Sport 8 Mai 2009 02:48
Mai multi componenti ai echipei Steaua, care a castigat Cupa Campionilor in 1986, au participat, joi, la evenimentul organizat de club pentru aniversarea a 23 de ani de la eveniment si s-au aratat deranjati ca nu sunt tratati corespunzator de oamenii din lumea fotbalului.
Clubul Steaua sarbatoreste joi, 7 mai, implinirea a 23 de ani la castigarea Cupei Campionilor Europeni. Ziua a inceput cu o conferinta de presa la care au participat 8 jucatori din echipa de la Sevilla, Marius Lacatus, Mihai Majearu, Adrian Bumbescu, Lucian Balan, Stefan Iovan, Dumitru Stangaciu, Miodrag Belodedici si Ilie Barbulescu, dupa care acestia au acordat autografe la magazinul oficial al clubului.

De la ora 16:30, cei 8 plus Anghel Iordanescu si Tudorel Stoica au participat la o receptie, care a avut loc la Casa Armatei. Vicepresedintele ros-albastrilor, Iulian Ghiorghisor, a declarat ca acest eveniment face parte dintr-un nou proiect al clubului, FCSB Legends, care incearca apropierea fostelor glorii de echipa.

Capitanul echipei din finala Cupei Campionilor, Stefan Iovan, s-a declarat bucuros de revederea cu o parte a fostilor sai colegi: "Este un moment deosebit pentru ca ne mai revedem si noi, cei care am facut o mare performanta. Sunt 23 de ani de atunci, am facut istorie, multi am ramas in istorie, desi sunt destul de rare aprecierile la adresa noastra. In momentul in care am castigat, nici nu stiam sa ne bucuram, nu stiam ce am reusit. Cinci ani, din 1985-1990, am dominat Europa".

Adrian Bumbescu s-a aratat deranjat ca echipierii Stelei din 1986 nu sunt tratati cu mai mult respect de lumea fotbalului romanesc: "Nu suntem tratati asa cum ar trebui. Sunt atatea comentarii ca am castigat nu stiu cum, ca am avut adversari slabi. E bine totusi, acum la 23 de ani dupa, ca suntem impreuna, ca nu am murit niciunul. Atunci am fost primiti pe masura performantei. Cred ca nici la Revolutie nu s-au strans atatia oameni".

Mihai Majearu a rememorat momentele din finala de la 7 mai, in care a ratat o lovitura de departajare: "Un gram de emotie era inevitabil. Dupa cateva minute de incalzire, mi-au trecut emotiile, iar dupa prima jumatate de ora ne-am dat seama ca putem realiza un rezultat bun. Dupa ce am ratat penalty-ul imi venea sa plec acasa, dar nu aveam cu ce".

La randul sau, Ilie Barbulescu a spus: "E bine ca se mai aduce aminte de Cupa Campionilor Europeni. Nu a fost o intamplare castigarea ei, am mai jucat o finala, am castigat Supercupa Europei, am fost cei mai tari din Europa. Cred ca meritam mai mult respect din partea unora, cred ca se trece prea usor peste astfel de evenimente".

Portarul de rezerva de atunci, Dumitru Stangaciu, a spus ca "ar fi fantastic ca si echipa de azi sa realizeze o performanta ca a noastra", in timp ce Belodedici considera ca "acum este mult mai greu sa castigi Cupa Campionilor, deoarece este mult mai puternica decat atunci".
Lacatus a vorbit despre refuzul autoritatilor centrale de a acorda o renta viagera castigatorilor Cupei Campionilor: "Am incercat sa facem demersuri in acest sens, dar ni s-a spus ca aceasta renta viagera se ofera doar campionilor europeni, iar o cupa o campionilor nu e considerata titlu european". Lucian Balan ar dori ca guvernul sa dea o derogare in acest sens: "Guvernul ar putea sa ne sustina, la cate ordonante da, ar putea face o exceptie, deoarece in aceea perioada noi am adus mai multi bani bugetului decat campionii olimpici".
Steaua a castigat Cupa Campionilor Europeni in 1986, dupa ce a invins in finala pe FC Barcelona, scor 2-0, dupa executarea loviturilor de departajare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.