Sport 29 Iunie 2009 23:05
Finantatorul echipei Universitatea Craiova i-a reprosat omologului sau de la FC Arges, intr-o convorbire telefonica purtata in 13 octombrie 2008, ca l-a "furat cu arbitrii", ca l-a "nenorocit", facand referire la un meci dintre cele doua echipe, potrivit inregistrarilor din rechizitoriul DNA.
"M.A.(Adrian Mititelu)- Cu arbitrii astia m-ai furat, m-ai nenorocit. Bataia dracu' ce o sa iei tu.
P.G.C.(Cornel Penescu) -Iar incepusi ma, dracu'!
M.A.-Lasa, ca de nu ti-o scrie astia pe magazin de la cap la coada... Ai umblat cu jigodia aia de P. m-ati nenorocit.
P.G.C.-Ba, jur pa ce am mai scump daca eu am vorbit cu P., macar. Uite, sa dea Dumnezeu sa nu mai fac nici un magazin de maine incolo, daca eu am vorbit cu P. vreun P. despre arbitru inaintea meciului".
"Din aceasta discutie, rezulta, printre altele, ca despre relatiile apropiate pe care inculpatul P.G.C. (Cornel Gheorghe Penescu) le avea cu inculpatul P.F. (Florin Prunea) mai cunosteau si alte persoane, respectiv M.A. (Adrian Mititelu)", se arata in rechizitoriul procurorilor DNA Pitesti.

Intr-un alt capitol din rechizitoriul DNA este relatat modul in care erau tocmiti preferential arbitrii de catre finantatorul echipei FC Arges, Cornel Penescu, informeaza NewsIn.

In ceea ce-l priveste pe Aurelian Dumitru Bogaciu, arbitru de fotbal in lotul divizionar A, cercetat pentru infractiunea de luare de mita in forma continuata, procurorii spun ca, la data de 2 octombrie 2008, acesta a primit din partea lui Liviu Facaleata, director general in cadrul S.C. PIC S.A. Pitesti, de la Cornel Penescu suma de 5.000 de dolari pentru a favoriza echipa FC Arges la partida cu Universitatea Craiova, desfasurata la Pitesti pe data de 3 octombrie 2008.
In rechizitoriu se mentioneaza si ca, la data de 19 noiembrie 2008, Bogaciu i-a cerut lui Facaleata sa-i rezerve o camera la un hotel din Pitesti si a acceptat oferta de a fi cazat si de a beneficia si de alte servicii.
Totodata, arbitrul asistent Cristian Sorin Caia a primit de la reprezentantii FC Arges suma de 2.000 de dolari pentru a arbitra favorabil echipa gazda, la aceeasi partida din 3 octombrie dintre FC Arges-Universitatea Craiova, potrivit rechizitoriului.
Anchetatorii prezinta mai multe discutii telefonice din care reies infractiunile de dare de mita si complicitate la infractiunea de dare de mita savarsite de Cornel Penescu, respectiv, Liviu Facaleata si Gheorghita Pieca, precum si infractiunile de luare de mita savirsite de inculpatul Aurelian Bogaciu si invinuitul Cristian Sorin Caia.
"In dimineata zilei de 3.10.2008, inculpatul F.L.I. (Liviu Facaleata), intr-o convorbire telefonica purtata cu inculpatul P.G.C. (Cornel Gheorghe Penescu), ii spune ca a stat la B.D.A. (Aurelian Dumitru Bogaciu) pina la ora 3.00 spre 4.00 noaptea si ca «a eliberat marfa». Din aceasta convorbire rezulta cu certitudine ca inculpatul F.L.I. (Liviu Facaleata) s-a intilnit cu inculpatul B.D.A. (Aurelian Dumitru Bogaciu), ca a fost la camera de hotel unde acesta era cazat si ca i-a remis si suma de bani cu titlu de mita pentru a arbitra favorabil echipa FC Arges Pitesti in partida disputata cu U.C.
F.L.I.- Pai am stat pana, cred ca la 3 azi noapte.
P.G.C.- Pai ala mai vede ce trebuie sa faca?
F.L.I.- Nu stiu. Trei spre patru. A, pai ce, am scapat? M-am dus sa iau d-asta. Iti povestesc eu.
P.G.C.- A, e ok, nu? Si cu alalalt, nu?
F.L.I.- Cu astia azi vorbesc. Da' e ok. Am vorbit la telefon. N-are ce. Ne auzim si vorbim, iti spun tot.
P.G.C.- Da, marfa ai eliberat-o, nu? La astia.
F.L.I.- Da, am... Am livrat-o. Ce am mai patit si cu marfa!
P.G.C- A c tarit-o frumos?
F.L.I.-Da. "
Tot in materialul de urmarire penala este redata si stenograma convorbirii dintre Liviu Facaleata si arbitrul asistent Cristian Sorin Caia. "Din aceasta discutie reiese ca intalnirea a avut drept scop remiterea de catre inculpatul F.L.I. (Liviu Facaleata) catre invinuitul C.S.C.( Cristian Sorin Caia) a unei sume de bani drept mita pentru ca ultimul sa arbitreze favorabil echipa FC Arges in meciul cu U.C" precizeaza procurorii.
Interesant este si faptul ca meciul FC Arges-Universitatea Craiova se finalizeaza cu scorul de 1-1 si a doua zi Liviu Facaleata primeste un SMS din partea lui Caia, in care acesta isi cere scuze.
Anchetatorii intercepteaza, tot a doua zi dupa disputarea meciului, o discutie intre patronul Cornel Penescu si mana lui dreapta, Liviu Facaleata, in care cei doi isi exprima nemultumirea fata de prestatia arbitrului Aurelian Bogaciu, bunuind ca acesta a mers la «doupa capete», respectiv ar fi favorizat si echipa Unioversitatea Craiova.
In rechizitoriu sunt anexate si rapoartele de constatare tehnico-stiintifica efectuate ca urmare a perchezitiilor informatice a calculatoarelor ridicate in timpul anchetei, de unde reiese clar ce sume au fost remise cu titlu de mita lui Bogaciu, respectiv 5.000 de dolari si lui Caia, respectiv 2.000 de dolari.
"De precizat ca valoarea sumei totale de 5.000 de dolari remisa de inculpatul F.L.I. (Liviu Facaleata) inculpatului B.D.A. (Aurelian Dumitru Bogaciu) este constituita din sumele cheltuite in noaptea de 2/3.10.2008, cand inculpatul F.L.I. ( Liviu Facaleata) i-a pus la dispozitia inculpatului B.D.A. (Aurelian Dumitru Bogaciu) «o paturica bunicica» si din suma de dolari pe care i-a remis-o in aceeasi noapte, cand «a fost eliberata marfa». Astfel, din convorbirea telefonica, din data de 3.10.2008, dintre inculpatul F.L.I. (Liviu Facaleata) si martorul I.M. (Mihaita Ianovschi), rezulta ca inculpatului B.D.A. (Aurelian Dumitru Bogaciu) i-a fost pusa la dispozitie o femeie, care a costat scump.
F.L.I.- I-am dus si patura aseara.
I.M.- Da?
F.L.I.-Ce am patit cu el. Da-i, ne-am dus cu taxiul, ne-a pus pachetul ala in taxi, sa-i, eu l-am lasat pe jos. Numai tampenii ce-am facut...
I.M.-Da, da,da.
F.L.I.-Dupa aia m-am dus cu patura, stii? M-am dus, am luat o paturica bunicica, asa da, de.
I.M.-Aha...Scumpa?
F.L.I.-A, pai te costa scump cand iei asa. Nu stii cum e?".
"Din analiza convorbirilor telefonice reiese din partea inculpatilor ce reprezentau clubul FC Arges o practica de corupere a arbitrilor prin oferirea de bani si alte foloase, dar si din cele aratate de martorul I.M. (Mihaita Ianovschi) in declaratia sa, atunci cand a afirmat ca inculpatii P.G.C. (Cornel Gheorghe Penescu) si F.L.I. (Liviu Facaleata), inca de la inceputul turului Campionatului National de Fotbal, sezonul 2008-2009, s-au hotarat sa dea sume de bani arbitrilor care erau desemnati sa arbitreze echipa FC Arges, ca erau dispusi sa ofere sume de bani in cuantum de pina la 25.000 «trandafiri», ca arbitrii preferati de acestia erau B.D.A. (Aurelian Dumitru Bogaciu) si M.M.M. (Marius Marian Martis)", noteaza anchetatorii in partea de incheiere a rechizitoriului.
"Aceste aspecte se coroboreaza cu inscrisurile gasite la perchezitia domiciliara efectuata la domiciliul inculpatului C.G. (Gheorghe Constantin) din Bucuresti, unde s-a gasit un inscris despre care inculpatul a precizat ca i-a fost inmanat de catre inculpatul P.G.C. (Cornel Gheorghe Penescu). In acest inscris sunt mentionati arbitrii agreati de inculpatul P.G.C. (Cornel Gheorghe Penescu), printre ei regasindu-se si arbitrul B.D.A. (Aurelian Dumitru Bogaciu)", se mai arata in rechizitoriu.
Procurorii DNA Pitesti au trimis in judecata 14 inculpati in dosarul coruptiei in fotbal. Acestia sunt: finantatorul FC Arges, Gheorghe Cornel Penescu, directorul hypermarketului PIC, Liviu Ilie Facaleata, fostul sef al OPC Arges Dan Cristian Libertatu, Fostul sef al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul FRF Gheorghe Constantin, Arbitrii Marcel Savaniu, Sorin Corpodean, Aurelian Bogaciu, observatorul FRF Marcel Lica, administratorul PC si al FC Arges Gheorghita Pieca, presedintele FC Arges, Cristian Minca, directorul de relatii international din cadrul FRF Florian Prunea, directorul in cadrul S.C. PIC S.A Daniela Cirstina si arbitrii Lucian Dan Cristian si Caia Sorin Cristian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.