Sport 6 Mai 2009 03:04
ANI s-a sesizat din oficiu cu privire la declaratiile de avere depuse de Gigi Becali pentru alegerile parlamentare si europarlamentare, iar din verificari au rezultat indicii privind savarsirea infractiunii de fals in declaratii.
"Agentia s-a sesizat din oficiu cu privire la declaratiile de avere depuse de catre domnul George Becali cu ocazia alegerilor parlamentare, respectiv alegerile europarlamentare. Din verificarile efectuate au rezultat indicii privind savarsirea infractiunii de fals in declaratii, prevazuta si pedepsita de art. 292 din Codul Penal, asupra careia doar organele judiciare au competenta de a se pronunta, motiv pentru care s-a dispus sesizarea Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1", se arata in raspunsul oficial remis de ANI agentiei NewsIn.

Articolul 292 din Codul Penal prevede o pedeapsa cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.

Surse din institutie au declarat anterior pentru NewsIn ca ANI a sesizat Parchetul in cazul lui Gigi Becali pentru fals in declaratii, dupa ce s-a constatat ca declaratia de avere depusa la BEC este identica cu cea de anul trecut, nefiind mentionate veniturile obtinute din tranzactii.

Potrivit acelorasi surse, in declaratia de avere depusa la Biroul Electoral Central (BEC) nu apar, de exemplu, veniturile obtinute din vanzarea unui teren catre McDonald’s, tranzactie pe care insusi Becali ar fi facut-o publica.

Omul de afaceri George Becali, candidat la alegerile europarlamentare pe lista PRM, a trecut in declaratia sa de avere aceleasi proprietati si economii, reusind totusi, fara sa instraineze vreun bun, sa dea imprumut o suma de 12 milioane de euro. Becali declara ca nu are conturi bancare, economii sau datorii, dar nici vreun alt fel de venit in afara terenurilor vandute in perioada 2006 - 2007, in valoare de 100 de milioane de euro, aceleasi lucruri declarate la alegerile parlamentare.

In declaratia de avere completata pentru alegerile europarlamentare, Becali isi mentine aceleasi proprietati, la aceleasi valori, si mentioneaza ca, in plus, i-a imprumutat lui Mitica Bucsaru o suma de 12 milioane de euro, fara ca averea sa sa se modifice in vreun fel.

Astfel, Becali detine in total aproape 500 de hectare de teren intravilan, agricol si forestier. Numai in Bucuresti, in sectorul 1 si 2, el are in total 51 de hectare de teren intravilan. De asemenea, Becali mai detine teren agricol in Voluntari(250 ha), Otopeni (10 ha), Pitesti (100 ha), Balotesti (25 ha) si Braila (11,5 ha). Totodata, omul de afaceri declara o padure de 25 de hectare in Voluntari si un alt teren extravilan de 12 hectare in aceeasi localitate.

La capitolul cladiri, Becali declara o casa mostenita de 1.000 de metri patrati, in Pipera, cu o curte de 25.000 de metri patrati. De asemenea, in sectorul 1 din Bucuresti el mai este proprietarul unei case de locuit cu o suprafata de 3.300 de metri patrati, cumparata in 2006. In ce priveste masinile, Becali declara un Mercedes, un Audi si un Maybach, toate cumparate in 2005.

Bijuteriile omului de afaceri se ridica la 50.000 de euro, iar ceasurile la 250.000 de euro, fata de 2,5 milioane de euro cat declarase la alegerile parlamentare. Ulterior, Becali a precizat ca la suma respectiva, de 2,5 milioane de euro, a adaugat cu un zero mai mult decat ar fi fost corect.

Ca si in declaratia de avere anteriora, Becali a precizat ca nu detine conturi bancare sau economii. In ce priveste investitiile directe si actiunile, ele si-ar fi pastrat aceeasi valoare, cu mentiunea ca Becali a mai acordat un imprumut in nume personal de 12 milioane de euro lui Mitica Bucsaru, un om de afaceri controversat si patron al echipei de fotbal Unirea Urziceni.

Pe langa acesta, Becali ii imprumutase anterior pe Nae Nicolae si pe Vasile Geambazi, cu 18 milioane de euro si respectiv 12 milioane de euro si inca nu a declarat ca i-au fost restituiti banii. De asemenea, ii mai sunt datori omului de afaceri: Horia Culcescu (cu 15 milioane de euro), Viorel Tudorache(6 milioane de euro), Costel Bucur(4 milioane de euro), Teia Sponte(3 milioane de euro) si Gheorghe Goga(800.000 de euro).

In acelasi timp, Becali mai are bani imprumutati la U.M Dragasani (2 milioane de euro), SC Avicola Iasi (15 milioane de euro) si FC Steaua (76,5 milioane de lei). De asemenea, detine actiuni la Romes SA (59%), FC Steaua (26%), UM Dragasani (90%), Arcom SA (71%) si Avicola Iasi (69%).

Totodata, la capitolul activelor financiare producatoare de venituri nete Becali declara aceleasi blocuri de locuinte, din Zimnicea, pe care le-a declarat si la alegerile parlamentare: 300 de apartamente in constructie, in valoare de 1 milion de euro, si 6 blocuri de locuinte cu 5 etaje, in valoare de 80 de milioane de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.