Sport 19 Martie 2009 15:44
Curtea de Apel Cluj a decis, miercuri, suspendarea procesului Dosarului Valiza - in care George Becali este judecat pentru dare de mita- si sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei, dupa ce avocatii inculpatilor au invocat doua exceptii de neconstitutionalitate, transmite corespondentul NewsIn.
Avocatii lui Victor Piturca si George Becali au invocat, miercuri, in fata instantei, doua exceptii de neconstitutionalitate referitoare la Legea 78/2000, cerand sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) si suspendarea procesului. Cererile au fost insusite de toti inculpatii.

Una din exceptii se refera la competenta Curtii de Apel Cluj de a judeca, in calitate de prima instanta sesizata, cauze care au ca inculpati avocati, iar a doua s-a referit la faptul ca infractiunea de „fals” nu este incriminata in legea in baza careia a fost intocmit rechizitoriu, adica Legea 78/2000.

„Sunt neconstitutionale textele din legea privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, pentru ca ele un contin o definitie a infractiunii si nu contin o pedeapsa. Legea penala terbuie sa prevada in mod explicit in ce consta fapta incriminata. Fara o sanctiune penala nu se poate vorbi de o infractiune. Sunt exigentele pe care le impune, oricarei incriminari, atat Constitutia cat si conventia europeana. Cealalta, legata de competenta dupa calitate a persoanei, intr-adevar, calitatea de avocat nu justifica o asemenea derogare de la regula apelului. Iar faptul ca, intr-un asmenea caz este prevazuta calea de atac, a recursului, nu satisface exigentele Constitutiei./.../ Avocati pierd dreptul la apel, adica o noua judecata in fond a cauzei, ori intr-o asemenea cauza se incalca dreptul costitutional de a obtine o examinare pe fond a cauzei, in toate aspectele, de catre o jurisdictie superioara, ceea ce este inechitabil, cu atat mai mult, cu cat in cauza sunt inculpati care nici nu au calitatea, care atrage competenta, in primul rand, a curtii de apel”, a explicat avocatul lui Becali, Gheorghita Mateut, la iesirea din sala de judecata.

La randul sau, Gigi Becali spune si-a recapatat increderea in justitie, dupa pronuntarea instantei. “Am simtit ca e dreptate, si judecatoarea, din prima, a admis exceptia, chiar si procuroarea a spus da”, a adaugat Becali. Intrebat daca judecatorii din Cluj mai sunt controlati de Arpad Paszkany, asa cum acuza la intrarea in sala de judecata, patronul Stelei a spus ca nu, pentru ca “sunt romance, nu sunt unguroaice”.

Miercuri, la procesul de la Curtea de Apel, au fost prezenti inculpatii George Becali, Radu Marino, Raul Volcinschi si avocata Alina Ciul. Piturca nu a putut fi prezent pentru ca e bolnav si i s-a recomandat odihna la domiciliu, iar Teia Sponte a fost reprezentat prin avocatul sau.
Procurorii anticoruptie i-au trimis, joi,18 decembrie 2008, in judecata, pe Gigi Becali, finantatorul echipei Steaua, pe Teia Sponte, vicepresedinte al Consiliului de Admnistratie al FC Steaua, si pe Victor Piturca, antrenorul echipei nationale de fotbal, in dosarul "Valiza".

In judecata au mai fost trimisi Florentina Alina Ciul, avocat in cadrul Baroului Bucuresti, in sarcina careia s-au retinut infractiunile de favorizare a infractorului in legatura cu infractiunile de coruptie si fals in inscrisuri sub semnatura privata (doua fapte), Radu Marino, acuzat de favorizare a infractorului in legatura cu infractiunile de coruptie si fals in inscrisuri sub semnatura privata (doua fapte), si Raul Volcinschi, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de favorizare a infractorului in legatura cu infractiunile de coruptie.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, in data de 11 mai 2006, Gigi Becali, in calitate de finantator si actionar al F.C.„Steaua Bucuresti” S.A., a promis fiecarui jucator de fotbal al clubului „Gloria 1922 Bistrita” sume de bani cuprinse intre 5.000 - 10.000 euro, pentru ca acestia sa isi indeplineasca atributiile de serviciu prevazute in contractele de munca, Regulamentul intern al clubului si in Regulamentul Federatiei Romane de Fotbal privind „Statutul si transferul jucatorilor de fotbal” constand in apararea corecta a sanselor de joc si obtinerea unui rezultat favorabil, in meciul cu echipa F.C. „Rapid Bucuresti”, programat la 12 mai 2006, in cadrul etapei a 27-a din Campionatului National de Fotbal - Divizia A.

Intr-un comunicat DNA remis presei la 18 decembrie 2008, se mai arata ca, intr-o actiune separata, in perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 euro jucatorilor de fotbal din cadrul clubului „Universitatea Cluj” aflati pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a a Campionatului National de Fotbal - Liga I (aproximativ 100.000 euro pentru fiecare), pentru ca acestia sa isi indeplineasca indatoririle de serviciu prevazute in contractele de joc, Regulamentul intern si in Regulamentul Federatiei Romane de Fotbal privind „Statutul si transferul jucatorilor de fotbal”, constand in apararea corecta a sanselor de joc si realizarea obiectivelor de instruire - performanta stabilite de club, pentru obtinerea unei victorii in meciul cu echipa „CFR 1907 Cluj” din 07 mai 2008.

Procurorii sustin ca Becali art fi fost sprijinit de Sponte Teia, vicepresedintele Consiliului de Administratie al F.C. „Steaua Bucuresti” S.A., care, in perioada 6-7 mai 2008, s-a deplasat in municipiul Cluj Napoca avand asupra sa suma de 1.700.000 euro care reprezenta oferta financiara pentru jucatorii de fotbal ai „Universitatii Cluj”. Astfel, acesta garanta, in numele finantatorului clubului „Steaua Bucuresti”, atat existenta banilor cat si posibila remitere a acestora in functie de rezultatul meciului dintre „Universitatea Cluj” si „CFR 1907 Cluj”.

Pentru a fi exonerat de o posibila raspundere penala sau disciplinara in legatura cu fapta de coruptie descrisa, mai arata DNA, George Becali a initiat si a participat la intocmirea, in data de 19 mai 2008, a doua antecontracte de vanzare-cumparare cu mentiuni nereale sub aspectul datei, continutului si vointei reale a partilor. Inscrisurile falsificate au fost ulterior folosite atat in prezenta cauza penala, cat si in cadrul anchetei disciplinare efectuata de organismele jurisdictionale ale Federatiei Romane de Fotbal.
Anchetatorii afirma ca Radu Gheorghe Marino, Alina Florentina Ciul, Raul Volcinschi si Victor Piturca au actionat cu buna stiinta, din initiativa lui Becali, la perfectarea frauduloasa a celor doua antecontracte de vanzare-cumparare, avand un continut falsificat, iar ulterior in cadrul prezentei anchete au dat declaratii mincinoase, confirmand variantele false de aparare ale inculpatilor Becali George si Sponte Teia, in scopul de a zadarnici urmarirea penala si de si de a-i ajuta sa scape de o posibila raspundere penala.
DNA arata ca Traian Bendorfean, care a fost cercetat pentru infractiunea de complicitate la luare de mita, s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala. In ceea ce-l priveste pe invinuitul Anton Dobos, fata de care s-a inceput urmarirea penala pentru infractiunea de luare de mita, s-a dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor intr-un nou dosar penal, in conditiile in care acesta nu a putut participa la activitatile de urmarire penala din cauze obiective, fiind victima unui accident rutier grav.

Prin ordonanta din data de 8 mai 2008 s-a dispus instituirea unui sechestru asigurator si indisponibilizarea sumei de 1.700.000 euro apartinand inculpatului Becali George in scopul confiscarii speciale, se mai arata in comunicatul DNA. Dosarul se inainteaza spre judecare Curtii de Apel Cluj.

Gigi Becali, s-a prezentat, pe 3 decembrie, la DNA, unde procurorii anticoruptie l-au chemat sa ii prezinte materialul de urmarire penala in dosarul "Valiza", referitor la posibile fapte de coruptie savarsite de Becali, care ar fi vrut sa premieze jucatori U Cluj. Totodata, anchetatorii i-au prezentat, pe 14 noiembrie, lui Victor Piturca materialul de urmarire penala, in ancheta in care este acuzat de favorizarea infractorului. Avocatul lui Becali, Catalin Dancu, a afirmat ca Piturca ar fi cercetat pentru ca ar fi semnat, ca martor, un precontract de vanzare-cumparare semnat de Gigi Becali si omul de afaceri Radu Marino.

DNA a anuntat, in data de 9 mai, ca a inceput urmarirea penala impotriva lui Gigi Becali pentru dare de mita si a lui Anton Dobos pentru complicitate la luare de mita, alte doua persoane fiind anchetate pentru complicitate la dare si luare de mita. Cele doua persoane sunt Teia Sponte, persoana din anturajul lui Becali - in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de complicitate la dare de mita - si Traian Bendorfean, cunostinta a lui Dobos, cercetat pentru complicitate la luare de mita.

In data de 7 mai 2008, asupra lui Teia Sponte, aflat in Cluj-Napoca, a fost gasita suma de 1,7 milioane de euro, care a fost indisponibilizata de procurori prin instituirea sechestrului asigurator, in baza art.163 din Codul de procedura penala, raportat la art.255 alin. 4, Cod penal.

Teia Sponte sustine ca banii aceia erau dati de George Becali pentru a cumpara terenuri in Cluj si nu pentru a premia jucatorii Universitatii Cluj in eventualitatea in care acestia castigau meciul cu CFR Cluj.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.