Sport 31 Iulie 2009 17:09
Austriacul Alfred Proksch, in varsta de 100 ani, a castigat joi medalia de aur la proba de aruncarea greutatii, in cadrul Reuniunii de Atletism pentru veterani, care se desfasoara la Lahti (Finlanda), informeaza site-ul oficial al competitiei.
Alfred Proksch a reusit la aruncarea greutatii o performanta de 2,84 metri si a obtinut primul loc pe podium. Distinctia pe care a primit-o insa are un caracter mai mult simbolic, pentru ca austriacul a fost singurul concurent de la aceasta proba. El va mai participa si la aruncarea discului, acolo unde, la fel ca la prima proba, va fi singurul combatant, scrie NewsIn.

Proksch este cel mai in varsta participant la reuniunea din Finlanda, dar in acelasi timp este si cel mai batran atlet inca in activitate. Austriacul are la activ numeroase medalii obtinute de-a lungul carierei, atat la competitiile normale, cat mai ales la cele pentru veterani, unde este un cunoscut.

Atletul austriac s-a nascut la 11 decembrie 1908, iar prima competitie majora la care a participat a fost Olimpiada de vara din 1936, de la Berlin (Germania), acolo unde reusea o clasare pe locul 6 la saritura cu prajina, dupa o performanta de 4 metri. Proksch isi aduce aminte ca sarea cu o prajina de bambus, facuta din mai multe bucati, iar la aterizare nu il astepta o saltea moale, ci o groapa cu nisip, astfel incat trebuia sa cada "in patru labe ca pisica", pentru a nu se accidenta grav.

Odata cu inaintarea in varsta, austriacul nu a mai putut concura la saritura cu prajina, astfel incat a "migrat" spre aruncarea greutatii si aruncara discului. De asemenea, in afara de faptul ca participa la reuniunile atletice, Proksch este si pictor, el avand mai multe lucrari expuse in Germania.

Reuniunea de Atletism de la Lahti are loc in perioada 28 iulie - 8 august, iar Romania este reprezentata de 18 sportivi (9 barbati si 9 femei), cu varste cuprinse intre 45 si 85 de ani, iar acestia concureaza la 25 de probe din competitie. Pana acum, cea mai buna performanta a fost obtinuta de Elena Pagu, in varsta de 83 de ani, care a cucerit medalia de aur la proba de 5 kilometri mars.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.