Sport 24 Iulie 2009 17:59
Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa la Targu Mures, ca a depus plangere penala in cazul bannerului afisat la meciul dintre Steaua si Ujpest.
"In acest caz s-au facut tot felul de demersuri importante. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNDC) a sesizat UEFA si institutiile abilitate, dar, dupa parerea mea, nu este vorba despre o problema care poate fi rezolvata de aceste institutii si de catre autoritatile sportive. De aceea, noi, astazi (joi, n.r.), am depus o plangere penala la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti in legatura cu ceea ce s-a intamplat. Plangerea se refera la o fapta deosebit de grava, de propaganda nationalist-sovina, savarsita sub forma de agitare la ura nationala. Aceasta este incadrarea, prevazuta de art. 317 din Codul Penal", a declarat Marko Bela, citat de NewsIn.

El a adaugat ca plangerea este depusa impotriva unor autori necunoscuti, dar spera ca anchetatorii ii vor identifica. "Exista inregistrari, tot ceea ce are nevoie Parchetul, dar, oficial, este vorba de autori necunoscuti. Am asteptat atata deoarece, in mod normal, ar fi trebuit ca Parchetul sa se autosesizeze. Eu nu stiu daca nu s-au autosesizat, sper sa o fi facut, dar pana in acest moment nu avem niciun semnal. In alte cazuri imediat aflam ca a inceput urmarirea penala, in acest caz nu am nicio informatie ca Parchetul ar fi facut vreo miscare", a explicat liderul maghiar.

Marko a precizat ca stie ca ceea ce se intampla in fotbal tine de forurile sportive, care trebuie sa intervina, dar nu este multumit doar cu atat. "Nu. Aici si justitia, instanta, Parchetul, politia nu au un cuvant de spus, ci trebuie sa-si faca treaba. Si eu am impresia ca aceste autoritati, nu vreau sa acuz, nu isi fac treaba. Pai, daca aici, in Tg Mures, pe un gard ar fi aparut o inscriptie, nu ar fi intervenit cineva? Parchetul. Politia. Care e diferenta ca a aparut bannerul la un meci de fotbal. Fapta e cu atat mai grava pentru ca a vazut-o toata lumea, a aparut la emisiunile in direct", a afirmat politicianul.

La meciul dintre Steaua si Ujpest a fost afisat un banner pe care scria "Cat tine o unguroaica c...tul in ea? 9 luni". Si suporterii maghiari insa au scandat, la intrarea in tara, expresii triviale, rasiste si separatiste, insa Marko Bela nu le considera grave. "Nu se poate pune semnul egalitatii. Nu este o jignire sa fii facut tigan, pentru mine nu are un sens peiorativ" a spus liderul unional.

El a precizat ca daca acest lucru nu va fi sanctionat vor fi din ce in ce mai multe manifestari ultranationaliste.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.