Dorind sa razbune rusinea tricolorilor care s-au specializat in a rata calificare dupa calificare la o editie finala a sportului rege, echipa romilor din Romania promite cistigarea primului Campionat European de Fotbal ce se va desfasura la Sibiu. Trofeul va fi confectionat din aur masiv si va cintari 3 kilograme.

Ce n-a reusit Mircea Sandu, organizarea unui Campionat European de Fotbal in Romania, este pe cale sa realizeze regele Cioaba. Nu in 2012, ci in 2005, nu in toata tara, ci doar la Sibiu. Satui sa stea in fata televizoarelor si sa urmareasca esecurile succesive ale nationalei de fotbal, romi autohtoni si-au aratat inventivitatea, dovedindu-se oameni de actiune, iar prin vocea lui Florin Cioaba, ei si-au anuntat intentia de a organiza in luna septembrie, primul Campionat European de Fotbal pentru romi. "Ideea mi-a venit gindindu-ma cum sa unesc tineretul rom, iar o competitie sportiva mi s-a parut modali-tatea cea mai potrivita, pentru ca pina la urma sportul este mesajul prieteniei intre oameni, este disciplina in care toata lumea vorbeste aceeasi limba", spune Florin Cioaba.

Gasirea sportului care sa motiveze participarea a cit mai multor echipe a fost simpla. "Fotbalul este deja un fenomen global, este practicat de toata lumea si, de ce sa nu recunoastem unii dintre cei mai buni fotbalisti romani provin din rindul nostru, in plus vrem sa facem uitate toate esecurile echipei nationale", continua acesta. La prima editie vor participa 12 echipe, participarea fiind pe baza de invitatie, urmind ca pentru urmatoarea din 2007 sa fie introduse criterii de calificare. "M-am gindit sa organizez aceasta competitie din doi in doi ani, pentru ca dorim sa recuperam timpul pierdut pina acum", explica organizatorul competitiei.

Viseaza revansa in fata ungurilor

Acest lucru nu constituie o noutate, in urma cu trei ani, avind loc primul meci de fotbal international in localitatea maghiara Gyula. Reprezentativa de romi a Romaniei a intilnit echipa similara a Ungariei, intr-un meci ce a intrat in istorie fiind singura intilnire la inceputul careia s-au intonat trei imnuri, al celor doua tari, completate de Imnul International al Romilor. Chiar daca raportul de forte nu a fost egal intre cele doua adversare, vecinii avind in formatie si jucatori profesionisti, romii romani le-au tinut piept, fiind invinsi la o diferenta de doar doua goluri, 7-5. "Am organizat acest campionat si cu gindul de a ne lua revansa la care visam de atita vreme. Oricum am mai crescut si noi ca valoare fata de ultimul meci, avem chiar o echipa ce joaca in Divizia D", se arata optimist Cioaba. Meciurile se vor disputa la Sibiu, dar exista posibilitatea cooptarii si altor orase, precum Aradul. "Prima editie va avea loc la Sibiu, urmeaza ca saptamina viitoare sa ma intilnesc cu primarul Klaus Johannis sa discutam, dar cum a fost intotdeauna alaturi de noi si ne-a ajutat, nu cred ca de data aceasta, va da inapoi", completeaza regele romilor.

Lacatus, posibil antrenor

Regele romilor, doreste pe banca tehnica a nationalei, alaturi de fiul lui, Dorin, care a urmat cursurile Scolii de Antrenori, un tehnician cu experienta, dar si cu caracter puternic. "Ni-l dorim antrenor pe Marius Lacatus, pentru care avem un respect deosebit atit ca om, cit si ca antrenor, doar sa accepte. Probabil va veni, daca tine la etnia noastra", spune Cioaba. Acesta a recunoscut, in "Sibianul", ca Rica Raducanu l-a refuzat, fiind ocupat cu alte probleme.

La sfirsitul acestei saptamini, in cadrul congresului Parlamentului Rom de la Belgrad, care va reuni toate comunitatile rome din Europa, viitori participanti vor primi din mina regelui acestei comunitati din Romania, invitatiile de participare la primul Campionat European de Fotbal pentru romi.

"Donati un cocosel pentru trofeu"

Pentru ca sportivii romi sa joace cel mai bun fotbal, trofeul va fi confectionat din aur masiv si va cintari trei kilograme, valoarea lui fiind de 20.000 dolari. Pentru confectionarea acestuia fiecare rom din comunitate va dona cite o moneda de aur. "Romii iubesc foarte mult aurul si de aceea ne-am gindit ca trofeul competitiei sa fie din acest metal fiind siguri ca in acest fel jucatorii vor da tot ce au mai bun pe teren, pentru ca echipa lor sa intre in posesia Cupei", spune Cioaba.

Mediatizare prin satelit

La o competitie de asemenea anvergura, mediatizarea va fi pe masura, meciurile urmind a fi transmise in toata Europa, prin televiziunea romilor al carei sediul se afla in Macedonia si care emite prin satelit. "Speram sa ne contacteze si televiziunile din Romania, pentru ca ar fi frumos sa se vada in tara ca si noi putem juca un fotbal de calitate", declara Cioaba. El vrea sa faca o adresa prin care sa ceara sprijinul Federatiei Romane de Fotbal si al FIFA. "Vrem ca demersul nostru sa aiba legalitate, nu vrem sa para o joaca, chiar sintem seriosi in ceea ce ne-am propus, mai ales ca si tinerii nostri merita sa fie in rind cu ceilalti", isi motiveaza intentia.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.