Argentinianul Juan Martin del Potro a castigat duminica seara primul titlu de Mare slem din cariera, dupa ce l-a invins in finala turneului US Open pe elvetianul Roger Federer, numarul 1 mondial si principalul favorit, scor 3-6, 7-6 (5), 4-6, 7-6 (4), 6-2.
Roger Federer a inceput mai bine finala si a castigat primul set rapid, scor 6-3. In setul 2, la scorul de 5-4, pe serviciul sau, elvetianul a avut sansa sa impuna din nou, dar Del Potro a reusit sa intoarca rezultatul si sa castige in tie-break la 5. Setul al treilea a mers cap la cap, Del Potro a facut un break, Federer a replicat cu un re-break, iar in cele din urma si-a adjudecat setul, pe serviciul argentinianului, dupa doua duble greseli ale celui din urma, informeaza site-ul oficial al competitiei.
.
Setul 4 a fost din nou echilibrat, perioada in care Federer si-a regasit serviciul, dupa ce in prima parte a jocului avusese un procentaj de aproximativ 45%, iar Del Potro a inceput sa capete incredere si sa loveasca perfect cu dreapta. In cele din urma, sud-americanul s-a impus din nou la tie-break, de data aceasta la 4.

Ultimul act al finalei de la New York a fost castigat clar de Juan Martin del Potro, la capatul a 4 ore si 6 minute, care a obtinut primul Grand Slam din cariera si a intrerupt seria fara infrangere a lui Federer la competitia nord-americana. Ultimul joc pierdut de elvetian la US Open a fost tot in fata unui argentinian, la editia din 2003, atunci cand a fost invins in optimile de finala de David Nalbandian.

Federer, castigator in precedentele 5 editii la US Open, a fost neinspirat la serviciu (procentaj total de doar 50 %, fata de 65% la Del Potro), dar a facut si foarte multe duble greseli (11) de care Del Potro a profitat din plin. Mai mult, aceasta a fost prima finala de Grand Slam din cariera numarului 1 mondial in care a pierdut doua seturi la tie-break. Per total, meciul a fost insa echilibrat cu un raport de 180 la 172 mingi totale castigate in favoarea argentinianului.

Potrivit NewsIn, Juan Martin del Potro a devenit dupa acest succes primul tenismen care il invinge pe Roger Federer intr-o finala a unui turneu de Mare slem, dupa spaniolul Rafael Nadal, dar si primul argentinian care se impune la US Open dupa 32 de ani, ultimul care a reusit aceasta performanta fiind Guillermo Vilas in anul 1972.

Argentianul nu mai ajunsese pana acum intr-o finala a unui turneu de Mare slem, iar in alte 6 intalniri cu Roger Federer el nu a reusit sa se impuna niciodata, aceasta fiind si prima victorie din cariera in fata numarului 1 mondial.

Del Potro este de asemenea si primul tenismen din afara Europei care castiga unul dintre cele 4 turnee de Mare slem ale anului, ultimul care a reusit acest lucru fiind un alt argentinian, Gaston Gaudio, in anul 2005, atunci cand a triumfat la Roland Garros.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.