Scoala Federala de Antrenori a remis ieri un comunicat in care sustine ca divizionarele A Steaua, FC National, FC Vaslui si Jiul nu respecta Manualul UEFA de licentiere a cluburilor cu privire la obligativitatea ca antrenorul principal sa detina licenta PRO.

In cazul tehnicianului de la Steaua, Oleg Protasov, Scoala Federala de Antrenori asteapta un raspuns din partea Federatiei Ucrainene de Fotbal daca acesta detine sau nu licenta PRO. Directorul Scolii Federale, Mircea Radulescu, a anuntat ca situatia lui Protasov va fi analizata de departamentul de licentiere din cadrul FRF si se va lua o decizie in acest sens.

Misterul a iesit la lumina mai repede decat astepta oficialul FRF. Contactat telefonic, Vladimir Ivanovici Stadnikov, directorul comisiei de licentiere a antrenorilor din Ucraina, a declarat: "Protasov nu are licenta PRO, dar in prezent urmeaza cursurile. Conform unei prevederi UEFA, Protasov are dreptul de a antrena in orice campionat, deci si la Steaua. El va absolvi scoala la 1 noiembrie. Atunci va veni la Kiev pentru a-si primi diploma".

Nu ar fi pentru prima oara cand Steaua are un antrenor fara licenta PRO. Sezonul trecut, pret de mai multe etape, Walter Zenga a primit o dispensa din partea Scolii de Antrenori pentru a sta pe banca echipei. Italianul si-a primit in cele din urma licenta PRO, dar doar dupa ce a urmat cursurile Scolii de Antrenori de la Bucuresti. Mai multi tehnicieni au avut probleme editia trecuta de campionat din cauza acestui aspect, dar de fiecare data s-a gasit cate o portita de salvare. Cea mai buna a fost aceea prin care antrenorul fara licenta PRO era trecut pe foaia de joc drept director tehnic.

Probleme si cu Landi

Mircea Radulescu a declarat ca tehnicianul lui FC National, Roberto Landi, a absolvit cursurile celebrei scoli de antrenori de la Coverciano, dar numai cu categoria A, si nu cu licenta PRO. "Anul trecut am fost instiintati printr-un fax venit de la Coverciano ca Landi detine doar categoria A de antrenor. Nu stiu ce a facut intre timp, dar noi trebuie sa constatam daca are sau nu licenta necesara", a comentat oficialul FRF.

In editia precedenta, sapte antrenori din Divizia A au fost in situatia de a antrena fara a detine licenta PRO. "Asa au fost cazurile lui Razvan Lucescu, Cosmin Olaroiu, Ionut Popa si Petre Grigoras. Ei au urmat insa cursurile noastre, motiv pentru care au avut drept de a antrena. Peste cateva saptamani, ei isi vor primi licenta PRO. Deoarece i-am lasat pe ei sa antreneze, am procedat la fel si cu Landiin speranta ca va obtine licenta PRO de la Coverciano", a comentat directorul Scolii Federale de Antrenori.
Intrebat despre situatia tehnicienilor echipelor FC Vaslui si Jiul Petrosani, Basarab Panduru, respectiv Ionut Chirila, Radulescu a afirmat ca este posibil ca cei doi sa se inscrie la cursurile din sezonul viitor, pentru a obtine dreptul de antrena in Divizia A.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.