Selectionerii din ultimii cinci ani de esecuri au semnat cu Federatia contracte de peste un milion de euro Oamenii de fotbal din Romania sunt in unanimitate de parere ca prima reprezentativa mai are de asteptat multi ani pana cand va mai putea savura atmosfera unui turneu final.

"Ne mai trebuie 25 -30 de ani pentru o noua calificare. Pentru a reusi acest lucru este nevoie de patru centre olimpice. Ne asteapta un viitor nenorocit in fotbal", a comentat presedintele LPF, Dumitru Dragomir, sprijinit si de vicepresedintele lui Dinamo, Gigi Netoiu: "Nu avem nici o sansa. Vor mai trece 8-10 ani pana la o noua calificare a echipei nationale. Asta este generatia dupa 1989", a precizat oficialul dinamovist. In toti acesti cinci ani dramatici pentru echipa reprezentativa a fotbalului romanesc, cele mai contestate personaje au fost selectionerii.

In ciuda esecurilor repetate, care au dus, acum, la a treia calificare ratata, selectionerii sunt cel mai bine platiti antrenori din Romania, avand salarii mai mari chiar si decat antrenorii unor mari selectionate europene. Dupa Campionatul European din 2000, la carma echipei nationale s-au perindat patru antrenori, Ladislau Boloni, Gheorghe Hagi, Anghel Iordanescu si Victor Piturca. Federatia a semnat cu cei patru contracte a caror valoare totala depaseste suma de un milion de euro. Recordman a fost Anghel Iordanescu, cel care intre 2002 si 2004 a primit in jur de 700.000 de euro. Actualul selectioner nu este prea departe de "General".

Victor Piturca este platit cu 250.000 de euro anual, a participat, pe jumatate, la ratarea unei noi calificari si asteapta sa treaca pe sub furcile caudine ale preliminariilor pentru Europenele din 2008. In opozitie cu exemplele date de fotbalul romanesc se afla cazul selectionerului Cehiei, Karel Bruckner, platit cu doar 60.000 de euro pe an.

Cehia a fost in semifinalele Campionatului European si are sanse reale de calificare si la Mondialele din 2006. Ultimul mohican al generatiei de aur, Dorinel Munteanu, si-a pierdut speranta fata de prezent si spera ca macar generatiile urmatoare sa poata sa scoata la lumina fotbalul romanesc. "Rezultatele sunt in defavoarea noastra. Speram la mai mult de la jocul cu Olanda. Dupa aceasta infrangere ramane ca generatiile viitoare sa dea dovada de mai multa seriozitate. Trei necalificari consecutive trebuie sa dea de gandit", a apreciat "Munti".

Ionut Mazilu, chemat la lot

Atacantul Sportului Studentesc Ionut Mazilu a fost convocat la lotul national in locul lui Claudiu Niculescu. Selectionerul Victor Piturca a dorit sa-l cheme initial pe rapidistul Daniel Niculae, dar atacantul giulestean nu este refacut dupa accidentarea suferita in partida din ultima etapa de campionat, cu Farul. Piturca a apelat atunci la Ionut Mazilu, jucator pe care l-a testat si cu ocazia partidei amicale dintre Romania si Moldova de acum doua saptamani.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.