Sirbul Bulatovici de la Asesoft Ploiesti are un salariu anual de 280.000 de euro, aproape dublu fata de cel mai mare cistig din Divizia A

280.000 euro (doua sute optzeci de mii de euro)! Nu este salariul promis de Becali lui Hagi pentru a veni in Ghencea, nu este venitul lui Andone de pe urma comisioanelor obtinute din vinzarile de dinamovisti, nu sint banii incasati de vedetele din Divizia A, este vorba de suma pe care o primsete anual cel mai bine platit sportiv din Romania: sirbul Nikola Bulatovici, baschetbalistul lui Asesoft Ploiesti.

Daca fotbalul era perceput in Romania ca fara concurenta in privinta banilor si popularitatii pe care le aduce practicantilor sai, in momentul de fata trebuie sa se multumeasca doar cu statutul de sport care te face cel mai celebru, dar nu si cel mai bogat.

Baschetul detine recordul de plata a unui sportiv si in plus patrunde in top 5 al celor mai bine platiti romani din sportul intern cu inca un salariu nascator de invidii, cei 110.000 euro pe care ii incaseaza dinamovistul Virgil Stanescu. Alaturi de nababul Bulatovici si de Stanescu, sume impresionante cistiga alti doi baschetbalisti sirbi, Ivan Krasici si Vladimir Kuzmanovici, cite 70.000 euro, dar si Catalin Burlacu, declarat cel mai bun baschetbalist al sezonului trecut, cu 80.000 euro anual.

"Sint surprins. Nu credeam ca in Romania un sportiv poate lua atitia bani. Dar e foarte bine daca e asa"
Claudiu Niculescu

Invidie intre baschetbalisti

Ca in orice industrie aflata in plina dezvoltare, exista insa probleme in ceea ce priveste diferentele majore dintre salariile jucatorilor din aceeasi echipa. Astfel, antrenorul principal al West Petrom, Adrian Budurean, sustine ca "strainii sint mai bine platiti decit romanii pentru ca sint priviti altfel. Cu toate ca afara contractele jucatorilor sint facute publice, la noi sint tinute secrete pentru ca asa sint romanii, au ceva de ascuns. Se stirnesc invidii si tensiuni in echipa daca se afla ca un coleg primeste mai mult".

"Nu stiam ca un baschetbalist cistiga asa de bine in Romania. Bravo lui, inseamna ca are valoare. Poate ca in baschet sint mai multi bani decit se crede. E bine ca vin straini aici si ca sint si bine platiti"
Dorinel Munteanu

Fotbalul cistiga la TV

Daca echipele de fotbal din Divizia A au incasat 6.000.000 dolari de pe urma drepturilor tv, in cazul baschetului difuzarea de meciuri este o afacere doar pentru televiziuni. De exemplu, cistigatoarea FIBA Cup, Asesoft, nu a primit nici un ban de la TVR pentru transmiterea meciurilor sale. "Noi am fost multumiti ca nu a mai trebuit sa platim noi pentru a fi dati la TV", a declarat patronul ploiestenilor, Sebastian Ghita.

"Gimnastica si baschetul au facut imagine foarte buna Romaniei in lume, deci ne meritam banii. Baschetul este pe locul 11 in clasamentul mondial, fotbalul pe cit este? Parca pe 32...
Catalin Burlacu (Asesoft)

Top salarii general

1. Nikola Bulatovici (Asesoft) - 280.000 euro
2. Dorinel Munteanu (Steaua) - 150.000
3 - 4. Claudiu Niculescu si Florentin Petre (ambii Dinamo), Vigil Stanescu (Dinamo) - 110.000 euro
5. Mirel Radoi si Florentin Dumitru (Steaua), Aliuta (Rapid), Plesan (Dinamo) - 100.000 euro

"Cit cistiga, 280.000 de euro pe an? Treaba lui, nu ma intereseaza. Sincer, nici nu stiu cine e acest baschetbalist"
Andrei Cristea

Topul salariilor din fotbal (Divizia A)

1. Dorinel Munteanu (Steaua)- 150.000 euro
2. Florentin Petre (Dinamo) - 110.000 euro
Claudiu Niculescu (Dinamo)
3. Mirel Radoi (Steaua) - 100.000 euro
Florentin Dumitru (Steaua)
Aliuta (Rapid), Plesan (Dinamo)
4. Maldarasanu (Rapid)- 90.000 euro
5. Andrei Cristea (Steaua) - 80.000 euro
Topul salariilor din baschet
1. Nikola Bulatovici (Asesoft) - 280.000 euro
2. Vigil Stanescu (Dinamo) - 110.000 euro
3. Catalin Burlacu (Asesoft) - 80.000 euro
4. Ivan Krasici (Asesosft), Vladimir Kuzmanovici (Asesoft) - 70.000 euro
5. Miljan Marianovici (Dinamo) - 60.000 euro

Unde se mai cistiga bine?

In handbalul feminin se pot cistiga sume importante de bani. Portarita Rapidului Cristina Dogaru, primeste anual aproximativ 50.000 euro, iar o alta handbalista a giulestencelor, Alina Dobrin, incaseaza 40.000 euro. Practicantii sporturilor olimpice, precum gimnastii, atletii sau canotorii, se pot imbogati daca merg la Olimpiada si obtin o medalie. Astfel, la Atena, un titlu olimpic s-a recompensat cu 55.000 euro, "argintul" s-a premiat cu 44.000 euro, iar "bronzul" cu 33.000 euro. In restul anului, cei care au obtinut performante la Olimpiada primesc o indemnizatie de lot olimpic. Aceasta insumeaza 7 milioane lunar pentru campionii olimpici si scade la 3-4 milioane pentru restul medaliatilor sau componentilor din lot.

Unde este jale?

La rugby titlul national al Stelei de anul acesta a fost premiat cu 650 de dolari, iar salariile rugbystilor sint cele medii pe economie, adica in jurul a 7 milioane lei. La hochei, tot Steaua a iesit campioana, iar clubul a oferit jucatorilor cite 1.000 de dolari. Cel mai bine platit jucator al stelistilor este ucraineanul Pisarenko pentru ca primeste un salariu de 600 euro lunar, restul hocheistilor sint angajati ca subofiteri la clubul sportiv Steaua si iau cam 11 milioane lunar. Primele de joc ale stelistilor din meciurile cu Sport Club Miercurea Ciuc au fost cuprinse intre 50 si 100 de dolari. La volei, un salariu de 6.000 de euro pe an, cum are rapidista Daniela Minca, este considerat foarte bun.

La final de contract

Nikola Bulatovici, precum si ceilalti doi sirbi ai Asesoftului, Krasici si Kuzmanovici, au avut semnat cu Asesoftul contracte pe un singur an. Ei se afla acum acasa, urmind sa revina peste citeva saptamini in Romania pentru discutii privind o eventuala prelungire a intelegerii. Bulatovici are mari sanse sa accepte din nou provocarea Asesoftului deoarece fiind cunoscute problemele sale de sanatate, lui i-a fost depistata o hernie de disc, ii este greu sa gaseasca un contract intr-un campionat in care sa fie mult mai mult solicitat fizic.

NIKOLA BULATOVICI (sirb)

Nascut pe 28.08.1971
A mai jucat la Buducnost Podgorica, Partizan Belgrad, Zeleznik Belgrad, Monte Paschi Siena (Italia), Hapoel Tel Aviv (Israel), Apollon Patras (Grecia)
Palmares: campion mondial cu Iugoslavia 1998, campion european cu Iugoslavia 1997, campion al Serbiei in 1997, 1998, 2000, a facut parte din All Star Team in 1998 si 1999 in Iugoslavia si in 2003 in Israel
Contract: 280.000 de euro / sezon

Au revolutionat baschetul romanesc

Prin aducerea celor trei sirbi carora le-au dat salarii foarte mari, Asesoft a schimbat regulile in baschetul masculin autohton. Daca la fete, Romania mai insemna ceva pe plan international, "nationala" fiind calificata la CE din aceasta toamna, la masculin performantele au lipsit pina in acest an. Cu Bulatovici in teren, Asesoft a cucerit in aprilie FIBA Europe Cup, a doua competitie ca valoare organizata de federatia europeana. Performata lor a readus oamenii in tribune, la orice meci de acasa al ploiestenilor sala fiind arhiplina.


Despre autor:

Gazeta Sporturilor

Sursa: Gazeta Sporturilor


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.