Sport 19 August 2009 19:08
Atacantul roman poate apela la CEDO in litigiul sau cu Chelsea, club care vrea sa-l "distruga", iar aceasta actiune ar putea afecta legitimitatea tribunalelor sportive, scrie editia online a cotidianului american New York Times.
"Adrian Mutu are toate calitatile pentru a fi un jucator remarcabil in lume, dar prea putina experienta de viata pentru a avea succes. Golurile marcate de el au castigat partide jucate in Romania, Italia si Anglia. Controlul sau asupra balonului, miscarile si indrazneala il fac sa fie venerat ca un erou. Totusi, greselile pe care le-a comis in viata, printre care consumul de cocaina si cearta cu Jose Mourinho, au facut sa fie aproape de excluderea din sport intr-o maniera fara precedent", scrie cotidianul american, citat de NewsIn.

New York Times noteaza ca formatia engleza Chelsea, care i-a reziliat contractul in 2004, a inceput sa-l "hartuiasca" din acel moment, iar situatia dintre cele doua parti poate dura mult timp. "Chelsea, care a fost sprijinita de FIFA, inca incearca sa-l distruga. Tribunalul de Arbitraj Sportiv a decis ca Mutu trebuie sa plateasca 17 milioane de euro clubului englez, drept compensatie pentru suma platita in schimbul lui la transferul de la Parma, in 2003", se mai arata in articol.

Avocatii jucatorului roman analizeaza in acest moment optiunile pe care le au pentru a continua procesul, iar una dintre acestea poate sa fie apelarea la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Acest lucru ar putea avea implicatii asupra legimitatii comisiilor juridice ale FIFA, for care vrea sa mentina sportul in afara tribunalelor civile.

"Jucatorul este urmarit cu o severitatea fara precedent de catre Chelsea. A fost unul dintre primele transferuri mari realizate de catre club, dupa ce Roman Abramovici a devenit patron. Claudio Ranieri, care era in acel moment antrenorul echipei, a fost inlocuit cu Mourinho, care nu avea o parere buna despre Mutu ca jucator sau ca om. Diferentele dintre cei doi au devenit publice cand Mutu a jucat un meci pentru Romania, desi tehnicianul a spus ca jucatorul este accidentat. Cand Mutu s-a intors, Chelsea l-a supus unui test, iar acesta a aratat ca atacantul a consumat cocaina. Contractul sau a fost reziliat, iar o interpretare ar fi ca patronul si antrenorul au vrut sa dea un exemplu sportului: toleranta zero pentru consumatorii de droguri", mai scrie New York Times.

Federatia Engleza de Fotbal l-a suspendat atunci pentru 7 luni pe Adrian Mutu si l-a amendat cu 20.000 de lire sterline, in timp ce FIFA a decis ca suspendarea sa se aplice pe plan mondial, nu doar in Anglia. "Mutu a recunoscut ca era un suflet pierdut. Divortase de sotia sa, a avut un flirt salbatic cu o actrita porno, apoi i-a fost suspendat permisul de conducere dupa ce politia l-a urmarit prin Bucuresti. In acest timp, Chelsea era in fruntea Premier League, cu moralul ridicat dupa ce a scapat de un neadaptat care a ramas fara contract din cauza drogurilor", noteaza sursa citata.

Clubul italian Juventus Torino a fost interesat de Adrian Mutu si l-a transferat gratis, iar antrenorul Fabio Capello l-a folosit ca mijlocas de creatie. Gruparea a fost nevoita sa-l vanda la Fiorentina pentru 8 milioane de euro, unde Mutu, sub conducerea lui Cesare Prandelli, a fost ales unul dintre cei mai buni jucatori din Italia.

"Avocatii lui Chelsea au vazut ce a pierdut clubul pe piata de transferuri si atunci FIFA l-a obligat sa plateasca aproximativ 17 milioane de euro gruparii londoneze. Cazul a fost plimbat pe la FIFA, apoi a ajuns la TAS, la Lausanne. Trei avocati, din Italia, Franta si Germania, au decis la apelul final ca Mutu trebuie sa plateasca. Imaginile despre Mutu sunt contrastante. Acum este recasatorit, are inca doi copii si a refuzat oferte mari pentru a ramane la Florenta. Oricine crede ca este incheiat cazul Chelsea versus Adrian Mutu se insala. Intre timp, cazul poate redefini puterile tribunalelor sportive, care au ajuns sa fie propriii judecatori si jurati",
mai noteaza New York Times.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.