Turul Romaniei a inceput pe canicula si s-a incheiat pe zapada cu victoria bulgarului Gabrovski. Romanul Sorin Pop a ratat podiumul, iar Pavel Lupas a terminat in pluton.

S-a mai Incheiat o editie a Turului ciclist al Romaniei, fara ca vreun roman sa fi cistigat prima pozitie, cel mai bine clasat rutier autohton fiind Sorin Gabriel Pop, care a incheiat intrecerea pe pozitia a patra. Ieri, in ultima etapa, caravana a plecat de la o altitudine de 430 de metri pentru a ajunge la cota 1.800, de la aproximativ 30 de grade Celsius la -1 si, in fine, de la canicula la ceata, frig si zapada. Cei 69 de rutieri ramasi in cursa au avut de parcurs intre Curtea de Arges si Bilea tunel nu mai putin de trei catarari de categorie A pe Transfagarasean, traseul fiind scurtat cu aproximativ cinci kilometri din cauza ca in virf zapada atingea inaltimea de sase metri. "A fost o etapa demna de Turul Frantei", spunea la final Ivalio Gabrovski, bulgarul care s-a impus cu autoritate in cea de-a 42-a editie a Micii Bucle, cistigind prima si ultima etapa.

"A fost dificil"

Cu sapte kilometri inainte de final si in mijlocul celei mai dificile catarari, ciclistul singurei echipe profesioniste din caravana a accelerat decisiv pentru a incheia de unul singur un tur in care a purtat tricoul galben din prima pina in ultima zi. "A fost foarte dificil. Mi-a fost teama de Sorin Pop si de moldoveanul Creciun, de aceea am accelerat. Vin din 1997 in tur si pot sa spun ca de atunci competitia a progresat", a adaugat bulgarul. Cei doi contracandidati la ultimul loc pe podium, Sorin Pop si Creciun, au sosit la peste patru minute in spatele acestuia. Etapa de simbata dintre Tirgu Jiu si Curtea de Arges i-a revenit bulgarului Georgi Georgiev, la capatul primei evadari finalizate din aceasta editie a turului. Tricoul galben a ramas in posesia lui Gabrovski, care nu l-a mai dezbracat de la prima etapa, adaugind la garderoba si un tricou alb, care rasplateste combativitatea. Sorin Pop a ramas cu tricoul bleu, Alexandru Ciocan cu cel rosu, al sprinterilor, in timp ce Surtucovych s-a imbracat in tricoul verde, al cataratorilor.

Un german vrea cu Romania la JO 2008

Daca in urma cu citiva ani nu mai voiau sa auda de Mica Bucla, un rutier german s-a aratat dispus sa reprezinte Romania la JO 2008. Lars Pria (22 de ani), nascut la Berlin, din tata roman, a insistat sa obtina cetatenia romana pentru a putea participa la Campionatele Nationale si pentru a obtine mai usor calificarea la Olimpiada de la Beijing.

Rutierul german locuieste la Berlin impreuna cu mama sa, Annette, parintii lui fiind divortati. Tatal lui Lars, Ion Pria, a plecat din Romania in 1979, dupa ce s-a casatorit cu Annette, pe care a cunoscut-o la Constanta, mutindu-se impreuna in Berlinul de Est. Ulterior, Ion Pria a trecut in Berlinul de Vest, unde a reusit sa isi aduca si sotia si unde s-a nascut fiul lor, Lars. Ciclistul german a declarat ca nivelul valoric al Turului Ciclist al Romaniei are de suferit din cauza faptului ca aceasta competitie nu este inscrisa in calendarul UCI.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.