Nici o surpriza la sedinta de ieri a Comitetului Executiv al FRF, organizata la "Casa Fotbalului". Dupa citeva saptamini de mascarada, in care a mimat democratia, Mircea Sandu, presedintele federatiei, si-a definitivat ieri planul malefic de numire a lui Victor Piturca in fruntea echipei nationale a Romaniei. "Piti" revine pe cai mari la prima reprezentativa, dupa o absenta de cinci ani si o cursa in care a alergat singur, linga trei "iepuri", Lucescu, Hagi si Bölöni. Fara sa fie presat de timp, el trebuie sa demonstreze ca este in stare sa scoata nationala din mocirla.

Victor Piturca a revenit la nationala dupa acelasi scenariu pus la punct de Mircea Sandu si in 1998, la precedentul mandat al "Satanei". De data asta insa, Hagi si Lucescu au simtit din timp capcana federala, declinind propunerea facuta cu jumatate de gura de Nasu’. Bölöni a fost singurul care a parut ca musca momeala. In realitate, asa cum dezvaluie in interviul de mai jos, doctorul a fost tirit, cu buna stiinta, pina in ultima zi. "Loti dorea ca noi sa-i garantam postul de antrenor al nationalei. Il inteleg pentru ca este sub contract, iar discutiile cu federatia i-ar fi ingreunat situatia la club", s-a spalat ieri Nasu’ pe miini. Marti seara, Sandu ii transmisese lui Bölöni ca alesul sau este Piturca. Era prea tirziu: cu putine ore inainte, antrenorul de la Rennes isi anuntase retragerea din cursa. Dezamagit, Bölöni a acceptat ieri sa demaste manevrele lui Mircea Sandu.

"Trebuia sa am o certitudine"

Domnule Bölöni, de ce ati anuntat abia marti dupa-amiaza ca va retrageti candidatura?
Am vrut sa renunt in urma cu doua-trei saptamini, dar am tot primit telefoane de la diferite persoane din federatie care imi spuneau sa mai astept.
Ce sa asteptati?
Cind am primit scrisoarea de la federatie, am spus ca intru in discutii doar daca exista intr-adevar interes pentru mine. Trebuia sa am o certitudine fiindca nu puteam sa rup contractul sigur de la club si sa ma indrept catre ceva nesigur. Daca participam toti cei patru candidati la bilciul respectiv, tot unul era ales. Dar ceilalti trei ce faceau? Unde se mai intorceau? Oficialii federatiei ar fi trebuit sa discute cu fiecare numai daca erau hotariti ca, in cazul unui raspuns pozitiv, sa ofere postul de selectioner.
Chiar ati fi venit la nationala?
Daca mi se spunea: "Loti, vino! Te vrem pe tine!", atunci era OK. Presedintele mi-a spus ca trebuie sa ma prezint in fata Comisiei Tehnice, ca se va tine cont de sondajele din mass-media, de votul antrenorilor si ca o sa-mi infrunt contracandidatii in emisiuni televizate, ca la alegerile din SUA. In aceste conditii, am spus, din start, nu. Intrebarea mea este urmatoarea: de ce s-a mai creat toata aceasta situatie?
Mircea Sandu v-a transmis ca alesul sau este Piturca?
N-am vorbit cu presedintele. Marti seara, am ascultat un mesaj lasat de el pe robotul telefonului, in care imi spunea ca antrenorii l-au ales pe Piturca si ca, in aceste conditii, el va merge cu aceasta propunere in fata Comitetului Executiv. Intre timp, eu anuntasem deja ca ma retrag.

"N-am nici un plan!"

Insotit de Mircea Sandu, noul selectioner s-a prezentat ieri la amiaza la conferinta de presa. Piti s-a abtinut cu greu sa nu rabufneasca, atunci cind i s-a reamintit ca a facut puscarie pentru barbut. El s-a dat de gol cind a spus ca n-are nici un program de redresare a nationalei.
Ce obiective aveti la nationala?

Cred in calificarea la Mondiale, desi va fi foarte greu. Sanse exista, chiar daca sint minime.
Ati stabilit strategia pe termen mediu si lung, asa cum v-a cerut Mircea Sandu?
Acum, n-am nici un plan. Nu voi face trialuri, ca Bölöni.
Mai aveti incredere in Mircea Sandu? Acum cinci ani v-a dat afara in urma unui conflict pe care l-ati avut cu Hagi si Popescu...
Nu m-am certat cu Hagi si Popescu. N-a existat un conflict intre mine si Mircea Sandu. Sint sigur ca a regretat ce-a facut atunci. Imi voi lua masuri in contract, ca sa nu mai patesc asa ceva.
Veti apela la jucatorii pe care i-a uitat Anghel Iordanescu?
Voi purta discutii cu toti jucatorii aflati in circuitul nationalei sau care mai pot oferi ceva primei reprezentative.
Considerati ca aveti calitatea morala sa conduceti echipa nationala?
Da! Consider ca am calitatile morale pentru a conduce nationala!
Ce jocuri le veti permite tricolorilor in cantonamentul de la Saftica?
Nu raspund la aceasta intrebare (intervine Mircea Sandu: "Joaca diri-diri!"; reactie din sala: "Asta joaca Nae Manea, la tineret!").
Veti fi asistat de Ioan Becali la semnarea contractului?
Nu. Nici la precedentul mandat n-am fost asistat de cineva. L-am facut singur. Si inca o chestiune: nu m-am impacat cu fratii Becali.

700 de dolari pe zi

Contractul dintre Piturca si FRF va fi valabil pina la 31 decembrie 2007, iar in cazul in care se va obtine calificarea la Campionatul European din 2008, intelegerea se prelungeste automat pina la sfirsitul turneului final.
In plus, Piti va avea drept de preemptiune pentru prelungirea mandatului. Salariul noului antrenor va fi de 250.000 de dolari pe an, o eventuala calificare la un turneu final urmind sa-i aduca un bonus de 350.000 de dolari.
"Desi n-am renuntat la calificarea pentru Mondialele din Germania, tinta principala a lui Piturca este turneul final al Campionatelor Europene din 2008", a mentionat Mircea Sandu.
Printre cei vizati de Piturca sa-l ajute la nationala se numara Stefan Iovan, Gabriel Boldici si Ilie Stan.