Sport 29 Iunie 2009 00:34
In perioada 1986-1989, fostul capitan al nationalei a dat noua informari despre colegii sai de echipa. In dosarul privind activitatea sa de informator al Securitatii, sursa Gica Popescu figura cu numele conspirativ 'Petrescu'.
Opinia publica il considera "Portdrapelul Generatiei de Aur". Securistii il caracterizau in alt limbaj, unul rece: "Sus-numitul a avut o atitudine corespunzatoare, sens in care i-am propus colaborarea cu organele noastre".

Marele fotbalist, capitan al nationalei si al echipei FC Barcelona, cel votat de sase ori "jucatorul anului” in Romania (si lista distinctiilor poate continua), era prezentat, in ultimii ani ai comunismului, intr-o alta serie de epitete: mult mai concise si transcrise in limbajul rece al Securitatii.

"Elementul cinstit, corect, disciplinat" fusese racolat de regim in ceea ce era prezentata ca fiind o crunta batalie de stopare a incercarilor "unor persoane din strainatate de a-i determina pe unii fotbalisti sa-si tradeze patria”.

Emil Sandoi, pe lista lui "Petrescu"


De-a lungul unei perioade de aproximativ trei ani, "numitul Popescu Gheorghe" a scris noua rapoarte informative, printre cei vizati fiind fostul fotbalist si actualul antrenor Emil Sandoi, dar si fostul antrenor al "Craiovei Maxima", Constantin Otet.

Fara a imprastia venin sau a da dovada de vreun exces de zel, Gica Popescu a demonstrat insa, potrivit caracterizarilor facute de cei care ii coordonau activitatea de informator, de "disciplina” si "seriozitate”, fiind considerat garantul "unei colaborari sincere cu organele de Securitate". "Adevarul" prezinta dosarul personal al celui care, incepand din 1986, a devenit, pe langa fotbalistul Gheorghe Popescu, si "colonelul Petrescu".

"Baciul" neaga acuzatiile

Contactat de Adevarul, Gheorghe Popescu a negat orice colaborare cu Securitatea. "Nu este vorba de nicio colaborare. Am inteles ca exista si niste declaratii care ar fi scrise de mine. Unele scrise cu carioca, altele la calculator, dar nu sunt ale mele. E ridicol! Daca aceste note exista, atunci cu siguranta le-au facut ei. Probabil au inceput sa fabrice declaratiile cand au vazut ca nu pot obtine nimic de la mine", sustine Gheorghe Popescu, cel poreclit "Baciul" de coechipieri.

Fostul capitan al echipei nationale de fotbal spune ca a semnat doar o "hartie banala" la fel ca multi alti sportivi.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.