Intr-o ceremonie desfasurata la Ambasada Greciei, sportivele romane medaliate cu aur la JO 2004 au primit ieri titlurile de cetateni de onoare ai Atenei.

Titlurile de cetateni de onoare au fost inmanate, in numele primarului Atenei, de ambasadorul Greciei la Bucuresti, Athanassios Dendoulis. "In Grecia antica, in orasele care aveau campioni olimpici, se obisnuia sa se darame o parte din zidul de aparare. Explicatia era ca un campion olimpic nu mai are nevoie de paza. Este o mare onoare pentru noi sa primim campionii Romaniei", a spus Dendoulis.

MEDALII

Tara noastra a castigat opt titluri olimpice la Atena, 18 sportive obtinand cel putin o medalie de aur: inotatoarea Camelia Potec, canotoarele Georgeta Damian, Viorica Susanu, Angela Alupei, Constanta Burcica, Rodica Florea, Aurica Barascu, Doina Ignat, Ioana Papuc, Elisabeta Lipa, Liliana Gafencu si Elena Georgescu, gimnastele Catalina Ponor, Silvia Stroescu, Oana Ban, Dana Sofronie, Monica Rosu si Alexandra Eremia. Dintre acestea, au lipsit la ceremonia de ieri doar Camelia Potec, aflata la un concurs in strainatate, si Georgeta Damian, insarcinata. Un copil asteapta si Aurica Barascu, insa canotoarea stelista a putut onora invitatia. Din partea Comitetului Olimpic Roman a fost prezent la eveniment secretarul general, Paul Dobrescu, care i-a oferit ambasadorului Greciei un trofeu cu sigla COSR.

LIPA SI POTEC RECIDIVEAZA

Pentru Elisabeta Lipa, participanta la sase editii ale JO, Atena este al treilea oras care ii acorda titlul de cetatean de onoare, dupa Bucuresti si Voluntari. "Dupa atatea luni, cand in tara am intrat din nou in anonimat, si-a amintit cineva de noi, si culmea ca au facut-o strainii", a spus Lipa. Si cea mai buna gimnasta romana din ultimii ani, Catalina Ponor, are acum doua astfel de titluri in palmares. "Ma bucur ca dupa Constanta acum sunt si cetatean de onoare al Atenei. Inseamna ca am facut ceva pentru tara mea si meritele imi sunt recunoscute", a declarat Ponor, tripla campioana olimpica la Atena.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.