Sport 14 Iunie 2009 10:25
Formatia antrenata de Antonio Conceicao, CFR Cluj, a reusit sa castige pentru a doua oara consecutiv Cupa Romaniei, dupa ce in finala a invins o alta echipa din provincie, FC Timisoara, scor 3-0
Golurile ardelenilor au fost marcate de Deac (6), Peralta (28-penalty) si Culio (54), relateaza NewsIn.

CFR Cluj: Nuno Claro - Toni, Alcantara, G. Muresan, Panin - Peralta (Pereira 58), Dani - Mara (D. Ruiz 81), Culio, Deac (Dubarbier 69) - Y. Kone. Antrenor: Antonio Conceicao.

FC Timisoara: Pantilimon - Badoi (Arm. Karamian 46), Nibombe (Luchin 75), Cisovsky, Latovlevic - Stancu, Alexa, Borbely (Vrsic 58), Art. Karamian - Parks, Bucur. Antrenor: Valentin Velcea.


Cartonase galbene: Peralta 36, Y. Kone 42, Culio 54 / Alexa 34, Borbely 36, Cisovsky 76, Art. Karamian 90+3
Arbitri: Cristian Balaj - Cristian Nica, Aurel Onita.
Stadion: Municipal (Targu Jiu); Spectatori: 8.500 (jocul s-a disputat cu casa inchisa).

Cum s-au marcat golurile:

1-0, min. 6: Ciprian Deac a reluat cu capul foarte bine o lovitura de la coltul terenului executata de Culio, profitand si de o iesire neinspirata a portarului Costel Pantilimon.
2-0, min. 28: Sixto Peralta a transformat cu siguranta o lovitura de la 11 metri.
3-0, min. 54: Sixto Peralta a executat o lovitura libera de langa careul timisorenilor, i-a trimis balonul lui Culio, care a marcat cu un sut imparabil de la circa 10 metri.

In minutul 27, Iasmin Latovlevic a fost neatent la o minge in propriul careu, Toni a fost pe faza si a incercat recuperarea, iar fundasul timisorean a faultat, determinandu-l pe centralul Cristain Balaj sa acorde o lovitura de la 11 metri, in urma unei semnalizari a asistentului Aurel Onita.

FC Timisoara a cerut o lovitura de la 11 metri in minutul 36, dupa o cadere in careu a lui Gigel Bucur, in urma unui duel cu Gabi Muresan, dar centralul Cristian Balaj a lasat jocul sa continue. Foarte nemultumiti de aceasta decizie, fanii timisoreni s-au luat la bataie cu fortele de ordine si au inceput sa arunce cu torte si fumigene in teren, distrugand mai multe scaune. Jocul a fost oprit pentru cateva momente, fiind reluat ulterior fara probleme.

De mentionat este faptul ca in zona galeriei banatene nu se afla niciun gard de protectie, iar intre spectatori si teren s-a asigurat doar un rand jandarmi. In timp ce sustinatorii timisoreni se duelau cu fortele de ordine, restul spectatorilor strigau "Iesiti afara, iesiti afara", nemultumiti fiind de comportamentul banatenilor. La inceputul reprizei secunde, timisorenii au mai aprins cateva torte si le-au aruncat inspre teren, dar spre finalul partidei s-au calmat ba chiar au inceput sa cante si sa isi incurajeze echipa, la scorul de 3-0 pentru clujeni,

In tribune au fost prezenti aproximativ 3.500 de suporteri ai echipei FC Timisoara, desi acestia aveau rezervate doar 3.000 de bilete, dar si 1.000 de sustinatori ai formatiei lui Antonio Conceicao. Cei din urma au afisat la inceputul meciului un banner pe care scria "Impreuna vom invinge mereu", dar nu au uitat nici de timisoreni, pe care i-au ironizat cu mesajul: "Noi o cupa si un campionat, voi povesti nesfarsite din Banat".

La meciul de la Targu Jiu a asistat si premierul Romaniei, Emil Boc, care a ajuns la stadion cu aproximativ o jumatate de ora inainte de startul partidei cu un elicopter. Emil Boc a luat loc in loje, alaturi de presedintele FRF, Mircea Sandu, si antrenorul lui Sahtior Donetk, Mircea Lucescu. De asemenea, la joc au fost prezenti si directorul general al FRF, Ionut Lupescu, plus alti oficiali ai federatiei, dar si selectionerul Romaniei, Razvan Lucescu. Sustinatori ai formatiei din Cluj au fost si Didi, care a venit din Brazilia pentru acest meci, capitanul Cadu, noua achizitie Emil Dica, dar si patronul Arpad Paszkany. Pe de alta parte, finantatorul timisorenilor, Marian Iancu, nu a asistat la acest meci, pentru ca a fost nemultumit de delegarea lui Cristi Balaj, arbitru despre care a spus ca i-ar putea avantaja pe cei de la CFR Cluj.

Pana sa ajunga in finala Cupei Romaniei, CFR Cluj a trecut de formatiile Universitatea Cluj (scor 3-3, 14-13 dupa penalty-uri), Sportul Studentesc (1-0), Pandurii Tg. Jiu (1-0) si FC Vaslui (2-0). De cealalta parte, FC Timisoara a ajuns pana in ultimul act al competitiei, dupa ce a invins gruparile CFR II Cluj (1-0), Dunarea Galati (2-1), Gloria Bistrita (2-0) si Dinamo (4-1).

Orasul Targu Jiu a gazduit pentru prima data o finala de Cupa Romaniei, fiind al cincilea din Romania care organizeaza ultimul act al acestei competitii. Pe primul loc in acest clasament se afla Bucuresti, (cu 66 de finale), urmat de Timisoara (2) Brasov si Piatra Neamt (fiecare cu cate una).

CFR Cluj s-a aflat la a doua finala consecutiva de Cupa Romaniei, ardelenii ajungand in ultimul act al competitiei si in sezonul trecut. Atunci, CFR Cluj a jucat cu Unirea Urziceni, iar clujenii au castigat cu scorul de 2-1, prin golurile marcate de Diego Ruiz si Antonio Semedo. De cealalta parte, FC Timisoara se afla la a doua finala in doi ani, dupa ce in sezonul 2006-2007, banatenii ajungeau in ultimul act, dar pierdeau contra Rapidului, scor 0-2. De asemenea, aceasta a fost a doua finala consecutiva in care s-au intalnit foua formatii din provincie, dupa cea din sezonul trecut.

Aceasta a fost editia cu numarul 71 a Cupei Romaniei. In prima editie, disputata in sezonul 1933-1934, s-au intalnit tot doua echipe din Timisoara si Cluj-Napoca. Atunci, Ripensia Timisoara se impunea in fata celor de la Universitatea Cluj, scor 3-2, si isi trecea in palmares prima cupa din istorie.

Centralul Cristian Balaj s-a aflat la cea de-a treia finala de Cupa Romaniei arbitrata, dupa cele dintre Rapid si Dinamo (2-1), din sezonul 2001-2002, respectiv Dinamo si Otelul Galati (1-0), din sezonul 2003-2004. La cele doua finale, alaturi de Balaj a fost si arbitrul asistent Cristian Nica.

Timisoara a refuzat sa ia parte la ceremonie


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.