Sport 17 Aprilie 2009 14:19
Alpinistul timisorean Horia Colibasanu este primul roman care va primi distinctia „Spirit of Mountaineering”, in cadrul celui mai mare festival de recunoastere a performantelor in alpinism, dupa ce si-a riscat viata in timpoul unei ascensiuni pentru a-si salva un coleg

Juriul festivalului care ii va da distinctia a decis sa-l premieze pe Horia Colibasanu pentru devotamentul fata de alpinistul Inaki Ochoa de Olza, coleg in expeditiei spre varful Annapurna, din 2008, pentru care si-a riscat viata incercand sa-l salveze. Alpinistul isi va ridica premiul din Chamonix, localitate aflata in Franta, acolo unde desfasoara editia din acest an a "Piolet D'or", informeaza NewsIn.

"Aceste premii se dau pentru acte de bravura si curaj, sunt cele mai prestigioase premii in alpinism. Festivalul a fost initiat de Alpine Club, primul club din lume care a inceput cuceririle de varfuri", a declarat, joi, in cadrul unei conferinte de presa, alpinistul Horia Colibasanu. Alpinistul a mai spus ca va pleca in Franta pentru zece zile unde va intalni cu cei mai mari alpinisti din lume.

In luna maia lui 2008, in cadrul expeditiei pe Annapurna, Horia si-a riscat viata pentru ca nu a vrut sa-l paraseasca pe colegul sau, spaniolul Inaki Ochoa de Olza, care suferise o leziune cerebrala agravata de un edem pulmonar. Ca urmare a devotamentului sau, alpinistul a mai primit premiul de aur "Meritul Sportiv" din partea autoritatilor din provincia spaniola Navarra.

Horia Colibasanu are 32 de ani si este de profesie stomatolog. In 2004, a fost primul roman care a urcat pe K2 (8.611 m). In 2006, a urcat pe Manaslu (8.163m), iar in 2007 a urcat pe Dhaulagiri.

Festivalul "Piolet D’Or" exista din 1991, cand un grup de alpinisti si editorii unei reviste de profil din Franta au decis sa infiinteze premiul cu acelasi nume, pe care sa-l dea alpinistului cu cea mai buna ascensiune, intr-o expeditie reusita, care a avut loc cu un an in urma.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.