Cupa Mondiala la gimnastica, de la Birmingham, va insemna ultima reprezentatie a celor mai titrati antrenori romani din toate timpurile. Octavian Belu si Mariana Bitang vor fi, atunci, pentru ultima oara, alaturi de Catalina Ponor, Monica Rosu si Alexandra Eremia. Motivul despartirii? Rigiditatea FR de Gimnastica, una incredibila de altfel, aceea de a refuza semnarea unor contracte pe un an, cu drept de prelungire.

"Din putul gandirii - Adrian Stoica: Pregatirea lotului olimpic de gimnastica poate incepe si fara Octavian Belu."

Domnule Belu, v-ati inteles cu oficialii FR de Gimnastica pentru semnarea noilor contracte? Nu, si probabil nici nu o vom face! Din pacate, la mijloc sunt orgolii ciudate si nu interese pentru acest sport!

Concret, la ce va referiti?

Singurul aspect pentru care nu ne-am inteles este acela al duratei contractului. Noi cerem sa semnam pentru un an, cu drept de prelungire, dumnealor vor un contract pe patru ani! Acest lucru este, insa, imposibil. Mie mi-ar fi usor, in acest moment sa spun ca la Beijing vom lua 10 medalii de aur! Dar cum sa pot promite acest lucru, cand la JO din 2008, nici macar nu stiu care vor fi sportivele pe care le voi avea la dispozitie. Mai mult, anul viitor va fi un an cu intreceri individuale, urmand ca abia din 2006 sa inceapa pregatirea centralizata pentru Olimpiada.

De ce credeti ca refuza?

Probabil, din punctul lor de vedere, asa ar fi mai bine. Asta le-ar asigura o liniste si o siguranta in plus. Numai ca eu nu sunt omul care sa minta si sa se minta. Daca ma inham la un drum nou, vreau sa stiu de pe ce cai o fac! Sa vad ce generatii de gimnaste pot sa iasa, care ar fi potentialul lor si cate medalii, in mod real, pot aduce Romaniei. Consider ca de asta ar trebui sa fiu platit si nu pentru ca ma cheama Octavian Belu!

źNu ma consider in conflict cu nimeni!╗

Ati avut, in ultimul timp, vreo discutie cu oficialii FRG?

Am discutat, dar nu am ajuns la nici un rezultat. Dumnealor vor un contract pe patru ani, eu nu semnez decat pentru un singur an!

Se poate vorbi, la aceasta ora, despre un conflict intre dumneavoastra si federatie?

Nu ma consider in conflict cu nimeni! Eu vreau sa fac performanta si nu am cerut altceva decat sa ma lase sa o fac!

Poate va considera un antrenor prea scump?

Nu cred ca se poate pune problema asa, deoarece nici nu am ajuns sa discutam despre problemele financiare. Banii ar fi reprezentat ultimul lucru la care m-as fi oprit!

Se poate vorbi despre o gimnastica romaneasca fara Octavian Belu si Mariana Bitang, in conditiile in care, in ultimele doua decenii si jumatate, performantele extraordinare din acest sport se leaga de numele dumneavoastra?

Gimnastica nici nu a inceput si nici nu se va sfarsi cu Mariana Bitang si Octavian Belu. Timpul nostru poate ca a trecut, atata vreme cat domnul Adrian Stoica a declarat ca pregatirea olimpica a lotului de gimnastica poate sa inceapa si fara noi!

Poate va razganditi!

Nu, nici vorba! Plec de la lotul national, imediat dupa concursul de Cupa Mondiala. Sunt fericit ca o voi face cu fruntea sus!