Astazi, comitetul executiv al FRF se reuneste din nou la Casa Fotbalului, acesta urmand sa ia act, cel mai probabil, de numirea noului antrenor al nationalei. Votul comitetului va fi insa unul formal, Mircea Sandu hotarand de mai mult timp cine va fi succesorul lui Anghel Iordanescu.

Dupa cum se stie, in cursa finala pentru acest post au ramas Victor Piturca si Ladislau Boloni. In ciuda faptului ca Mircea Sandu se chinuieste sa tina de mai bine de doua saptamani microbistii pe jar, se pare ca nu vom avea parte de nici o surpriza, toate zvonurile ducand, asa cum s-a spus inca de la inceput, la Victor Piturca, favorit clar in fata lui Boloni.

Luni, Piturca a avut o discutie decisiva cu presedintele FRF si, chiar daca ambii s-au ferit sa recunoasca, mai mult ca sigur fostul antrenor al Stelei va fi anuntat astazi oficial ca selectioner. Desi a fost sustinut inca de la inceput de mai multe nume importante din FRF, precum si de catre presedintele LPF, Dumitru Dragomir, ceea ce a contat cel mai mult in alegerea s-a a fost angajamentul lui Piturca de a califica nationala la mondialul din Germania. Fostul antrenor al Stelei a declarat ca, in ciuda ultimelor esecuri, spera in calificarea Romaniei si are convingerea ca nationala este capabila sa invinga Olanda.

Boloni a avut prea multi contestatari

Dintre cei propusi initial pentru postul de selectioner, singurul care s-a mai aratat interesat de acest post a fost Ladislau Boloni. Actualul antrenor al echipei Rennes nu l-a convins insa pe Mircea Sandu. Desi acestia nu au avut o discutie fata in fata, se pare ca Boloni ar fi refuzat sa isi ia angajamentul calificarii nationalei la mondialul german. Boloni ar prefera sa se bazeze pe jucatorii tineri si sa formeze o echipa redutabila pentru 2008, considerand ca, in acest moment, sansele de calificare la Campionatul Mondial sunt infime. In plus, Boloni nu s-a bucurat de sustinerea prea multor persoane, el fiind contestat de mai multi, inclusiv la ultima reuniune a comitetului executiv.

Revenirea lui Piturca, deloc pe placul tricolorilor "rebeli"

Numirea lui Piturca in functia de selectioner ar putea aduce mai multe schimbari la nationala. Cunoscut drept o mana forte, Piturca nu va fi cu siguranta agreat de multi dintre tricolori, mai ales de catre cei care si-au facut de cap in ultima vreme. Adept al unui regim sever in cantonamente, este de asteptat ca Piturca sa se impuna in vestiar, in fata unor jucatori impartiti acum in mai multe bisericute. Cea mai mare influenta in prezent o are trio-ul Chivu-Lobont-Pancu, in dauna celuilalt grup concentrat in jurul lui Mutu. Tocmai pentru a inchide gura ambelor tabere este foarte posibil ca Piturca sa numeasca un nou capitan de echipa, o posibila varianta fiind Radoi. Venirea lui Piturca la carma nationalei va insemna si instalarea unor noi antrenori secunzi, desi fostele ajutoare ale lui Iordanescu au ramas in functii. Cunoscut ca fidel colaboratorilor sai, Piturca ii doreste ca secunzi la nationala pe Stefan Iovan si Gabriel Boldici, oamenii cu care el a lucrat si la Steaua.

Vor reveni mai multi tricolori

Plecarea lui Iordanescu de la carma nationalei ii va determina pe mai multi tricolori sa revina la nationala. Primul vizat, la capitolul reveniri, este Tiberiu Ghioane (Dinamo Kiev) care a renuntat sa raspunda la convocari in timpul mandatului lui Iordanescu. Un alt jucator care a anuntat ca va reveni la nationala, daca va fi convocat, este stelistul Dorinel Munteanu. Adrian Ilie si Cosmin Contra ar putea sa fie si ei din nou chemati la nationala, o data cu venirea noului antrenor.

Ladislau Boloni


- nascut la 11 martie 1953, la Targu-Mures;

- a jucat fotbal la Chimica Tarnaveni, ASA Tg. Mures, Steaua, Racing Jet Bruxelles, US Creteil, US Orleans;

- a antrenat echipele Nancy si Sporting Lisabona, precum si nationala;

- cea mai buna performanta ca antrenor: castigarea Cupei si a campionatului Portugaliei in sezonul 2001-2002;

- antreneaza acum pe Rennes, cu care are contract pana in 2008;

- are un salariu de 800.000 de euro pe an.

Victor Piturca

- a antrenat echipele Steaua, Universitatea Craiova si nationalele de tineret si seniori;

- cele mai bune performante ca antrenor: a calificat nationala de tineret la Euro 98, a calificat nationala la Euro 2000, o Cupa a Romaniei (91-92) si un campionat (2000-2001) cu Steaua;

- este liber de contract.