Sport 6 Martie 2009 23:27
Presedintele LPF, Dumitru Dragomir, a declarat, joi, intr-un interviu acordat agentiei NewsIn, ca Stelei ii lipsesc jucatorii de valoare, dar admite ca Gigi Becali a procedat bine atunci cand a decis sa nu mai faca transferuri, pentru ca oricum ar fi fost injurat de fanii ros-albastrilor.

Redam integral interviul pe care Dumitru Dragomir l-a acordat agentiei NewsIn.

NewsIn: Cum vi s-a parut prima etapa din returul Ligii I?

Dumitru Dragomir: Prima etapa a fost destul de buna, cu meciuri puternice. Mi-au placut in mod deosebit FC Brasov cu Unirea Urziceni, Dinamo cu Pandurii Tg. Jiu, dar si Steaua cu FC Vaslui, toate au fost partide bune. Chiar si la Iasi, partida dintre Poli si Craiova a fost destul de puternica. Chiar daca nu s-au intarit atat de mult echipele in aceasta pauza competitionala, startul de retur a fost bun. In schimb, pot sa spun ca CFR Cluj nu mi-a placut deloc, dar in fotbal nu trebuie sa joci mereu bine ca sa castigi.

NewsIn: Nici nu s-a reluat bine campionatul si deja au aparut acuzatiile de blat. Exista vreo urma de adevar in aceste acuze?

Dumitru Dragomir: Doar niste tampiti pot spune ca au fost blaturi in prima etapa a returului. Niste prosti, neaveniti care vor sa strice fotbalul. Nici nu se pune problema. Nu am mai vazut asa ceva, cum sa spui ca la Bitrita, de exemplu, a fost blat? Dar asta este, traim in era prostimii. Traim intr-o tara in care toti sunt cei mai buni la 'datul cu parerea'.

NewsIn: Cum vi s-au parut prestatiile arbitrilor in prima etapa din retur?

Dumitru Dragomir: Au fost destule de bune, cu doua exceptii, meciul Craiovei si cel al Stelei. Ce se intampla cu Craiova e nemaipomenit, nu am mai vazut de mult o echipa care sa fie asa de dezavantajata intr-un campionat. Impotriva lor s-a gresit mai mereu. Nu am urmarit foarte mult si nu pot spune daca a fost si vreo formatie la polul opus, adica doar avantajata, dar treaba asta cu Craiova mi-a sarit in ochi.

NewsIn: Multi s-au aratat multumiti de faptul ca in arbitraj sunt adusi tineri, chiar daca nu au experienta, dar cu toate acestea acuzatii inca exista. De ce?

Dumitru Dragomir: Politica lui Gheorghe Constantin in ceea ce prinveste arbitrii, faptul ca aduce mai multi baieti tineri, e foarte buna. Problema este pe mana cui se dau derby-urile si meciurile tari, pentru ca acolo se face diferenta.

NewsIn: Dinamo face din nou treaba cu Mircea Rednic pe banca, desi inainte de reluarea campionatului multi au ras de ei pentru achizitiile pe care le-au facut. Cum reusesc sa se mentina in frunte?

Dumitru Dragomir: La Dinamo este unul dintre cei mai buni conducatori din tara, Borcea asta. Mai este Nicu Badea care mentine echilibrul, Turcu si ceilalti sunt cu banii, iar in acest fel s-a format un colectiv foarte sudat. In plus, atmosfera e buna si la echipa si de aceea merge bine jocul.

NewsIn: Dar despre Unirea Urziceni ce spuneti? Mai spera la un loc fruntas dupa ce a renuntat la Bogdan Mara, unul dintre cei mai buni jucatori in tur?

Dumitru Dragomir: Doamne Dumnezeule, normal! Urziceniul este chiar in lupta pentru titlu. Au o echipa buna, numai ca nu au gasit solutia in atac acolo, ca sa dea gol. In rest, ei au jucat bine. Nu stiu daca au facut bine sau nu cand l-au dat pe Mara, e treaba antrenorului, a conducatorilor, ei dau banii, nu noi.

NewsIn: Chiar si Rapidul, o grupare cu multe probleme, a aratat un joc consistent. Care e secretul lor?

Dumitru Dragomir: La Rapid sunt numai profesionisti la aceasta ora si de asta joaca echipa mai bine. Sichitiu este un bun meserias, dar mai sunt Nae Manea si Rada, care sunt vechi rapidisti, oameni cu state vechi in Giulesti. L-au adus si pe Rica Raducanu inapoi si au creat o atmosfera buna la echipa, chiar daca trec prin problemele astea financiare.

NewsIn: Cine a fost de vina pentru tot ceea ce s-a intamplat la gruparea din Giulesti?

Dumitru Dragomir: Lipsa banilor, chiar daca Taher a tot dat. Se mai gasesc si fraieri din astia care sa tot dea, ce sa faci? Pe acte tot Copos e seful, iar cine crede ca poate fi indepartat de la Rapid se inseala amarnic. El e omul dracului, a facut o gramada de avere. Tot zice mereu ca nu mai poate sa tina Rapidul, dar... Cine stie, poate are dreptate si chiar nu mai reuseste sa tina clubul.

NewsIn: Ce parere aveti despre jocul Stelei? E bine ca Gigi Becali nu mai baga bani in transferuri si vrea sa formeze o echipa doar cu tineri?

Dumitru Dragomir: Stelei ii lipsesc jucatorii de valoare si, sa fiu sincer, daca as fi fost Becali nici eu nu as mai fi cumparat jucatori. Bag banii mei, averea mea si ma injura orice fel de neavenit in fotbal. El face un lucru bun cu jucatorii tineri pe care vrea sa ii creasca, dar ma indoiesc ca in cinci, sase ani, asa cum a zis el, o sa ajunga sa joace o semifinala de Liga Campionilor. Nu au reusit multi, dar s-ar putea ca el, care se pricepe bine la fotbal, sa faca ceva.

NewsIn: Ce poate sa faca Gigi Becali pentru a se impaca cu suporterii?

Dumitru Dragomir: Solutie pentru a se impaca cu fanii nu stiu daca are. De fapt, nu stiu daca s-a descoperit inca o reteta. Poate doar sa mai dea niste bani la echipa, sa ia niste fotbalisti si sa mearga echipa mai bine.

NewsIn: Ce se mai intampla in cazul "Valiza"? Risca Steaua o sanctiune mai grava dupa ce speta va fi reanalizata?

Dumitru Dragomir: In cazul "Valiza" nu prea mai are ce sa apara, chiar daca a fost retrimis la Comisia de Disciplina. Revizuirea asta, asa spune legea, se face si se poate da doar o pedeapsa mai mica. Deci Steaua nu risca foarte mult.

NewsIn: Jocul formatiei FC Timisoara cum vi s-a parut si unde ii vedeti la finalul campionatului, cu sau fara punctele care le-au fost luate de catre FIFA?

Dumitru Dragomir: Timisorenii, saracii, sunt in corzi. Sunt suparati de faptul ca au pierdut niste puncte necinstit, pe baza unor hartii care nu avea nicio acoperire si care au fost semnate de un avocatel de la Federatie.

NewsIn: S-a ajuns prea departe in schimbul de replici dintre Marian Iancu si FRF?

Dumitru Dragomir: Se pare ca acest scandal e mult mai mare decat a parut initial, dar eu cred ca putea fi aplanat. Nu sunt de acord cu jignirile pe care le face Marian Iancu, dar are dreptate in demersurile pe care le face, pentru ca nu au fost judecati corect. A fost ceva in neregula, iar daca exista bunavointa cred ca Timisoara si FRF puteau merge impreuna la TAS si FIFA.

NewsIn: Se poate ajunge pana acolo, incat Marian Iancu sa fie declarat persona non-grata in fotbalul romanesc?

Dumitru Dragomir: In cazul in care Marian Iancu o sa fie persona non-grata nu o sa piarda absolut nimic. Ce daca se face asa ceva? Muta actiunile pe numele lu' fi-su' si gata, mai al dracu' da din gura. El nu ar mai avea voie sa reprezinte clubul, dar poate merge la stadion, poate vorbi despre echipa, deci nu e mare lucru.

NewsIn: Mai poate primi FC Timisoara punctele inapoi?

Dumitru Dragomir: Nu cred ca mai vad vreun punct, pentru ca FRF va face de asa natura astfel incat sa nu le mai primeasca. S-a ajuns prea departe si Federatia nu poate sa mai piarda. Poate doar prin instante, ceva de genul asta, dar mi-e greu sa cred ca vor avea castig de cauza cu scandal.

NewsIn: Criza financiara isi face tot mai mult simtita prezenta in fotbalul romanesc. Cate echipe isi vor lua licenta pentru sezonul urmator?

Dumitru Dragomir: Domnule, criza financiara se vede cam peste tot in fotbalul romanesc, e adevarat. Dar, in ceea ce priveste problema licentelor eu nu cred ca vor fi probleme. Toate cluburile vor reusi sa o ia, isi vor plati datoriile la timp.

NewsIn: S-a tot vorbit in ultimul timp de Maximilian Nicu si de aducerea lui la echipa nationala. Cum e, il aducem pe el si facem spectacol in calificari?

Dumitru Dragomir: Nu il cunosc pe acest baiat, nu stiu cine e. Dar ce sa mai, daca il cheama Nicu, sa il aducem si pe el la nationala, poate face ceva.

NewsIn: Are nationala vreo sansa in meciul din preliminarii ce Serbia?

Dumitru Dragomir: Cum sa nu? Avem si trebuie sa ii batem, cum dracu' sa facem altceva. Ei au zis ca vin sa ne bata, dar nu e chiar asa de usor. In caz contrar insa, adica daca nu batem, s-a terminat tot, nu mai avem nicio sansa sa mergem la Campionatul Mondial.

NewsIn: In trecut ati avut un conflict cu directorul general al FRF, Ionut Lupescu, iar Mircea Sandu i-a luat mereu apararea. Recent, Lupescu a spus ca vrea sa candideze la presedintia FRF. Sa intelegem ca ati avut dreptate sa va indoiti de el?

Dumitru Dragomir: Am avut un conflict cu Lupescu, iar atunci cand nu mi-a placut ceva din ce a facut el, i-am dat peste maini imediat. El are insa tot dreptul sa candideze la presedintia FRF. Pana la urma el a facut si unele lucruri bune de cand e in Federatie, dar nu ma apuc eu sa le spun, zic din ce am auzit pe la Mircea Sandu. Oricum, atmosfera la FRF, in momentul de fata, nu e una dintre cele mai bune. In toate situatiile insa, Mircea Sandu castiga alegerile, indiferent impotriva cui ar candida.

NewsIn: Care mai e situatia comisiilor de litigiu, mai sunteti in proces cu FRF pentru ele?

Dumitru Dragomir: Da, pentru ca acestea sunt luate la Federatie in afara legii. Cred ca, in curand, cei de la Federatie se vor satura de ele si ni le vor trimite inapoi, pentru ca nu pot sta mult timp cu scandalul pe capul lor. Pot sa pun pariu ca, in final, comisiile vor reveni la matca.

NewsIn: Exista probleme cu contracul pentru drepturile de televizare?

Dumitru Dragomir: Nu, Doamne-fereste! Totul merge exact asa cum trebuie.

NewsIn: Au mai fost si alte oferte pentru drepturile de televizare ale Ligii I dupa ce a fost semnat contractul cu Antena 1 si RCS&RDS?

Dumitru Dragomir: Am avut unele oferte din Italia. Era, de fapt, o combinatie intre niste italieni si niste libieni parca. A venit un fost vicepresedinte al Ligii Profesioniste din Italia aici, un om cu foarte multi bani, si m-a intrebat de drepturile de televizare ale Ligii I. Acum insa nu se mai pot vinde, pentru ca trei ani de zile avem un contract ferm.

NewsIn: Cine este de vina pentru ca meciul dintre FC Brasov si Steaua nu se vede la televizor?

Dumitru Dragomir: Brasovenii, la inceput. Dupa aceea, televiziunea s-a incapatanat si nu a mai vrut sa dea meciul, pentru ca eu cred ca s-ar fi gasit o solutie. Si, pana la urma, ce daca nu o sa fie jocul televizat? Televiziunea isi respecta contractul, pentru ca ei trebuie sa dea 7 meciuri din 9 in fiecare etapa. La o adica, daca vor ei, ar putea sa nu mai transmita niciodata nici derby-urile sau jocurile mai tari. Noi am primit banii si nu putem sa fim suparati pe ei, ba chiar suntem foarte multumiti.

NewsIn: Ati urmarit cazul lui Cosmin Olaroiu? Au avut dreptate arabii sa se supere?

Dumitru Dragomir: Olaroiu nu a facut un gest laudabil, e adevarat. Arabii astia ar trebui sa mai tina cont insa si de om, si de dreptate, pentru ca Olaroiu nu a facut degeaba tot tam-tam-ul ala. Nu stiu acum daca pleaca sau nu, dar nu cred ca se pune problema. In ceea ce il priveste pe Radoi nu are de ce sa ii fie greu daca pleaca Olaroiu, pentru ca nu a semnat contractul cu antrenorul, ci cu echipa Al-Hilal.

NewsIn: Multi au spus despre Mirel Radoi ca nu se va adapta in Arabia Saudita. Cum vi s-au parut evolutiile sale?

Dumitru Dragomir: Deocamdata, nu a venit caldura la arabi, atunci sa il vedem pe Mirel Radoi. Ce-i drept insa, pana acum, a jucat bine, a avut evolutii contant bune si a devenit un jucator apreciat.

NewsIn: Dupa ultima Adunare Generala a LPF s-a vorbit mult despre salariul dumneavoastra. Ce veti face cu banii, ii luati sau ii lasati, ca si pana acum, in conturile Ligii?

Dumitru Dragomir: Eu nu intreb pe nimeni ce face cu salariul, asa ca nu vad de ce unii isi fac atatea griji pentru mine. E treaba mea daca il las la LPF sau daca ma duc sa il impart pe strada. Sunt niste bani care mi se cuvin legal, ii merit si chiar puteam sa am mai mult, dar am refuzat. Trebuie sa specific insa ca banii astia nu ii primesc de la conducatorii din Liga I sau de la cluburi, ci ii iau doar daca ii produc eu. Adica, daca eu fac publicitate sponsorilor si le aduc bani imi iau salariul, daca nu, nu iau nimic. Deci eu trebuie sa ma zbat sa fac rost de bani, altfel nu mai vad nimic. Nu iau niciun franc de la cluburi, asa ca sa nu ii mai doara undeva de salariul meu pe aia care vorbesc, pentru ca deocamdata nu am beneficiat de avantajul salariului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.