Sport 29 Iunie 2009 13:25
Grupul infractional organizat coordonat de finantatorul FC Arges, Cornel Penescu, a fost constituit inca din anul 2006, iar inculpatii din dosarul coruptiei in fotbal au avut atributii bine definite si repartizate in cadrul acestui grup, se arata intr-un rechizitoriu intocmit de DNA Pitesti.
Procurorii DNA mai spun ca din probele administrate rezulta ca majoritatea sumelor date drept mita erau mentionate cu titlu "protocol" - "protocol FRF", "protocol CCA", "protocol OPC", "protocol FCA" - in evidentele contabile paralele tinute de Gheorghita Pieca, administrator la societatile S.C. PIC S.A. si Fotbal Club Arges.

"In perioada 2006-aprilie 2009, inculpatii Penescu Gheorghe Cornel, Facaleata Liviu Ilie, Minca Cristian, Pieca Gheorghita si Gheorghe Constantin au initiat si constituit un grup infractional organizat care a actionat in mod coordonat in scopul comiterii mai multor infractiuni grave de coruptie prin care sa obtina beneficii financiare sau materiale", se arata intr-un comunicat al DNA, citat de NewsIn.

In rechizitoriul intocmit de procurorii anticoruptie se specifica sarcinile membrilor, in functie de structura ierarhica. Astfel, Liviu Facaleata, director al supermarketului PIC, avea atributii legate de arbitrajele echipei FC Arges, desi nu avea vreo calitate oficiala in cadrul clubului, el ocupandu-se de contactatea arbitrilor si de remiterea banilor.

Presedintele FC Arges, Cristian Minca, avea atributii legate de cumpararea influentie unor oficiali din cadrul FRF, Gheorghita Pieca, administrator la societatile S.C. PIC S.A. si Fotbal Club Arges avea calitatea de trezorier al grupului infractional organizat, iar fostul presedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, sprijinea actiunile grupului prin delegarea arbitrilor solicitati de Penescu.

Tot in rechizitoriu se arata cum actionau si ceilalti inculpati acuzati de infractiunea de initiere si constituire a unui grup infractional organizat.

Procurorii DNA Pitesti i-au trimis in judecata joi, pe Cornel Penescu, Gheorghe Constantin si Florin Prunea, alaturi de alti 11 inculpati, printre care cinci arbitri si un observator federal, in dosarul coruptiei din fotbal declansat la jumatatea lunii aprilie.

Penescu dadea “Spaga GC"

Fostul presedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA) Gheorghe Constantin a primit de la Cornel Penescu, in decembrie 2008, 270.000 de lei pentru a-l promova pe Mihaita Ianovschi sa arbitreze meciuri din Liga I si pentru a desemna anumiti arbitri la meciurile FC Arges, potrivit DNA.

Gheorghe Constantin a fost trimis in judecata pentru doua infractiuni de luare de mita si infractiunea de initiere si constituire de grup infractional organizat. Potrivit procurorilor, Cornel Penescu i-a dat lui Constantin sume mari de bani pentru ca acesta sa desemneze anumiti arbitri de fotbal, care sa favorizeze echipa argeseana. Fostul sef al CCA ar fi primit, in editia de campionat 2006-2007, sume in valoare de 10.000 RON pentru meciurile egale ale echipei si 20.000 RON pentru victorie, se arata in rechizitoriu intocmit de procurorii DNA Pitesti.

Din cercetari a rezultat ca majoritatea solicitarilor lui Penescu privind arbitrii care sa fie desemnati erau trimise lui Constantin prin SMS-uri pe telefonul mobil, iar arbitrii solicitati au fost desemnati pentru a arbitra echipa FC Arges. Procurorii mai mentioneaza ca, in timpul unei perchezitii efectuate in data de 13 aprilie in biroul lui Penescu, au gasit un CD-R inscriptionat «Spaga GC», pe care erau inregistrate date privind o suma de bani remisa lui Gheorghe Constantin de catre Penescu in septembrie 2007.

In rechizitoriul intocmit de procurorii DNA sunt precizate zilele in care Gheorghe Constantin a primit bani cu titlu de mita. De asemenea, in materialul de urmarire penala sunt trecute si stenogramele convorbirilor telefonice intre el si finantatorul FC Arges, Cornel Penescu.

Procurorii DNA mai spun ca relatiile dintre Penescu si Gheorghe Constantin s-au mentinut pana la interventia organelor de urmarire penala, perioada in care acestia au avut mai multe intalniri si discutii telefonice.

Fostul presedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul FRF Gheorghe Constantin a fost arestat preventiv in data de 14 aprilie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.