde de lei. "Afacerea", pusa la punct de George Becali, a iesit la iveala in urma unei descinderi a inspectorilor Autoritatii Nationale de Control la FC Steaua SA.

Tranzactii nejustificate

Acestia au descoperit ca prin intermediul societatii erau efectuate numeroase tranzactii, cu sume impresionante, dar fara nici o justificare legala. Astfel, a fost sesizat Parchetul General, care, dupa investigatii ce s-au derulat pe o perioada de aproximativ un an si jumatate, a ajuns la concluzia ca o sumedenie de documente bancare erau fals intocmite, iar multe dintre traseele bancare erau fictive.

Modul in care functiona sistemul de spalare de bani marca "Becali"

Conform actelor din dosarul de la Parchetul General, Gigi si Victor Becali au infiintat mai multe firme; prin ele intrau mari sume de bani, mai ales din operatiuni bancare externe. Se emiteau facturi, procese verbale de prestari-servicii sau vinzare-cumparare si acte de inregistrare contabila prin care toate sumele intrate erau justificate. Acestea erau apoi virate in alte conturi, ale altor societati, pentru a fi transferate a doua oara in strainatate sau retrase in numerar. "Sint implicate zeci de societati, traseele sint complicate", ne-a dezvaluit o sursa din Parchet, care a completat ca procurorii au lucrat cu inspectorii financiari mai bine de un an pentru a deslusi itele.

Gigi Becali, in criza de nervi

Patronul din Ghencea a fost chemat ieri-dimineata la Parchetul General pentru a fi anchetat in dosarul schimburilor de terenuri din 1999. "Am venit din proprie initiativa sa aduc din nou actul prin care rezulta ca eu sint pagubit in urma tranzactiei, nu Armata. Sint nevinovat", a declarat latifundiarul. "In schimb, nimeni nu vede cum securisto-comunistii de la noi jefuiesc tara asta. A inceput mama sa plinga cind a auzit de ce sint invinuit", a mai spus latifundiarul. La iesirea de la audieri, Gigi Becali a izbucnit violent folosind un limbaj dur la adresa jurnalistilor prezenti.

"Nu poate duce lucrurile pina la capat"

Psihologul Florin Tudose a acceptat sa analizeze pentru ProSport desenul lui Gigi Becali mazgalit pe hirtie. "Razboinicul luminii" afirma ca desi dusmanii sai s-au aliat pentru a-l invinge, el ramine intangibil. "Desenul demasca tensiunea extraordinara din sufletul lui Becali. El nu a reusit sa traseze cercul pina la capat, ceea ce inseamna ca nu are capacitatea de a duce lucrurile la bun sfirsit. Multitudinea figurilor geometrice, cercul, patratul, triunghiul, tradeaza nervozitatea maxima a patronului Stelei, care este o persoana impulsiva si nu accepta explicatii. Becali crede ca stie totul, ca este amenintat permanent si ca toti cei care nu sint de partea lui reprezinta infernul", a spus Tudose.

Asteapta Viorel Paunescu si Victor Piturca la cotitura?

Gigi Becali a declarat in dese rinduri ca duce o lupta pe mai multe fronturi. Printre dusmanii sai se numara actualul selectioner al Romaniei si fostul presedinte al Stelei, Viorel Paunescu. Astfel, cei doi ar astepta, in viziunea patronului, ca lucrurile sa ia o intorsatura negativa in ceea ce-l priveste, pentru ca Piturca si Paunescu sa puna din nou mina pe clubul ros-albastru. "Ma voi lupta pina la ultima picatura", a declarat latifundiarul cu referire la "razboiul" in care miza este echipa din Ghencea.

Terenurile buclucase

Povestea legata de schimbul de suprafete de pamint dintre Gigi Becali si conducatorii Ministerului Apararii Nationale a inceput acum cinci ani. Pe 2 iunie 1999, actualul patron din Ghencea si reprezentantii MApN au semnat un proces-verbal prin care au schimbat doua terenuri. Ministerul ii ceda latifundiarului o suprafata de 20,9 hectare in zona Baneasa-Pipera, in timp ce conducatorul ros-albastrilor a dat in contrapartida 21,5 hectare in satul Stefanestii de Jos.

Directia juridica a Ministerului Apararii Nationale a sesizat, in data de 1 august 2001, Sectia Parchetelor de Justitie, modul fraudulos in care s-a efectuat tranzactia. Cu toate acestea, dubiile planeaza asupra acestei afaceri inca din ziua in care s-a semnat intelegerea dintre cele doua parti. De remarcat ca latifundiarul a fost chemat pentru prima data in fata Parchetului pentru a da explicatii in acest caz inca din martie 2002.

Victor Babiuc a fost implicat direct

In toata aceasta speta au fost implicati Gigi Becali si fostul ministru al Apararii, Victor Babiuc. Pe linga cei doi, din partea MApN au mai luat parte la intelegere Dumitru Cioflina (fost consilier pe probleme de aparare al premierului), Constantin Stanasila (fost sef al Directiei Constructii si domenii militare ale Ministerului), dar si alti inalti oficiali din acea vreme. In anul 1999, metrul patrat de teren in zona Baneasa era cotat la 20-25 de dolari, iar in satul Stefanestii de Jos se cumpara pentru 6-7 dolari. Potrivit raportului intocmit de MApN, Gigi Becali ar fi avut de cistigat in urma "afacerii" circa 3,3 milioane de dolari (schimbind teren in valoare de 4,7 milioane de dolari contra 1,4 milioane de dolari).

Poate pierde si stadionul

MApN nu vrea sa mai prelungeasca contractul de inchiriere a stadionului din Ghencea (foto), care va expira la toamna. Hotarirea a fost luata dupa ce Ministerul a fost nevoit sa plateasca 40 de miliarde de lei, in urma lucrarilor de modernizare. Ros-albastrii nu ar fi respectat clauza contractului care stipuleaza investitii de 300.000 de dolari pentru refacerea gazonului.


Despre autor:

ProSport

Sursa: ProSport


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.