Sport 23 Aprilie 2009 16:03
Arbitrii Marcel Savaniu si Sorin Corpodean au fost retinuti, miercuri, de catre procurorii anticoruptie, pentru 24 de ore, dupa ce au fost audiati timp de cateva ore la DNA Pitesti, in dosarul privind coruptia din arbitraj. Tot miercuri a fost retinut pentru 24 de ore si vicepresedintele autosuspendat al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Marcel Lica. In acelasi caz au mai fost audiati de DNA arbitrii Aurelian Bogaciu si Tiberiu Lajos.

Presedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, a fost arestat preventiv saptamana trecuta, alaturi de patronul clubului FC Arges, Cornel Penescu, si de alte doua persoane. Penescu este acuzat de procurorii DNA ca le-ar fi dat arbitrilor Aurelian Bogaciu, Marcel Savaniu si Tiberiu Lajos 54.000 de euro si 290.000 de lei, potrivit avocatului sau, Radu Nistor. Gheorghe Constantin este acuzat de procurorii DNA de luare de mita.

Arbitrii Aurelian Bogaciu, Sorin Corpodean, Marcel Savaniu si Tiberiu Lajos, precum si vicepresedintele autosuspendat al CCA Marcel Lica au fost chemati, miercuri, la audieri in dosarul de coruptie din arbitraj. Primii trei arbitri au mai fost audiati si saptamana trecuta, dar Tiberiu Lajos nu s-a putut prezenta atunci la DNA deoarece i-a murit tatal. Toti cei patru arbitri au fost opriti de la delegari.

Nicolae Grigorescu: "Sunt socat de cele intamplate, totul trebuie schimbat radical in arbitraj"

Presedintele interimar al CCA, Nicolae Grigorescu, a declarat, miercuri, agentiei NewsIn, ca retinerea arbitrilor Marcel Savaniu si Sorin Corpodean l-a socat la fel ca si faptul ca suspiciunile din ultima perioada incep sa se adevereasca si considera ca arbitrajul romanesc ar trebui reformat.

"L-am vazut pe Savaniu incatusat inainte de a urca in tribuna pentru meciul Medias-Otopeni, unde eram observator. Prima mea reactie a fost sa ma duc la cabina arbitrilor si sa nu las pe nimeni sa patrunda, pentru ca ei sa nu stie. Le-am spus abia la sfarsit. Sunt socat de cele intamplate. Trebuie sa venim cu idei de salvare, pentru ca altfel nu am mai putea vorbi de arbitri", a spus Grigorescu.

Acesta sustine ca in arbitrajul din Romania trebuie sa existe un moment zero, pentru ca acum se afla intr-o cumpana. "Nu am crezut vreodata ca voi trai clipele astea. Se pare ca, incet, incet, devin certitudini toate suspiciunile de pana acum. Toti care suntem acum in arbitrajul romanesc trebuie sa o luam de la zero. Trebuie schimbat tot, radical, de la legi si statute pana la pregatire. Eu nu am mai trait o asemena situatie. Nici nu stiu ce masuri ar trebui sa iau", a mentionat actualul conducator al CCA.

Desi atat presedintele CCA, Gheorghe Constantin, cat si celalalt vicepresedinte, Marcel Lica, au fost arestati in acest caz, Grigorescu nu se teme ca ar putea avea aceleasi probleme: "Sub nicio forma nu am vreo emotie ca voi avea probleme. Daca aveam ceva, credeti ca mai incercam sa ajut Comisia?".

Nicolae Grigorescu a mai anuntat ca arbitrii Savaniu si Corpodean nu vor mai conduce meciuri in Liga I pe perioada cercetarilor, in cazul in care ei vor iesi din arest. "Pana la incheierea cercetarilor, sub nicio forma nu vor mai arbitra in Liga I. Dar daca verdictul va fi de nevinovatie, atunci, in mod normal, vor fi delegati. Insa, ca o parere personala, nu cred ca mai doresc ei sa revina dupa toate cele intamplate", a conchis oficialul.

Gigi Becali: "Jos palaria in fata DNA-ului pentru ce a facut, nu o sa mai apese Borcea pe butoane"

Patronul Stelei, Gigi Becali, a declarat, miercuri, la sosirea la stadion pentru partida cu CFR Cluj, ca il compatimeste pe Cornel Penescu, aflat in arest sub acuzati de dare de mita arbitrilor, dar considera ca pe viitor nimeni nu va mai putea influenta arbitrajul.

"Pacat de Penescu, imi pare rau de el. Nu pot sa spun acelasi lucru de Corpodean si de celalalt, dar nici de Savaniu. Penescu a fost umilit ca o gaina. 54.000 de euro? Aia e spaga? Asta o dai o data. Jos palaria in fata DNA-ului, pentru ce a facut azi, a curatat fotbalul, nu o sa mai fie coruptie in arbitraj. Borcea nu mai apasa el pe butoane. Si asa e fricos, dar daca il mai tii 3 zile la puscarie... Numai daca ii descriu arestul, nu mai face nimic", a spus Becali.

Acesta a mai afirmat ca nu se va mai implica deloc la echipa, Lacatus urmand sa aiba mana libera pana la finalul sezonului, indiferent de rezultate. "Daca tot l-am lasat asa, il las in continuare. Lacatus nu va fi dat afara chiar daca Steaua o sa fie pe 17. El va ramane pe banca pana la finalul sezonului", a mentionat latifundiarul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.