Antrenorul Oleg Protasov vorbeste, intr-un interviu acordat publicatiei ucrainene „Sport-Express“, despre planurile de viitor ale echipei din Ghencea, recunoscind ca a semnat cu Steaua.

Sinteti noul tehician al echipei Steaua. Pare surprinzator ca va continuati cariera in Romania.
Sint de acord, este un pic neasteptat, dar daca luati in calcul trecutul interesant al Stelei, asa cum am facut eu, veti vedea ca am dreptate. Romanii cautau un antrenor si s-a ajuns ca persoane apropiate mie sa intre usor-usor in discutii cu reprezentanti ai Stelei. Apoi, am fost sunat si mi s-a propus sa discutam oportunitatea de a antrena in Romania. Am fost de acord sa negociem, iar in ziua urmatoare presedintele executiv al Stelei, Mihai Stoica, ajungea deja la Atena. Ne-a fost de ajuns o ora pentru a regla toate problemele.

Ati avut si alte oferte?
Da, au fost. In Grecia, mi s-a propus sa pregatesc o echipa mica, insa din Ucraina au fost citeva variante interesante. Desigur, toate au fost discutii preliminare, poate fi neplacut pentru oamenii cu care am vorbit despre viitor.

"Vrem in grupele Ligii"

Care sint obiectivele cu Steaua?
Steaua este un club mare, unul dintre cele mai indragite in Europa de Est. Era absolut logic sa aud de la Mihai Stoica faptul ca se vrea cistigarea campionatului si a Cupei Romaniei. Cred ca succesul in campionatul Greciei cu Olympiakos si performantele ulterioare din Liga Campionilor au fost atuurile mele. Am vorbit si despre cupele europene cu presedintele Stelei. Am stabilit ca obiectivul va fi accederea in grupele Ligii Campionilor. Pornim din turul doi preliminar, dar daca vor exista conditii favorabile, putem ajunge acolo.

Ati avut timp sa va faceti o parere asupra lotului de jucatori?
Asta fac acum. Am revenit de la Bucuresti, unde am semnat contractul si de unde am luat multe casete cu evolutiile Stelei din sezonul trecut. Acum stau si urmaresc inregistrarile, ma informez. Nu sint straini in echipa. In scurt timp voi sti daca portarul bielorus Vasili Hamutovski va continua la Steaua sau nu. Steaua are in principal fotbalisti tineri, dar de perspectiva. De asemenea, exista o anumita experienta in confruntarile internationale la nivel inalt: au ajuns in optimile de finala ale Cupei UEFA, drumul spre alte succese fiindu-le blocat de puternica Villarreal.

"Transferuri locale"

Ati avut, probabil, timp sa vedeti daca sint si puncte slabe in echipa. Aveti de gind sa intariti lotul?
Nu pot vorbi despre cineva pe care nu l-am pregatit inca. In general, nu este de dorit sa spargi grupul, asa ca le voi cere tuturor sa ramina. De asemenea, voi incerca sa conving conducerea sa achizitioneze citiva jucatori, cel mai probabil din Romania. Daca vor ajunge jucatori ucraineni la Steaua? Nu cred ca vreunul dintre fotbalistii valorosi din Ucraina ar accepta sa mearga aici, sa munceasca pentru salariul local si sa se lupte pentru clasamentele locale. Totusi, orice se poate intimpla, nu exclud aceasta mica sansa.

Ati antrenat pe AEL Limassol. Cu ce sentimente ati parasit Ciprul?
Nu cu cele mai bune, sincer sa fiu. Dupa ce am semnat contractul, am crezut ca sefii de la AEL se vor tine de cuvint si vor finanta echipa si infrastructura, dar acest lucru nu s-a intimplat si a trebuit sa lucrez in conditii grele. Oricum, incerc sa fiu mereu optimist. Am cistigat ceva experienta in Cipru, ma va ajuta pe viitor.

De ce l-ati ales secund pe Stefan Stoica?
Este vechiul meu prieten cu care am jucat in Grecia. Dupa ce am terminat carierele de jucatori, ne-am despartit, el a antrenat, eu la fel. Acum vom incerca sa facem treaba impreuna. Se pare ca viziunea noastra despre fotbal este asemanatoare. Si apoi, vorbeste romaneste si imi va fi translator.

"Fanii vor rezultate"

Cum credeti ca va primi publicul roman un antrenor strain?
Cred ca pentru antrenorii romani care, cu siguranta, viseaza sa pregateasca cea mai buna echipa din tara, nu va fi o incintare sosirea mea. Pentru fani, cel mai important lucru este ca echipa sa cistige. Cu cit mai des, cu atit mai bine. Eu privesc lucrurile din acest punct de vedere: la Sahtior Donetk antrenor este Mircea Lucescu, la Steaua - Oleg Protasov. Facem schimb de experienta.

Ati apucat sa sustineti o conferinta de presa pentru ziaristii romani?
Nu inca. Luni ma intorc la Bucuresti, voi fi prezentat echipei, iar apoi ziaristilor. Am presentimentul ca nu-mi va fi usor sa comunic cu ei. Cind m-am dus sa semnez contractul, o armata de ziaristi cu microfoane si camere m-a atacat la aeroport. Intrebarile curgeau din toate directiile. A trebuit sa ma prefac ca nu inteleg, sa zimbesc... Inca nu eram pregatit pentru discutii. Oricum, nici in Grecia nu era usor cu jurnalistii. Cind antrenezi cea mai buna echipa din tara, este clar ca nu poti fi lasat in pace, dar m-am obisnuit. Ma voi obisnui si in Romania.

Astazi se decid adversarele din cupele europene
Tragerea la sorti pentru tururile I si II preliminare ale Ligii Campionilor va avea loc astazi (ora 13.00), la Nyon. Cum Steaua a fost repartizata in urna capilor de serie, emotiile sint destul de mici, doar ghinionul putind aduce unul dintre adversarii dificili: FC Thun (Elvetia) sau Hajduk Split (Croatia).

Totusi, pentru "ros-albastrii" turul doi preliminar este vital in perspectiva noului sezon european, in cazul unei eliminari formatia din Ghencea pierzind si Cupa UEFA, acolo unde ar ajunge daca ar parasi cea mai importanta competitie in urmatoarea runda. O alta echipa romaneasca pentru care emotiile vor fi din politete este Rapid, giulestenii urmind sa-si afle adversarul din primul tur preliminar al Cupei UEFA. Posibilii adversari ai elevilor lui Razvan Lucescu nu ridica insa nici ei tensiunea intre rapidisti: Birkirkara, Hibernians (ambele din Malta), Baskimi (Macedonia), Teuta, Elbasani (ambele din Albania), Sant Julia (Andorra) si Domagnano (San Marino).


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.