Din mare favorita la organizarea Olimpiadei din 2012, capitala Frantei a devenit mare invinsa. Ieri, la Singapore, Parisul a pierdut duelul cu Londra, care, pentru a treia oara in istorie, dupa 1908 si 1948, va organiza o editie a Jocurilor Olimpice de vara. Tot pentru a treia oara, dupa 1992 si 2008, Parisul paraseste invins aceasta lupta, campania discreta facuta de rivalii londonezi dovedindu-se mai eficienta si mai pe gustul membrilor CIO decit tam-tamul din Hexagon.

Spectacol in Trafalgar Square

Britanicii si-au chemat conationalii in strada cu citeva ore inainte de anuntarea verdictului, amplasind un ecran gigant in Trafalgar Square, pe care a fost retransmis evenimentul. Un grup de tobosari indieni, Rachel Stevens, Melanie C, fosta Spice Girls, si Heather Small, solista de la M People, au tinut treaza atentia spectatorilor in cadrul unui eveniment "Thank You London, Thank You UK", care a vrut sa sublinieze diversitatea culturala de pe malurile Tamisei. Grupul "Olimpicilor" din piata i-a inclus pe atletul Steve Cram, vicecampion la Los Angeles ’84, atleta Kelly Holmes, dubla campioana la Atena 2004, Sally Gunnell, cistigatoarea medaliei de aur la 400 m garduri, la Barcelona ’92, si pentatlonista campioana la München ’72, Mary Peters. Asteptarea lor si a celorlalti 10.000 de londonezi din piata nu a fost zadarnica. La ora 14.46, Jacques Rogge, presedintele Comitetului International Olimpic, a citit comunicatul care a intristat Franta si a aduc fericire dincolo de Canalul Minecii: "CIO are onoarea sa anunte ca Jocurile celei de-a 30-a Olimpiade vor fi la Londra".

Alianta anglo-iberica

Capitala Marii Britanii a invins Parisul in cea de-a patra runda de scrutin, diferenta dintre cele doua metropole fiind de patru voturi (54-50). Anterior fusesera eliminate Moscova, New York si Madrid, insa este de remarcat ca iesirea din cursa a capitalei Spaniei, in turul 3, cu 31 de voturi, s-a produs dupa o strinsa lupta cu Parisul, care a obtinut doua voturi mai mult. Tactica Londrei a fost de a se alia cu Madridul in cazul in care capitala Spaniei este eliminata, fapt care intareste suspiciunile legate de o posibila coalitie, mult mai mare, anti-pariziana. In plan politic, premierul Tony Blair a dus in ultimele trei luni o campanie frenetica de sustinere a candidaturii si a promis ca munca pregatirii JO va incepe in 48 de ore de la anuntarea Londrei drept invingatoare. Sint multe de facut in urmatorii sapte ani in capitala britanica, una dintre marile probleme fiind reteaua de transport, clasata de CIO in urma celei din Paris sau Madrid.

Samil Basaiev pregatea bombele

Liderul radical cecen Samil Basaiev amenintase, intr-un comunicat difuzat ieri, ca va comite mai multe atentate la Moscova, in 2012, in cazul in care capitala rusa va organiza Jocurile Olimpice. "Nimeni nu va putea garanta securitatea sportivilor, daca unitatile noastre vor lovi", a avertizat Basaiev. "Faptul ca am detonat (bombe) la Moscova si ca o vom face si in continuare ar trebui sa fie clar pentru toata lumea", a adaugat liderul separatist, care a revendicat mai multe atentate si luari de ostatici in Rusia, in ultimii ani. "Mai mult, doar Allah stie ce se va intimpla in 2012 (...) si daca Rusia va mai exista", a adaugat Samil Basaiev.