La Rotterdam, Daniel ConTescu a asistat la iesirea tricolorilor din cursa pentru Mondiale

Romania nu mai are echipa nationala de fotbal. Sau, daca exista, ea n-are prezent, iar viitorul este intunecat. Cu un selectioner limitat pe banca tehnica si cu un lot de jucatori mediocri, Romania a plecat steagul, simbata seara, la Rotterdam, in fata Olandei. Este pentru a treia oara consecutiv cind raminem de caruta in preliminarii, ratindu-se calificarea la un turneu final.

Dupa intilnirile cu Olanda ramin doua infringeri identice, scor 0-2, si mirosul fumului de tigara. Decontul debandadei nu-l va achita, nici de aceasta data, nimeni, cu toate ca generatia lui Chivu si Mutu a devenit una de ratati.

Revenirea lui Mutu printre tricolori n-a fost de bun augur. Dimpotriva. Dupa o minge pierduta usor de starul torinez in careul olandezilor, Arjen Robben a deschis scorul la faza imediat urmatoare. In prealabil, Robben ii multumise lui Contra pentru ca l-a servit ca la carte cu o pasa e gol. Constructia tricolorilor a fost la fel de lenta si lipsita de idei ca pe vremea lui Iordanescu. In jocul nationalei a fost multa liniste. Gazdele, in schimb, au avut zvic in ofensiva.

Piturca are planuri marete

Frenezia cu care atacau olandezii i-a cuprins si pe fanii "portocaliilor", care au aplaudat minute in sir. Finalul meciul a fost sugestiv: portarul Van der Saar l-a driblat ca-n curtea scolii pe Gigel Coman!
In loc sa ia in calcul varianta demisiei, Victor Piturca face planuri de viitor. La conferinta de presa, ursuzul si arogantul tehnician a promis ca va intineri echipa, pentru a-si indeplini obiectivul: calificarea la urmatorul turneu final. Piturca se foloseste de clauza din contract care nu-l obliga sa califice echipa la Mondiale si tine cu dintii de scaunul de selectioner.

Fumuri la lot

Piturca a fost fluierat de spectatori in momentul inlocuirii lui Mutu. Tehnicianul n-a urmarit o miscare tactica, vrind doar sa-i arate lui Mutu cine este seful la lot. In realitate, la echipa nationala debandada e la ea acasa, iar "durul" Piturca nu si-a facut simtita "mina de fier". Dupa ce s-au saturat sa goleasca sticlele de alcool, tricolorii trag mai nou cu nesat din tigari. Mutu, Lobont si Chivu au fost surprinsi joi intr-o cabina telefonica din Amsterdam, palmind, se pare, o foaie cu tutun, iar Claudiu Niculescu fuma nestingherit pe balconul camerei de la hotel, cu doar citeva ore inainte de startul meciului.

Nasul a vazut alt meci

In Olanda, Mircea Sandu a avut grija sa-i care dupa el in avion pe prietenii cu ajutorul carora a dirijat federatia in ultimii 15 ani. Unul dintre acestia a fost Stefan Chitu. "Am jucat bine", a concluzionat seful de la "Casa Fotbalului".

Selectia ramine un punct nevralgic la echipa nationala. Saptamina trecuta, Victor Becali a fost surprins in cantonamentul de la Saftica, desi antrenamentele erau "inchise". Cu exceptia lui Loti Boloni, ceilalti selectioneri s-au aflat in sfera de influenta a fratilor Becali. "Se stia de mult ca Tamas va fi titular la acest meci. El a fost impus", sustine un impresar roman, care a fost prezent la meci.

Pompilica n-are glas

La fel ca si la precedentul mandat la nationala, Piturca are "pupilele" sale. In trecut, preferatul antrenorului era Iulian Miu. Acum, lui Piti i-a intrat la suflet Pompiliu Stoica. Buzoianul n-a stat la discutii cu nimeni dupa terminarea jocului. "Sint ragusit si nu pot sa vorbesc", s-a scuzat el. Fiindu-i rusine de interventiile stingace pe care le-a avut in ambele reprize, Gabi Tamas, un alt protejat al lui Piturca, s-a refugiat imediat dupa meci in autocar.

Amenintat de un politist

Suparat pe presa din Romania, pe care o acuza ca se ocupa numai de scandaluri, Bogdan Lobont, unul dintre "capii rautatilor" la nationala, a discutat dupa meci doar cu jurnalistii olandezi.

Adrian Mutu a iesit ultimul de la vestiare. Atacantul s-a salutat din mers cu Mario Melchiot, fostul sau coleg de la Chelsea, care a fost doar rezerva la acest joc. In timp ce Mutu dadea declaratii, un politist olandez a dat navala peste camerele de luat vederi si i-a pus in vedere romanului: "Mai ai un minut! Daca nu urcati acum in autocar, se va pleca fara tine! Politia (n.r. - ale carei masini au insotit autocarul echipei pina la hotel) nu mai poate astepta!".
In pauza, Flavius Stoican i-a aratat citeva giumbuslucuri cu mingea lui Razvan Rat, colegul sau de la Sahtior. Desi suspendat pentru acest joc, Rat a facut deplasarea la Rotterdam.

"Piti, lasa-ne!"

Nationala Romaniei n-a fost lasata de izbeliste la Rotterdam. Aproximativ 2.000 de romani au venit sa sustina selectionata noastra, in speranta ca tricolorii vor invinge Olanda si vor pastra cald interesul pentru aceste preliminarii. Fanii au colindat toata Europa pentru a vedea revenirea lui Mutu. "Hai Romania, Otelu-Rosu!", scria pe un banner. Un steag tricolor imens a fost desfasurat in centrul orasului de catre ai nostri, iar batavii n-au avut nimic impotriva, ba chiar au aplaudat initiativa.

Echipele din Divizia A au fost reprezentate de un grup de suporteri dinamovisti. In repriza secunda, cu putin inainte sa cada golul doi, acestia au aprins tortele. In sectorul romanilor a patrus un olandez, care a fost ciomagit zdravan de bucuresteni. Incidentul a fost aplanat insa de politisti. La un moment dat, spre finalul jocului, galeria tricolora i-a strigat selectionerului: "Piti, lasa-ne!".

Palmares dezastruos cu batavii

Romania are un palmares dezastruos in meciurile cu Olanda. La nivelul primelor reprezentative, tricolorii n-au cistigat niciodata.

Data Meciul Scorul Competitia
27.05.1924 Romania-Olanda 0-6 Jocurile Olimpice
05.06.1969 Romania-Olanda 0-0 amical
02.12.1970 Olanda-Romania 2-0 amical
05.06.1974 Olanda-Romania 0-0 amical
01.06.1988 Olanda-Romania 2-1 amical
26.03.2005 Romania-Olanda 0-2 preliminarii CM

Similitudini cu partida-tur

Scorul: 2-0 pentru Olanda
Gol incasat rapid: in Giulesti, scorul a fost deschis imediat dupa intonarea imnurilor, iar acum - la doar citeva zeci de secunde dupa reluarea partii secunde.
Modul cum s-a marcat unul dintre goluri: din faza fixa
Procedeul: lovitura de cap

Stilul de joc al olandezilor: daca in alte meciuri se arunca in atac din primul minut, Olanda a fost prudenta si sireata in fata Romaniei, speculind la maximum spatiile de joc. Batavii au parut ca nu forteaza

Concluzia: si atunci, si acum, Piturca a muscat "momeala" lui Van Basten, care a jucat parca o partida de "sah" cu omologul sau.

"Triumf usor in fata Romaniei"

Faptul ca Olanda s-a impus cu usurinta in fata Romaniei a fost remarcat de presa batava, care apreciaza ca tricolorii au pierdut orice sansa de a mai ajunge la Cupa Mondiala din 2006. "Olanda a facut un mare pas spre Germania. Romanii au refuzat sa profite de ocaziile de la inceputul meciului, iar Adrian Mutu a fost lipsit de indirjire. A fost ultima ocazie a romanilor de a pastra sanse de calificare", scrie cotidianul "De Telegraaf", sub titlul "Triumf usor in fata Romaniei".

Agentia Voetbal a observat ca lui Mutu ii "lipseste ritmul de joc", concluzionind: "Romania a iesit definitiv din lupta pentru un bilet la Mondiale". Site-ul oranje.nl a titrat: "Olanda nu s-a complicat in fata Romaniei", precizind ca actorul principal in meciul de pe stadionul "De Kuip" a fost Arjen Robben.

Declaratii dupa meci

Adrian Mutu (atacant, Romania): "La primul gol au fost mai multe greseli colective, asa ca nu doar Contra e vinovat. Din pacate, nu reusim sa ne calificam la nici un turneu final. Ce ne lipseste? Golul! Olandezii sint mai valorosi decit noi, doar ne-au batut de doua ori. E rau ca ca n-am invins nici o mare echipa".

Dorinel Munteanu (mijlocas, Romania): "N-am putut mai mult. Ne-au lipsit multe in meciul de azi. Ne trebuie si foarte multa liniste pentru a construi ceva pe viitor. Cu siguranta, olandezii sint mai valorosi decit noi. De ce va intereseaza daca eu merg mai departe?".

Florentin Petre (mijlocas, Romania): "Am facut un joc bun, dar ne-a lipsit norocul. S-a alergat mult, dar am suferit la profunzimea actiunilor de atac".
Cosmin Contra (fundas, Romania): "Mi-am recunoscut greseala la primul gol si mi-am cerut scuze. Daca am fi marcat noi primii, ar fi fost altceva, fiindca olandezii nu se descurca atunci cind au de recuperat un gol".

Daniel Pancu (mjlocas, Romania): "Am facut un pas inainte ca joc. Am evoluat mai bine decit in tur. Totul s-a terminat! La golul doi a fost fault asupra lui Mutu. Olanda si Cehia sint, ca joc, peste noi! Dar nu cu mult! Au fost multe ezitari in jocul nostru. Trebuie s-o luam de la capat, cu rabdare si incredere".
Marius Niculae (atacant, Romania): "Este diferenta de valoare. Cu jocul pe care l-am practicat pina acum in preliminarii nu puteam fi inaintea Cehiei si a Olandei. Nu sint suparat ca n-am fost titular. Niculescu e in forma buna".

Fetele au baut cot la cot cu barbatii

Fanii olandezi si-au dat intilnire inainte de meci la terasa "Get Back", din centrul orasului. Veniti din toata tara si imbracati din cap pina-n picioare in portocaliu, acestia si-au facut aparitia la terasa cu sapte ore inainte de startul jocului. Microbistii au baut bere si au mincat cirnati cu cartofi pe saturate. Zimbitoare si imbujorate, fetele au baut cot la cot cu barbatii. Cei mai indrazneti dintre suporteri s-au urcat pe mese si au dansat pe muzica anilor
`70-’80. Desi preturile erau destul de piperate, romanii n-au stat de-o parte, luind loc la mese.
La meci, olandezii au umplut stadionul "De Kuip" si s-au purtat elegant cu toti jucatorii, nu doar cu cei de la Feyenoord. Ei au aplaudat in momentul schimbarii lui Mark Van Bommel cu Nigel de Jong, desi primul a evoluat pina la finele acestui sezon la PSV Eindhoven, iar cel de-al doilea este legitimat la Ajax Amerdam, marile rivale ale celor de la Feyenoord. Simpatizantii echipei lui Marco Van Basten au venit la meci cu stegulete special confectionate pentru aceasta partida.

Dirk Kuyt ne-o spune pe sleau: "N-aveti echipa de Mondiale!"

Atacantul olandez Dirk Kuyt e un tip blond, cu ochi albastri si fizic de culturist. Spre deosebire de jucatorii romani, care au dat declaratii pe fuga, batavul a stat rabdator la coada pentru a vorbi cu jurnalistii.

"Romania are jucatori buni - Lobont, Mutu -, dar n-are o echipa suficient de buna pentru a merge la Mondiale. Daca vom bate miercuri Finlanda, si trebuie sa batem, sintem ca si calificati", a spus cel care a inscris golul al doilea in poarta lui Lobont.
Atacantul de la Feyenoord a explicat cum au reusit olandezii sa stringa sase puncte, fara sa forteze, din confruntarile cu romanii. "Ne-a ajutat mult spiritul de echipa. Avem, de asemenea, jucatori care pot face diferenta, cum ar fi Robben si Van Nistelrooy".

Mazilu, in locul "Briliantului"

Delegatia tricolora s-a intors din Olanda ieri dupa-amiaza, la ora 17.30, charter-ul aterizind direct la Constanta, acolo unde miercuri va avea loc meciul Romania-Armenia. Atacantii cu care s-a inceput meciul de la Rotterdam, Claudiu Niculescu si Adrian Mutu, au parasit lotul, cei doi neputind fi folositi miercuri.

Accidentat, dinamovistul a plecat spre Bucuresti, alaturi de Netoiu. Mutu este suspendat un meci din cauza cartonasului galben incasat simbata. In loc, Piturca l-a convocat pe Ionut Mazilu, de la Sportul. "E posibil ca antrenorul sa mai completeze lotul cu inca unul-doi jucatori, dar o decizie definitiva se va lua miine (n.r. - azi)", ne-a declarat Paul Zaharia, purtatorul de cuvint al FRF. Aceasta intirziere in alegerea celui de-al doilea atacant a aparut deoarece rapidistul Daniel Niculae, fotbalistul sunat de Piturca, a declinat propunerea, explicind ca are glezna umflata.

"Coke Voor Mutu"

Mutu a ajuns de risul olandezilor. Un suporter inventiv al "Portocalei mecanice" l-a ironizat pe "decarul" tricolorilor cu ajutorul unui steag confectionat dintr-un bat si o coala de hirtie de culoare aba.
Mesajele scrise pe fata coalei si pe verso ii erau adresate lui Mutu: "Coke voor Mutu" si "Cocaine for Mutu, 500g, 250 E". In virf de bat, olandezul a agatat o punga cu un praf alb. Olandezul a agitat mesajul multa vreme, apoi s-a imbatat crita, si s-a despartit de el.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.